Beszélgetünk

Megszületett az International Furmint Day!

2017.01.11. | Szabó Edit
A chardonnay, a cabernet franc és a malbec után hamarosan a furmintnak is lesz nemzetközi napja. Mindenki vésse fel jól a naptárjába, hogy el ne felejtse: február 1-jén a furmintot köszöntjük…
 

Közeledik február első csütörtökje, ami immár nyolc éve egyet jelent a Furmint Február című programsorozatot indító nagyszabású budapesti kóstolóval. Kézdy Dániel, a program megálmodója azonban az idén egy másik fontos eseményre is készül. Február 1-jén debütál az International Furmint Day, vagyis a Nemzetközi Furmint Nap, amely ennek a számunkra jól ismert, ám a világ borporondján éppen csak feltűnőben lévő szőlőfajtának teremt ünnepet. A tervekről és elképzelésekről Kézdy Dánielt kérdeztük.


 
A világban nagyon sok szőlőfajtának van már saját napja. Május 21-én a chardonnay, augusztus 18-án a pinot noir, augusztus 31-én a cabernet sauvignon, december 4-én pedig a cabernet franc ünnepét üljük, hogy csak a legismertebbeket említsük. Megkapaszkodhat-e egy ilyen rendszerben egy nemzetközi szinten viszonylag kevéssé ismert szőlőfajta?

Én hiszek benne, hogy igen. Most csak a világfajtákat soroltad, pedig van International Albarino Day is, ami nyilván azért született, mert a spanyolok is olyan büszkék erre a helyi fajtára, mint mi a furmintunkra.

Bármelyik hazai szőlőfajtának lehet nemzetközi napja?

Bármelyiknek, csupán az a kérdés, hogy melyiknek érdemes ilyet szervezni, melyik bor tart már ott, hogy figyeljen rá a világ. Szerintem a hazai mezőnyből a furmint mellett még a kékfrankossal lehet próbálkozni, és természetesen az aszúval, ami ugyan nem szőlőfajta, de a világ borkedvelői számára jól ismert magyar borkülönlegesség. Mindkettőből termelünk is akkora mennyiséget, hogy érdemes legyen rájuk felhívni a nemzetközi borszakma és boros közvélemény figyelmét. Az olaszrizling is érdekes lehetne, de amíg nincs meg a szőlőfajta új neve, addig nehéz nekiindulni. De a lényeg az, hogy gyakorlatilag bárminek lehet nemzetközi napja, és biztos vagyok benne, hogy mások is követik majd a példánkat.



A furmint fajta népszerűsítését évek óta fontosnak tartod. Nyolc éve, amikor létrehoztad a Furmint Februárt, néhány fanatikuson kívül alig hitt valaki a rendezvény sikerében, de az idő benneteket igazolt. Az International Furmint Day is a te ötleted volt?

Nem, bár valószínűnek tartom, hogy én is eljutottam volna idáig. Először öt évvel ezelőtt kerestek meg ezzel az ötlettel, de akkor még túl korainak éreztem, viszont azóta is szinte minden évben felmerült. A végső lökést a tavalyi Kassai Furmint Fórumon kaptam, mert ott már kristálytisztán látszott, hogy megérett az idő a fajta nemzetközi pozíciójának megerősítésére, és ezt egy ilyen rendezvény nagyon jól segítheti.

Hogyan veszel részt a szervezésben?

A Furmint Február létrejötte óta úgy alakult, hogy a furminttal kapcsolatos ötletekkel hazai és nemzetközi körökből is engem keresnek meg az emberek. Ismerik a fajta iránti elkötelezettségemet, és az én személyemben látják a garanciát arra, hogy ez a nap valóban komoly szakmai figyelmet kapjon. Szívesen vállaltam, hogy a motorja legyek a Furmint Daynek, annak ellenére, hogy pontosan tudom, milyen komoly munkával jár. Részemről ez egy szerelemprojekt, az anyagi megtérülése erősen kérdéses, de ennek a biztos tudatában vágtam bele. Az ember nem nézi mindig a saját zsebét, ha tudja, hogy az ügy, amin dolgozik, fontos.



Nálunk a furmint egy egész hónapnyi figyelmet kap, de még így is viszonylag lassan érünk el eredményeket. Hogyan lehet csodát tenni egyetlen nap alatt?

