Eszünk

A vidék íze, és ami mögötte van

2017.02.20. | Raab Zsuzsanna
Háztáji mangalica, ellenőrzött gazdaságból származó sajt, szezonális, közvetlenül a termelőtől beszerzett roppanós zöldség és zamatos gyümölcs – melyik nagyvárosi ember ne vágyna minderre? A Házikóban szerencsére ez mind megtalálható. Sőt!…
 

A Budapesten – nem igazán pozitív felhanggal – Csikágóként emlegetett Keleti pályaudvar – Városliget – Rottenbiller utca közötti városrész elsőre nehezen egyeztethető össze a vidéki friss és tiszta forrásból származó ételek lelőhelyével. Pedig itt, a Dembinszky utcában bújik meg a Házikó Farmbistro, egészségtudatos sorozatunk következő állomása.



Ugyan csak 2016 decemberében nyitott, de a megbízható forrásból származó, válogatott termelői alapanyagokból építkező kezdeményezés korántsem új keletű: a Farmbistro mögött található üzem ugyanis 2014 nyara óta látja el a fővárosiakat a vidék ízeivel. A tulajdonosok (Bertényi Gábor és Szalai Mihály) jártasak a vidékfejlesztésben: a nevükhöz fűződik többek között a Szimpla Piac, a Nagymarosi Piac és a Szimpla Háztáji Kisbolt. Hisznek a vidék és a város összekapcsolásában, az átlátható, lekövethető élelmiszerláncban, ahol a vásárló pontosan tudja, mit eszik és iszik.

A Gábor és Mihály által megálmodott üzemben készült ételek eredetileg kávézókba kerültek, majd hamar kiderült, hogy a rendezvényeken is nagy az igény háztáji finomságokra, így elindult a Házikó catering szolgáltatása. A Farmbistro tulajdonképpen egy mintabolt, melyet nemrégiben azért nyitottak, hogy az üzemben készült finomságokat bárki megkóstolhassa. A környék hamar befogadta őket.

A Farmbistróban Zámbó Csenge, a Házikó marketingkommunikációért felelős munkatársa látott minket vendégül.

„Sokan kérdezik, hogy honnan ered a Házikó a név. Szerettük volna, ha egy szó kifejezi a gazdák munkáját és a vidék szeretetét” – meséli Csenge, miközben kedvesen asztalhoz invitál. Hétköznap délután van, a hely gyakorlatilag tele, a hangulat békés. Egyszerű, de otthonos a berendezés: semmi flanc, semmi felesleges kellék, színes székek teszik barátságossá a teret. A „Házikó” név találó: itt valóban nem nehéz otthon érezni magunkat!



„A kávé, a tea és a csokoládé kivételével mindent helyben készítünk, az alapanyagokat kizárólag hazai termelőktől szerezzük be. Szeretnénk a vidéki kisgazdaságoknak perspektívát nyújtani. Az semmiképpen sem megoldás, hogy vidékről mindenki beköltözik a városokba, hiszen a kistermelőknek hasznos szerepe van az egyensúly fenntartásában! A boltok polcán eltartható ételek ugyan sokáig fogyaszthatóak, de tele vannak tartósítószerekkel. A városiakban is él az igény a friss, vidéki ízek iránt.”

A Házikóban minden nap frissen készülnek a zöldséges-húsos lepények, az idénysaláták és a pohárdesszertek, de kérhetünk levest, melegszendvicset vagy quiche-t is, ha melegre vágynánk. Bármit választunk, mesterséges tartósítószer, adalékanyag, színezék biztosan nem lesz benne – garantáltan „egészséges fast food” kerül a tányérunkra.

Mi soksajtos tramezzinit kapunk, mellé téli salátát és egy nagy pohár mentás eperszörpöt – házit, természetesen. Öröm beleharapni a krémes szendvicsbe: harmonikusan keverednek az ízek, az oregánós tejföl és a Ghaurved mustár jó kísérőnek bizonyul. A téli saláta csupa szezonális összetevőből áll: sütőtök, sárgarépa, alma, cékla, savanyú káposzta – igazi vitaminbomba! Míg falatozunk, Csenge tovább mesél:

„Az összetevőkből nem csinálunk titkot: a termékeknél feltüntetjük, hogy melyik alapanyag pontosan melyik termelőtől, az ország mely részéről származik. A fogyasztónak joga van tudni, mit eszik! Gondoljunk bele: mennyire igényesek vagyunk, ha az öltözködésünkről vagy az otthonunk berendezéséről van szól, ám arra kevésbé figyelünk, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe. Ipari élelmiszereket, tele mesterséges anyagokkal, vagy féléretten leszedett gyümölcsöket, amelyek megérnek valahogyan a kamionban… Mi a gazdákkal együtt követjük az évszakok változását, szezonális összetevőkkel dolgozunk, ezért télen nálunk például nincsen paradicsom: a vendég paradicsomos szendvics helyett padlizsános szendvicset kap.”



