Eszünk

Épp vitorlázunk, egy pulled ponty rendel!

2017.07.07. | Szabó Edit
Bezerics Dániel már megint nagy fába vágta a fejszéjét, de nincs ebben semmi meglepő. A Paletta és a kecskeburger után most itt a pulled ponty, a Pavilon és az E-delivery…
 

Bezerics Dániel imádja a Balatont. Nem csoda: itt született, itt nőtt fel, édesapja az itteni szőlők gyümölcsét érleli borrá, ő pedig az itteni őstermelők alapanyagait felhasználva indította hódító útjára a keszthelyi és a balatonboglári Palettát. Mindkét bisztró jachtkikötőben található, de a nagyközönség számára is nyitott, bárki megkóstolhatja az idei nyár slágerét, a pulled pontyot. Az új étel tavasszal mutatkozott be Budapesten, a Belvárosi Piac Töltött Hold fesztiválján, és egy csapásra meghódította a közönséget. Kíváncsiak voltunk, vajon hogyan készül az innovatív balatoni szendvics, így útnak indultunk, hogy feltérképezzük az alapanyagok útját.


 
A ponty
 
A hal Máté Zoltán boglári feldolgozójából kerül szépen filézve a bisztrók konyhájába. Máté Zoltán halastavai a Balaton vízgyűjtő területeiről nyerik a vizet, így kis jóindulattal az az érzésünk, mintha balatoni halat ennénk. A 40 hektáron elterülő halastórendszer gondozását 2006-ban kezdték a Máté testvérek. Zoltán a szállítással és az értékesítéssel foglalkozik, testvére a halak etetését, gondozását, a tavak felügyeletét és a halászatot vállalta. Zoltán azt mondja, 2-3 éven keresztül csak halásztak, de rá kellett döbbenniük, hogy még a megfeszített munka sem hoz annyit a konyhára, amennyiből a vállalkozás fenntartható. Elhatározták hát, hogy a későbbiekben fel is dolgozzák a fogás egy részét. A friss halnak nagy a keletje, sok étterem vásárol tőlük rendszeresen, ami pedig nem kel el, azt ők maguk varázsolják konyhakésszé.


 
A halak íze a takarmányon és a hidrobiológiai közegen múlik, téves az az elképzelés, hogy minden tavi pontynak iszapíze van. Ha a hal jól érzi magát, megvan a megfelelő mozgástere, és jó minőségű takarmányt kap, tökéletes lesz a húsa is. Vásárláskor érdemes megnézni a pontyot. Ha nem sárga a hasa, és láthatóan jó kondiban van, vegyük meg bátran, nem fogunk csalódni.
 
A Máté testvérek tavaiban főként ponty, kárász, csuka, amur, busa és süllő akad a hálóba, keszeg már ritkábban, pedig igény volna rá. Zoltán azt mondja, a legtöbb balatoni keszegező román vagy – rosszabb esetben – kazah importból szerzi be a keszeget, így aki garantáltan hazai halat szeretne, vegyen inkább pontyot vagy harcsát, mert azt szinte biztosan a környéken fogták.


 
Zoltánék új halfeldolgozó építését fontolgatják. A pályázatot beadták, és ha pozitív a döntés, jövő ilyenkor már a kizárólag zöldenergiával működő, minden igényt kielégítő, modern üzembe érkezik a frissen fogott hal.
 
A kenyér


 
A keszthelyi Paletta pékárut kizárólag a gyenesdiási Komáromy Pékségben vásárol. A 23 éve működő családi vállalkozásban már a második generáció dolgozik, a kis csapat húszféle kenyeret süt, de péksüteményekből is széles a választék. Foszlós kalácsok, ízletes bucik, fahéjas piték, briósok és csigák illata száll a levegőben, nem csoda, hogy a környéken szinte mindenki ide jár vásárolni. Július elseje óta már pizza is van, a péküzem ugyanis nyitott a strand felé, így bárki megkóstolhatja a Komáromy Pékség klasszikus remekeit. Mi a bagelhez hasonló, mákkal megszórt péksütit választjuk, az kell majd a pulled pontyhoz.
 
A pác és a füstölés


 
A ponty hasaaljának füstölésére Bezerics Dani apósa vállalkozott. A hal borókabogyóval, kaporra és fokhagymával ízesített 6%-os sóoldatban tölt 8-12 órát, majd három órán át füstölik. A végeredmény lenyűgöző. Omlós, friss füstölt hal, nagyszerű arányokkal, aki megkóstolja, szeretni fogja. Ez kerül Komáromyék bagelébe, egy kis sajtkrémmel, bébispenóttal, konfitált fokhagymával és marinált lila hagymával. Mennyei szendvics.


 
 
Az E-delivery
 
A keszthelyi jachtkikötőből hajózunk ki. Dani a kapitány, azt mondja, ha egy kis nyugalomra vágyik, kimegy egy órára a vízre, és felfrissülve tér vissza. Az időjárás kegyes, igaz, sok szél nincs, a víz csendes, körülöttünk minden nyugodt. Ülünk, beszélgetünk, szeljük az alig létező hullámokat.



Éhesek vagyunk. Dani fogja a telefont, bemondja a hajó koordinátáit, és megrendeli az uzsonnánkat. Azt ígérik, a pulled ponty, a bor, a szóda és a szörp néhány perc múlva meg is érkezik. És valóban. Az E-On feliratú elektromos hajó magabiztosan közelít meg bennünket, a szendvicsek csomagolva, az italok hidegen, a fröccsnek műanyag pohár. A szolgáltatás a Keszthelyi-öbölben vitorlázók számára elérhető, ugyanezt a házhoz szállítást a városon belül elektromos autók végzik. Tényleg úgy, mint a filmeken. Nagyon pazar, és ráadásul finom is.


 
A Pavilon
 
Ezzel azonban még nincs vége a történetnek, a meglévő parti bisztrók mellett ugyanis két igazi strandbüfét is nyit a fiatal vállalkozó. A keszthelyi Paletta tőszomszédságában álló Pavilon már működik, a fonyódi kutyás strandon felállított büfé pedig július 7-től várja a vendégeket. A kis épület könnyen összerakható, bárhová odaszállítható, és Dani azt reméli, hogy más is kedvet kap majd hasonló büfék franchise rendszerű üzemeltetéséhez. A keszthelyi Pavilon kínálata egy kicsit szélesebb, ott majdnem minden elérhető, ami a Palettában kapható, de a fonyódi egységben is lesz pulled ponty és BIG MEKK szendvics, Kisbazalt burger és Bazalt burger, házi Debreczeni, fehér Debreczeni, BBQ borda házi ketchuppal, mustárral, káposztasalátával és friss kenyérrel. Aki arra jár, kóstolja meg, és mesélje el, hogy ízlett.


 
Kellemes nyarat, finom falatokat, jó pihenést mindenkinek!
 
Fotó:
Szabó Edit -

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (34) bikaver (12) Bocuse d'Or (7) bor (211) borbar (16) borfesztivál (11) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (6) bortúra (8) borvacsora (4) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (113) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (16) espresso embassy (3) étterem (78) Etyek (3) fesztival (19) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (9) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (15) kadarka (6) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) Keszthely (3) koktel (5) könyv és kávé (3) kostolo (21) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (3) London (3) Mád (9) magnamatra (7) Mátra (15) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (3) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (5) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (5) pezsgő (21) piac (8) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (10) Rácz Jenő (3) recept (31) rozé (11) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (3) sommelier (6) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (3) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (70) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (26) tokaji aszú (13) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (18) vörösbor (8) zold veltelini (3)