Vissza

Garamvári Vencel életműdíjat kapott

2019.05.30. | Szabó Edit
Az idén Garamvári Vencel balatonboglári borász és pezsgőmester vehette át a Magyar Bor Akadémia által odaítélt Az év bortermelője életműdíjat. Az elismert szakemberrel Szabó Edit beszélgetett…
 

Garamvári Vencel nem kifejezetten romantikus lélek, ám ha pezsgőre terelődik a szó, vonásai meglágyulnak, arcára derű költözik. Nem csoda. Élete jelentős részét a buborékos italok világában töltötte. Szakértelme, gyakorlati tapasztalata megkérdőjelezhetetlen, tradicionális eljárással készült pezsgői egyre népszerűbbek a hazai és a külföldi fogyasztók körében egyaránt.

 
Önt sokan a magyar pezsgőgyártás egyik legjobb szakemberének tartják. Hol szerezte a tudását és a tapasztalatait?

Frissen végzett kertészmérnökként, 1966-ban kerültem a Törley Pezsgőgyárba, és ott megpecsételődött a sorsom. A pezsgőkészítéshez máig tartó szenvedély fűz. Ez volt életem egyik legtermékenyebb időszaka. Fiatal voltam, tele tettvággyal, néhány éven belül gyártási igazgató lettem. Aztán egy vállalati döntés következtébena a Hungarovin termelési igazgatójává neveztek ki.  650-700 ezer hektoliternyi bor exportjáért, felvásárlásáért és termeléséért voltam felelős.



Hihetetlen számok, de mégis csak számok. A borászkodástól, a pezsgőkészítéstől meglehetősen távol került…

Ezért is hoztuk létre a feleségemmel és egy kollégámmal 1990-ben a saját borászati vállalkozásunkat. A titkos álmom már akkor is az volt, hogy egyszer majd pezsgőt is készítünk, de arra kilenc évet várni kellett. 1999-ben pár ezer palackkal debütáltunk. A pezsgőszerelem tehát régi, és ma is meghatározó, bár a tevékenységünket elsősorban a szőlőtermesztés, a borkészítés jellemzi.

A pezsgőkészítés egy tapasztalt szakember számára is kihívás, hiszen nem elég hozzá a jó alapbor, komoly technológiai igénye is van…

Először a borászat műszaki feltételeit teremtettük meg, aztán következett a pezsgőérlelő pince. Az első sikerélményem 2002-ben volt, amikor egy extra brut pezsgőmmel a francia pezsgőbajnokságon ezüstérmet nyertem. Mindig az volt az álmom, hogy saját szőlőből készítsek pezsgőt, de ez csak 2003 óta van így, addig vásároltam a gyümölcsöt az alapborhoz.



Mi a jó pezsgő titka?

Legyen finom, érlelt illatú, ezüstfehér vagy világos szalmasárga színű, légiesen könnyű és elegáns, rózsafüzérszerű gyöngyözéssel. Mi ezt úgy érjük el, hogy sokáig erjesztünk alacsony hőmérsékleten, és a pezsgőt seprőn tartva, 24-36 hónapig érleljük palackban. Kizárólag tradicionális eljárással dolgozunk, más engem nem is érdekel.

A pezsgővel kapcsolatban szinte mindenkinek van egy romantikus története. Az Öné hogy hangzik?

A feleségem a cégünk egyik kereskedelmi partnerénél volt vezető beosztásban, úgyhogy minket a pezsgő hozott össze. Feltételezem, hogy a személyes szimpátián kívül az ital minősége is hozzájárult ahhoz, hogy ebből a kapcsolatból házasság lett. Lassan harminc éve vagyunk házasok, de még most is majdnem minden esténket egy pohár pezsgővel zárjuk. Ez az én szenvedélyem, nem tehetek róla.



Megjegyzés: a beszélgetés első változata a 2015-ös Népszabadság Top 100 Bor című magazinban jelent meg.
 
 
Fotó:
Garamvári Szőlőbirtok - weboldal

Kapcsolódó hírek

címkék

badacsony (9) balaton (53) bikavér (13) bio (6) bocuse d'or (9) bor (248) borbár (21) borfesztivál (20) bori mami (5) borkorcsolya (18) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (16) bortúra (12) borvacsora (10) borverseny (10) bott pince (24) bottszerda (21) budapest (155) cava (7) CEWI (10) csirke (5) csokoládé (7) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (39) édes szamorodni (4) eger (24) étterem (102) etyek (8) etyeki kúria (6) fehérbor (4) fesztivál (23) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (43) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (51) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (6) kéknyelű (5) koktél (8) kóstoló (52) kovács nimród winery (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (4) london (7) mád (10) magnamátra (10) mátra (24) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (8) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (10) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pécs (7) pezsgő (38) piac (13) pinot noir (7) portugália (5) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (79) rozé (21) saláta (4) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (37) sós (38) spanyolország (5) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (17) süti (12) svét (11) szekszárd (17) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (4) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) tészta (4) tokaj (79) tokaj-hegyalja (33) tokaji aszú (16) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (7) verseny (9) villányi borvidék (29) vörösbor (8) vylyan (7)