A Dűlő

2018.04.28. | Szabó Edit
Világos terek, kényelmes székek, ínycsiklandó illatok, élményszámba menő ízek – néhány szóban összefoglalva ez a miskolci Dűlő. A Baranczó Attila és Latorcai Csaba neve által fémjelzett helyet sokan a város legjobb éttermeként tartják számon, nem is érdemtelenül…
 

Az ember nem is hinné, hogy Miskolc nyüzsgő belvárosától néhány percnyi sétatávolságra csendes, idilli kép fogadja az utazót. A Kisavas történelmi pincesor lépcsőzetesen egymás fölé épült pincéi egy rég letűnt kor emlékét őrzik, ékesen bizonyítva, hogy ahol jó bor termett, ott módosak voltak a gazdák. A takaros, tornácos, gazdagon díszített épületek még enyészetükben is méltóságot árasztanak, de szerencsére sokat közülük már fel is újítottak, ki is csinosítottak az új tulajdonosok.

Ennek a hangulatos városrésznek egy öreg, 200 éves házában nyitotta meg kapuit 2014-ben a Dűlő étterem. A polgári műemlék épület valaha egy zsidó borkereskedő otthona és „munkahelye” volt, és mivel itt haladt el a borok észak-déli kereskedelmi útvonala, még a menlevélkiadó fülkét is meg lehet találni, ha valaki keresi.



Az ajtón belépve tiszta, világos, barátságos tér fogad. Mondják, az épület igen rossz állapotban volt, komolyan fel kellett újítani, de megérte a fáradságot. A főfalakhoz nem nyúltak, az ajtók és az ablakok is az eredeti helyükön maradtak a renoválás után. Mindent fa és fém borít, a két elem barátságos együttese nyugalmat áraszt. Az is gyorsan kiderül, hogy a tulajdonosok rajonganak a modern képzőművészetért, a falakon kiállított kortárs festményeket meg is lehet vásárolni. A polgári jelleget a régi használati tárgyak, bútordarabok jelenléte erősíti. Itt egy antik tálalószekrény, ott egy furcsa csillár, amott egy tonettfogas, csak hogy otthonosabban érezzük magunkat. A belső tér kialakítása Czél Mátyás ízlését dicséri.

A Dűlő ízeivel először egy gasztronómiai fesztiválon találkoztunk, és azzal a határozott szándékkal érkeztünk az étterembe, hogy az akkor kóstolt kacsamájzserbót mindenképpen megízleljük újra. Az előétel nagy örömünkre szerepel az étlapon, és természetesen éppen olyan, mint emlékeinkben. Egyszerre sós és édes, a málna könnyűvé és vagánnyá teszi a fogást. Épp annyi benne az újítás, amennyit egy hagyományos ízekhez szokott vendég is szívesen fogad, de a gasztronómia mélyebb bugyraiba elmerülők is találnak benne finoman elrejtett meglepetéseket.




A konyhát egyébként az alig harmincéves Latorcai Csaba vezeti, mestere és mentora, Baranczó Attila kreatív irányítása mellett. Hogy a kettős jól működik, azt sikeres rendezvények és elégedett vendégek egész sora bizonyítja. A tágas konyhában egyébként négyen dolgoznak, a hangulat nagyon jó, az összeszokott, jó munkabírású csapat lelkesen adja tudása legjavát.

A polgári miliő kötelez, húslevest rendelünk. A séf szerint kitűnő választás, mert a húsleves a jó konyha egyik fokmérője, egyébként pedig a tulajdonos kedvence, tehát mindig nagy műgonddal készítik. De azért egy kóstolásnyit kapunk a bükki vaddisznógulyásból is, csak hogy lássuk, jut itt figyelem minden ételnek. Az étlap szezonális, de mindig van egy séfajánlat is, amelynek ételsora havonta változik, így a konyha hónapról hónapra meg tudja mutatni kreativitását.