Csenge 2014-ben, friss diplomásként csatlakozott a Házikóhoz. Meg sem fordult a fejében, hogy más utat válasszon, ide húzta a szíve, hiszen – ahogyan a Házikó csapatában mindenki – saját életét is a fenntarthatóság és a természetesség jegyében éli. Termelői piacon vásárol, és ha teheti, biciklivel jár.

„Gyakran utazunk vidékre, meglátogatjuk a kis családi gazdaságokat. Értékesek ezek az élő kapcsolatok, valódi, közösen megélt történetek! A Házikó indulásakor tizenöt gazdával dolgoztunk együtt, most hetente 25-30, zömében biominősítésű termelő áruját kínáljuk. A gazdáknak fontos a visszajelzés: például ha az egyik általa készített sajt nem fogyott eléggé, nem ízlett a vendégeknek, elmondjuk neki, és legközelebb mással próbálkozik. Ha ugyanezt a piacon adja el, és nem elégedett a vevő, egyszerűen nem megy vissza hozzá, de a termelő semmilyen konkrét visszajelzést nem fog kapni tőle.”

A Házikó állandó csapata nagyjából 16 főből áll: a vidék és a város természetes együttműködéséért többek között pékek, szakácsok, cukrászok, üzemvezetők és beszerzők dolgoznak szorgosan. Az átlátható, jól koordinált munkaszervezéshez kétség nem férhet – erről mi is meggyőződünk, amikor Csenge körbevezet minket a Bistro mögött található üzemben. Bejárjuk az egész helyiséget: a zöldségraktárat, a gyümölcsfeldolgozót, megcsodáljuk a nyár végén eltett befőtteket, lecsót, kápiakrémet, lekvárokat, de meglessük a dagasztógépeket és a hűtőkamrát is.



Minden makulátlanul tiszta, minden egyértelmű. Mindenki tudja a helyét és a szerepét a folyamatokban. Nem csoda, hogy gyakran érkeznek látogatóba kezdő szakácsok, szakiskolás csoportok, hogy a helyi alapanyagokra építő szemléletmódról tanuljanak, vagy olyan innovatív termelőkről halljanak, akik közül sokan a diplomás állásukat hagyták maguk mögött, hogy visszatérjenek a természethez, és ételt adjanak nekünk, vásárlóknak.

Lássuk be, bőven van még mit tanulni. De addig is: a Házikó csapatára nyugodtan rábízhatjuk magunkat!
 
Fotó:
Puskás Nóra





bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

Badacsony (5) Balaton (18) bikaver (10) Bocuse d'Or (7) bor (157) borbar (13) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (7) borterasz (5) bortúra (5) borvacsora (4) borverseny (4) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (95) cava (6) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrászda (8) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (20) édes szamorodni (4) Eger (12) espresso embassy (3) étterem (64) fesztival (8) Franc&Franc (3) furmint (29) Gizella Pince (4) gyerekbarát (14) gyöngyözőbor (4) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (5) interjú (5) kadarka (4) karácsony (9) kave (33) kavezok (7) Keszthely (3) koktel (5) könyv és kávé (3) kostolo (16) Közben esznek (8) London (3) Mád (8) magnamatra (7) Mátra (13) Michelin-csillag (6) művészinterjú (3) nyar (4) nyaralas (3) Olaszország (4) olaszrizling (3) őstermelői piac (5) pálinka (3) pálinkaverseny (3) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (3) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (3) pezsgő (17) piac (8) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (7) Rácz Jenő (3) recept (21) rozé (8) sauvignon blanc (5) sommelier (4) sor (30) sós (10) Spanyolország (3) specialty kave (4) Super 12 (3) sütemény (13) süti (7) SVÉT (10) szakácsverseny (3) Szekszárd (12) Szent András Sörfőzde (5) szorakozas (3) tallya (3) Tarcal (3) tea (5) tenger gyümölcsei (3) tészta (3) tokaj (53) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (12) tokaji aszú (12) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (6) Villányi borvidék (13) vörösbor (7) zold veltelini (3)