Beszélgetünk

Borfiesta Budapesten

2019.04.30. | Szabó Edit
Ha az a fránya bakancs nem töri fel Szeredi Zsolt lábát az El Caminón, ő talán sosem köt ilyen mély barátságot a spanyol borokkal, talán soha nem jön létre a Vino Castillo borkereskedés, és talán soha nem lenne Fiesta de Vino Budapesten. De lesz! A részletekről Szeredi Zsolt mesél…
 


Korábban már elmesélted a Borsmentának, hogyan váltál előbb borrajongóvá, majd a spanyol borok szerelmesévé. A Vino Castillo akkori beszélgetésünk idején még csak webkereskedés volt, de már tervezted, hogy nyitsz majd egy kis boltot, ahol mindenki kóstolhat, vásárolhat kedvére. A Vino Castillo borszaküzlet végül az idei év januárjában nyílt meg Budapest belvárosában, a Dob utca nyüzsgőbb végén. Milyen borokat találunk ott?

Hetvenegy spanyol pincészet 300-féle borát tartjuk jelenleg, vöröset, fehéret, cavát, sherryt, malagát, sőt az érdekesség kedvéért még egy kék színű bort is beszereztem. Mivel a bolt környékén nagyon sok turista megfordul, hat magyar pincészet 20 különböző bora is szerepel az ajánlatunkban.



Csak borokat lehet nálad vásárolni?

Ó, dehogy! Van itt minden, de mindenből a legjobb! Tartjuk a Brill Pálinkaház pálinkáit, van néhány champagne és spanyol krémlikőr, csak mert azt is nagyon szeretjük, és mivel hisszük, hogy a bor a gasztronómia része, spanyol olívabogyót, halkrémet, cavaecetet, sherryecetet, fekete szarvasgombával ízesített csipszet is kínálunk, és persze vannak poharak és egyéb kiegészítők, hiszen a színvonalas italokat megilleti a méltó tálalás.

Januárban nyitott a bolt. Mi a tapasztalatod, mit keresnek legjobban a vásárlók?

A turisták főleg a magyar borokat, a magyar vásárlók viszont érthető módon a spanyol borokat keresik. Mindig van nyitva négyféle cava és 8 különböző kategóriájú bor, hogy ezzel is megkönnyítsük a választást, de a visszatérő vendégek már pontosan tudják, hogy mit keresnek.



Kóstolókat is szerveztek?

Júniustól havi rendszerességgel tartunk majd kóstolókat, most viszont gőzerővel készülünk életünk legnagyobb rendezvényére, a Fiesta de Vinóra, ahol sok spanyol borász személyesen kínálja majd a borait a vendégeknek. A szervezésben Németh Ágnes és Dobos Tamás segít, akik régi barátaim, és már évek óta Spanyolországban élnek. 

A hirdetés szerint május 3-án déltől este 9-ig több mint 70 spanyol pincészet borait kóstolhatja meg a közönség. Lesz köztük igazi kuriózum?

Lesz, sőt olyan újdonság is lesz, ami eddig a bolt kínálatában sem szerepelt. Jön például Dueróból az Európa-szerte nagyra becsült Bodegas Emilio Moro. Négy generáció óta gazdálkodnak, ők azok, akik a tempranillo szőlőfajta tinto fino nevű klónjából készítenek igazán kivételes bort. Jön az ország déli részéből a Gil Family Estates, személyesen érkezik Marques de Griñon, akinek a birtokát nagyjából a Romanée-Contival szokás egy szinten említeni, de itt lesz Galícia egyik legismertebb pincészete, a Martín Códax, vagy a pettyes színvilágáról és kiváló albariño borairól ismert Paco & Lola. A cavapincészetek között minden kétséget kizáróan a Gramona a legizgalmasabb, de az ő Demeter-minősítésű boraival és caváival már évek óta igyekszünk megismertetni a magyar közönséget.



Több mesterkurzus, előadás is szerepel a Fiesta programjában. Mit emelnél ki közülük?

Mindegyik nagyon izgalmas lesz, és mindegyik más miatt. Aki a buborékos italok világához vonzódik, az nem hagyhatja ki a cavákkal foglalkozó mesterkurzust, aki pedig az ismert amerikai borkritikus, Robert Parker szemével szeretné látni a borkínálatot, az a „Csúcsborok a toplisták éléről” című kóstolóra nevezzen be. Szentelünk egy előadást a borok és az ételek harmóniájának, és lesz egy olyan programunk is, amelynek során a vállalkozó szellemű magyar borértők vakkóstolón adhatnak számot a spanyol szőlőfajták terén szerzett jártasságukról. Mindezek mellett nagy örömünkre vendégül láthatjuk az erdélyi származású, Barcelonában élő Nagy Zoltánt, akinek Reinas de Copas című, spanyol borásznőkről foglalkozó könyve éppúgy hiánypótló, mint az általad írt Gyengébb? Nem! Úgy tudom, te fogsz vele beszélgetni, Zoltán nagyon várja már a találkozást.

Én is nagyon várom, személyesen még nem ismerjük egymást. Igen, én fogok vele beszélgetni, remélem, népes közönség előtt. Hány vendéget vártok?

A rendezvény helyszíne, a Duna Palota 500 férőhelyes. Lassan meg is telünk, érdemes elővételben jegyet váltani, mert aki az utolsó pillanatra hagyja, nem biztos, hogy befér. Szerencsére elég nagy az érdeklődés.



Mikor mész legközelebb Spanyolországba?

Május 6-án már ott a helyem, kezdődik az ország egyik legnagyobb borvására, meg kell alapoznom a jövő évi szortimentet. A Fiesta de Vinón azonban még itt vagyok, sok szeretettel várok mindenkit, aki érdeklődik a spanyol borok, a mediterrán életérzés iránt.
 
Fotó:
Szabó Edit -
facebook

címkék

Ausztria (3) Badacsony (9) bajnoksag (3) Balaton (50) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (9) bor (240) borbar (21) borfesztivál (18) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (17) Borshanta (11) borterasz (7) borteszt (7) bortúra (11) borvacsora (7) borvendéglő (3) borverseny (9) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (142) cava (7) CEWI (10) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (34) édes szamorodni (4) Eger (24) egészséges (3) espresso embassy (3) étterem (97) Etyek (7) Etyeki Kúria (5) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (41) Furmint Február (6) Gizella Pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (6) heimann (4) húsvét (7) interjú (43) kadarka (9) karácsony (11) kave (37) kavezok (8) kekfrankos (4) kéknyelű (5) kenyér (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (52) Kovács Nimród Winery (4) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (6) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (22) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (4) Mór (4) művészinterjú (6) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (35) piac (12) pinot noir (7) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (67) rozé (16) saláta (3) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (7) sommelier (7) Soproni borvidék (7) sor (36) sós (30) Spanyolország (5) specialty kave (8) st andrea (6) Super 12 (3) sütemény (17) süti (12) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (17) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (7) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) tanfolyam (3) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) Taschner Kurt (3) tavasz (6) tea (8) tenger gyümölcsei (4) terasz (3) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (75) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (30) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (15) vacsora (3) verseny (8) Villányi borvidék (27) vörösbor (8) vylyan (7) WSET (3) zold veltelini (3)