Csodát nem kell várni, de az egy nap sok szempontból nagyon jó. Könnyebb a kommunikáció, és a nemzetközi boros világban is könnyebb egy napra irányítani a fókuszt, mint egy hónapig folyamatosan ébren tartani a figyelmet. A kampány persze megelőzi magát a napot, így a felkészülés időtartamával együtt valójában hetekről beszélünk, de maga az akció csak egyetlen nap, akkorra kell beérnie minden előkészítő munkának.

Mi az első International Furmint Day célja?

A cél egyértelműen megfogalmazható: szeretnénk felhívni a világ minden borszerető emberének a figyelmét erre a különleges, nagyon izgalmas és nagyon szerethető borra. Ezt most leginkább a közösségi média lehetőségeinek felhasználásával kívánjuk elérni. Szeretnénk felkelteni minél több kíváncsi ember érdeklődését a fajta iránt, és elérni azt, hogy kóstolják meg a bort, és számoljanak be az élményeikről. Képzeld el, hogy 2017. február 1-jén mindenki, aki csak teheti, kinyit egy palack furmintot, és a világháló segítségével másoknak is megmutatja, mi az, amit ivott. Bízunk benne, hogy sokakban felébred majd a vágy, hogy csatlakozzanak az akcióhoz, és a borszerető emberek közössége ezen a napon tényleg a furmintra figyel.

Csak magyar furmintokról beszélünk?

Zömében igen, de a kampányban részt vesznek furminttal foglalkozó szlovák, szlovén és osztrák borászok is.



Vannak már tervek, elképzelések az aszú nemzetközi napjával kapcsolatban is?

Az első International Aszú Day megszervezését 2017 decemberére tervezzük. Azért akkorra, mert azt szeretnénk, ha az aszú az ünnepek, a fontos családi események elmaradhatatlan italává válna. Ez persze nem jelenti azt, hogy aszút kizárólag karácsonykor szabad inni, én jó szívvel ajánlanám minden nehéz nap végére, de sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy még ünnepek idején is megfeledkezünk róla. A 2016-os kimutatások szerint meglehetősen kevés aszúbort vásároltak az emberek decemberben, és ez csak részben magyarázható azzal, hogy sokan nehéz anyagi körülmények között élnek. Nem arról van szó, hogy nem vettek bort, hanem hogy nem aszút vettek. Ebből az a tanulság, hogy változtatnunk kell a szemléleten, fel kell hívnunk a figyelmet az aszú különleges értékeire. Én elsősorban abban hiszek, hogy egy bor akkor lehet sikeres, ha erős a belföldi bázisa, de az aszú sok szempontból speciális helyzetben van, ezért úgy tűnik, hogy a jelenlegi piaci környezetben elsősorban külföldön tudna áttörést hozni – ami utána akár vissza is gyűrűzhetne Magyarországra.

Egyik kedvenc fajtánkat, a kékfrankost Ausztriában blaufränkisch néven ismerik, és hatalmas rajongás övezi. Az International Kékfrankos Day létrehozásában nem terveztek együttműködést az osztrák partnerekkel?

De igen! Úgy vélem, ezt a napot együtt kell létrehoznunk. Jó példával jár előttünk a 2011-ben elindított World Malbec Day, ami kiválóan működik, bár arról soha nem szabad megfeledkeznünk, hogy ehhez a kampányhoz az állam is jelentős támogatást nyújt minden évben.

Van már kiszemelt Kékfrankos Nap?

Egyelőre nincs, de már megkezdtük az egyeztetést a két ország borászaival. Úgy tűnik, hogy valamelyik őszi hónapban találunk majd rá az optimális időpontra.



Van arra esély, hogy a különböző borfajták nemzetközi napjainak népszerűsítésében állami segítséget kapjanak a szervezők?

Egyelőre nem tudunk ilyen szándékról. Az International Furmint Day, ahogyan a Furmint Február is, alulról építkező esemény, a finanszírozásuk csak magánpénzekből történik. Nagyon jó lenne, ha az állam a későbbiekben segítséget nyújtana az ilyen és hasonló népszerűsítő kampányok elindításában és működtetésében (és itt nem kizárólag pénzre gondolok), de ha ez nem történik meg, a rendezvény akkor is létre fog jönni, és remélhetőleg eléri majd a célját, ahogyan a Furmint Február is, csak egy kicsit lassabban. A hazai szakemberek és a hozzájuk csatlakozó borászok mindenesetre lerakják az alapokat, és várják, hogy minél többen csatlakozzanak hozzájuk, mert ez elengedhetetlen a sikerhez.