Mint a magára valamit is adó éttermek többsége, a Dűlő is törekszik arra, hogy regionális alapanyagokkal dolgozzon: a pisztráng Lillafüredről, a húsok többsége és a zöldségek egy része is környékbeli gazdáktól, termelőktől érkezik, a minőségből azonban nem engednek, ezért elkerülhetetlen, hogy bizonyos alapanyagokat nagy beszállítóktól rendeljenek. Van egy kis fűszerkertjük is, nemrég kerültek ládába a magok: alig várják, hogy a saját nevelésű fűszerekkel kényeztethessék a vendégeket.

Az ételek népszerűségi listáját a lillafüredi pisztráng vezeti, ezt szorosan felzárkózva a malaccsülök követi. Ezt a két ételt gyakorlatilag nem lehet levenni az étlapról, de nem is nagyon akarják. A Dűlő igyekszik mindenben a vendégek kedvében járni, folyamatosan figyelik a visszajelzéseket, és úgy alakítják a kínálatot, hogy mind a hagyományos konyhához szokott nagyevők, mind pedig a szofisztikált falatokat kereső ínyencek elégedetten távozhassanak.



Megkóstoljuk a pisztrángot – olyan, mint a nagykönyvben, aztán kacsasültet kérünk, amit káposztás derelyével és szilvával tálalnak. Nagyon szép, ízes és tartalmas fogás, hagyományos és innovatív egyszerre, jó szívvel ajánljuk mindenkinek. Az étlap tanácsát megfogadva Heimannék birokborát kóstolgatjuk mellé, és igen elégedettek vagyunk. Csupán az a baj, hogy nem jut már hely több ételnek, pedig nagyon kíváncsiak lennénk a mustármártással, petrezselymes krumplival és káposztasalátával kínált malaccsászárra, a marhafartőből készült steakre, de még a rántott csirkére is, amit bazsalikomos krumplipürével és paradicsomsalátával ajánl az étlap.

A borkínálat egyébként kifejezetten gazdag és jó ízléssel válogatott. Az étterem alatti, különteremként is működő pincerészben helyet kapott trezor polcain szinte az ország minden szegletéből találunk borokat, de természetesen a tokaji választék a leggazdagabb. Alkoholmentes italként a saját szörpjeiket kínálják, de a lekvárt is ők maguk főzik, és a savanyúságokat is házilag állítják elő. Ha valaki sört rendel, kézműves cseh sört töltenek a poharába, de azért ez mégiscsak Tokaj kapuja, itt leginkább borozni, nyári melegben fröccsözni szoktak a vendégek.



Latorcai Csaba séf az édességek nagy rajongója, és örömét leli a desszertek elkészítésében, de ha ezt nem tudnánk, a madártejet látva akkor is azonnal rájönnénk. A különleges édességben a sós karamell és a málna íze vezet, a roppanó macaronba töltött sós karamell nagyon szép alapot ad a vaníliás világnak, a gyümölcs savai pedig úgy frissítenek, hogy újra és újra kérünk még egy falatot. Remek kompozíció, dicséret érte!



Szép időben kinyit a kert is, a fedett terasz grillkonyhával várja a vendégeket, és míg a felnőttek babzsákfotelekbe süppedve élvezik a chillout hangulatot, a gyerekek vidáman futkároznak, csúszdáznak, játszanak a szabadban.

A Dűlő jó hely. Tényleg az. Kíváncsian várjuk, mi lesz majd a sorsa a még fel nem újított épületrésznek. A tulajdonos vendégszobákat, patikaborászatot és wellnessrészleget tervez. Jaj nekünk, ha megvalósul, mert akkor soha többé nem akarunk majd hazamenni onnan!



Dűlő

Cím: 3529 Miskolc, Görgey A. u. 10.
Asztalfoglalás:  +36 70 333 1992
E-mail: info@dulo.hu

Nyitva:
hétfő-vasárnap: 12.00 – 22.00

Ebédmenü:
hétfő-péntek: 12:00 – 15:00


 
Fotó:
Dűlő Étterem Miskolc

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)