Az International Furmint Day másnapján, vagyis február 2-án lesz majd Budapesten a nagy Furmint Február kóstoló, amely az egész hónapos furmintőrületet bevezeti. Mit tudunk az idei rendezvényről? Ismét nőtt a kiállítók száma?

Nekünk, szervezőknek valójában nem célunk a növekedés, mégis minden évben legalább 10%-kal emelkedik a boros kiállítók száma. Ez elsősorban azért van, mert az utóbbi években nagyon sokan telepítettek furmintot, és kimondottan sok az újonnan belépő borászat. Már érezteti hatását az a furmintforradalom, ami 10-15 évvel ezelőtt Tokajból kiindulva végigsöpört az országon. A budapesti rendezvény után a Furmint Február kóstoló országos turnéra indul, az idén több nagyszabású rendezvényünk is lesz, számos kísérőeseménnyel. Remélem, senki nem marad furmint nélkül februárban.
 
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal
facebook





címkék

#koccintsaszuval (2) aeropress (1) alma (1) Apropó (1) Auguszt cukrászda (1) Az Év Bortermelője (1) babfőzelék (1) Badacsony (2) bajnoksag (2) balassa bor (1) Balaton (7) Baracskay Angéla (1) Baraka (2) Bari (1) Barletta (1) Báron György (1) Basilicus Szőlőbirtok (1) bazsalikom (1) Berecz Stephanie (1) Berlin (2) bikaver (5) bio (1) Biró Norbert (1) Bock Pince (1) Bocuse d'Or (5) bojt pinceszet (1) bor (90) Borászok Borásza (1) borbar (6) Bori Mami (2) boriskola (3) Borkonyha (1) borkorcsolya (4) bornaptar.hu (1) Borough Market (1) borterasz (1) borvacsora (1) borvendéglő (1) borverseny (1) Boscolo Budapest (1) Bott pince (5) brazilia (1) Bridges Food Bar (1) Brüsszel (1) Budapest (37) bujdoso (1) bukolyi (1) cabernet franc (1) carpinus (1) cava (2) CEWI (6) chez dodo (1) Christian Forget (1) coffee_genius (1) Cognac (1) colonna (1) Costa Rica (2) Csendes Dűlő Szőlőbirtok (1) cseresznye (1) Csetvei Pince (1) csirke (1) csokoládé (1) csontos (1) csopak (1) cukrász (1) cukrászda (3) cupping (1) Daniel Berlin (2) Debreczeni Mónika (1) del-balaton (1) demeter zoltan (3) desszert (1) desszertbor (2) DiVino (1) Dóczi György (1) drop shop (1) édes (6) édes szamorodni (1) Eger (6) egészséges (2) egri csillag (1) Élesztő udvar (1) eleven (1) eper (1) espresso embassy (3) etap (1) etiopia (1) étterem (21) Etyek (2) Etyeki Kúria (1) ezerjó (1) Fabro Pince (1) Fehér Franc (1) fesztival (1) film (1) filterkave (1) fozdefeszt (1) Franc&Franc (1) frittmann (1) furmint (16) Furmint Február (1) fűszer (1) gal tibor (1) gasztrofilm (1) geisha (2) Gere Attila Pincészete (1) Geszler Családi Pincészet (1) Gizella Pince (2) Gusteau Kulináris Élményműhely (1) gyerekbarát (1) Gyöngyös (1) gyöngyözőbor (3) habzóbor (1) Hacienda La Esmeralda (1) hanuka (1) harslevelu (1) Hárslevelűk Éjszakája (1) heimann (1) heteny (1) Hilltop Neszmély Borászat (1) homebarista (1) homoky dorka (1) Horváth Gábor (1) indiai (1) International Furmint Day (1) Ipacs Szabó Birtok (1) Ipacs Szabó István (1) Iván-völgyi túra (1) jeges italok (1) Junibor (1) Kádár étkezde (1) kadarka (3) Káli Kövek Borászat (2) Káli-medence (2) Kamocsay Ákos (1) karácsony (1) karácsonyi sör (1) kave (29) kavezok (5) kéknyelű (1) kenya (1) kenyér (1) Kerekes Sándor (1) Keszthely (2) kesztolc (1) kiallitas (1) Kikelet Pince (1) Király 100 (1) Kislaki bormanufaktúra (1) Kislaki Tavasz (1) Kispipa (1) koktel (2) koktélverseny (1) kolumbia (1) kongo (1) kontakt (2) konyak (1) körte (1) kostolo (11) Kovács Nimród Winery (1) Köveskál (1) Kővirág étterem (1) Közben esznek (6) Kreinbacher Birtok (2) kunsagi borvidek (1) Laposa Birtok (1) Légli Géza (1) lenkey (1) lepény (1) Lisszabon (2) Litauszki Zsolt (1) London (1) Luka Enikő (1) Lyon (1) macaron (1) Mád (3) magnamatra (3) Magyar Bocuse d'Or Akadémia (1) Magyar Bor Nagydíj 2016 (1) Maharaja Lounge (1) Malter (2) Márton-nap (1) Mátra (5) Maurer Oszkár (1) Maurer Pince (1) maxwell colonna-dashwood (1) Meatology (1) Mészáros Borház (1) Mészáros Pál (1) mexikói étterem (1) Mi a kő (1) Michelin-csillag (2) molekuláris gasztronómia (1) Molnár Júlia Dóra (1) Monofu (1) Monopoli (1) Monyo Brewing CO (1) Mór (2) Nagygombos Borászat (1) Nappali Kávéház (1) narancsbor (1) New York Kávéház (1) nyar (4) nyaralas (1) olajbogyó (1) Olaszország (4) olaszrizling (1) Ördögkatlan Fesztivál (1) őstermelői piac (2) osztriga (1) Paks (2) Paletta (1) Pálffy Szőlőbirtok (1) pálinka (2) pálinkaverseny (2) Pampetrics Borkereskedés (2) panama (2) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (1) Pannonhalma (1) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (2) párlat (1) pecs (1) petrányi (1) pezsgő (9) piac (3) Piemont (1) Pipacs Pékség (1) pizza (1) playground (1) Polignano a Mare (1) polip (1) Portugália (2) potato_defect (1) Premier Kultcafé (1) programajanlo (4) prosecco (1) Puglia (2) Quintessence (2) Rácz Jenő (2) raj ráchel (1) rajnai rizling (1) recept (7) roestbar (1) Rókusfalvy Birtok (1) rozé (4) ruanda (1) rum (1) saláta (1) salátabár (1) Salon étterem (2) Salone del Gusto 2016 (1) Sárközi Ákos (1) sarospatak (1) sauvignon blanc (1) siller (1) Sillerfesztivál (2) Slow Food (1) sommelier (2) Soproni borvidék (2) sor (11) sós (3) specialty kave (4) st andrea (1) story (1) Super 12 (1) sütemény (5) süti (2) SVÉT (1) szakácsverseny (2) szaké (1) szaloncukor (1) Szekszárd (8) Széll Tamás (2) Szent András Sörfőzde (3) Szentesi József (1) Szerémség (1) szivek pince (1) szolo_fine_wine (1) szorakozas (1) takler (1) tallya (2) tanfolyam (1) Tarcal (2) Tarcal Kulturális Egyesület (1) Taschner Kurt (1) tea (2) tenger gyümölcsei (2) tészta (2) thirdwavewichteln (1) tokaj (26) Tokaj Hétszőlő Szőlőbirtok (1) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (2) tokaji aszú (7) torta (1) Trani (1) tudnivalok (4) újbor (2) Újpest (1) ujvari (1) Uradalmi Sörmanufaktúra (1) utazás (2) Váli Péter (1) Váli Pince (1) VáliBor (1) vargabéles (1) vargánya (1) vegán (2) verseny (2) Veszprém (1) Villányi borvidék (4) vincze tomi (1) Vomberg Frigyes (1) vörösbor (1) vylyan (1) wet hopped (1) whisky (1) Wolf András (2) world of coffee (1) WSET (2) zhao zhou (1) zold veltelini (1) Zsirai Pincészet (1)