Vissza

Rejtőzködők

2016.10.28. | Burai László
Igazi kis rejtőzködő pince a Carpinus Borászat, hiszen a boraikról igazából szinte csak a vájt fülűek tudnak. A nem túl hangsúlyos piaci jelenlétnek valószínűleg az lehet az oka, hogy a tulajdonos Bai testvérek mindketten a Dereszla Pincészet alkalmazásában állnak, ami komoly energiákat köt le.
 
Talán két éve, a Furmint Februáron találkoztam először a boraikkal, akkor annyit jegyeztem fel a noteszembe, hogy érdemes lesz rájuk figyelni. Arányos, kecses, fürge borokat mutattak, ami mindenképpen izgalmas, és nem csak Tokajban. Idén már kerestem őket a furmintok seregszemléjén, mintákat hoztak, ígéretesek voltak, felkeltették a kíváncsiságomat. Ennél messzebbre nem is jutottam, hiszen annyira könnyedén nem lehet a boraikkal találkozni, így kapóra jött a Borrajongó blog egyik szerzőjének, furmintfannak a meghívása, aki egy szinte teljes Carpinus-sort hozott magával Tokajból.
 


A Bodrogkeresztúron lévő családi borászatot 2013-ban alapította Bai Edit – főállásban a Dereszla Pincészet főborásza – testvérével, Istvánnal, aki korábban a Pajzos-Megyernél letette már a kézjegyét. A Gyertyános-dűlőben is van területük, innen kapta a nevét a pince, és a címketerv is a gyertyán leveleit idézi. Ezen kívül a Budaházy-, a Deák-, a Dereszla- és a Lapis-dűlőben vannak még szőlőik. A 2014-es évjárat náluk is csonka volt, ezt a furmintjukat egyébként a Lidlben is elcsíphették a szemfülesek, a 2015-ösöktől azért ennél jóval többet remél a testvérpár.
 
Elsőként a 2015-ös hárslevelűt kóstoltuk, ami a Gyertyános-dűlőben termett, nem látott hordót, és rizling fajélesztőt használtak az erjesztés során. Ez vissza is köszön az illatban, nem igazán idézi fel a hársat, hamarabb ugrik be a sauvignon blanc. A szerkezet rendben, a korty arányos, zamatos, igaz, itt sem jut eszünkbe a hárslevelű. Jól iható bor, akár piacosnak is mondanám, de nem éri el az előzetesen várt szintet.
A 2015-ös furmint fele is a névadó dűlőből származik, ez is csak acéltartályban volt, az élesztőből viszont több fajtát is használtak. Semlegesebb karakterű illat, némi zöldalma bukkan fel, de a furmint nem is a behízelgő illatáról híres. Laza szerkezetű a korty, igazán jól iható, a lendületes savak jól állnak neki, és a gyümölcsök mellett már némi ásványosságot is feljegyeztünk. Másnap étel mellett kiválóan működött, valószínűleg ez lehet az igazi terepe.
A Deák-dűlőből készített 2015-ös furmint sem látott hordót, viszont ennél saját élesztőt használtak. Lehet, hogy emiatt, de jóval intenzívebb az illat, virágos karaktere mellett gyümölcsök is felbukkannak. A korty lazább, a gyümölcsök színesebbek és ízesebbek, mint az előzőeknél, sült alma, őszibarack. Kerek, lágy karakterű bor, ám egy dűlős borhoz képest hiányoltam a koncentráltságot.
A Lapis az egyik legendás bodrogkeresztúri termőhely, az itteni furmint volt a sor legizgalmasabbja. Hűvös illat, finom citrusos, zöldfűszeres utalásokkal. Ízben nagyobb, sűrűbb, vastagabb, mint a megelőzőek, megfontoltan ugyan, de egyre több réteget mutat meg, szép sóssággal búcsúzik a korty. Valami ilyesmit vártam a pincétől az elejétől fogva, habár az alkohol kissé belekavar az összképbe ennél a bornál.
Sajnos a Grand Cuvée a dugósság áldozatául esett, így a 2015-ös Late harvest zárta a sort. Illatában gyermekkorom barack ivólevét idézi, jóleső nosztalgia. Kár, hogy a korty sem lép szintet, visszafogott savak, inkább az édessége dominál, aromáiban sem túl komplex. Nagyon jólesik inni, de azért ennél sokkal többet vártam tőlük a 2013-as kései boruk alapján.

Egyértelműen csalódott voltam a sor végén, pedig a borok alapvetően jó minőséget hoztak, egyszerűen csak az a plusz hiányzott belőlük, amit a korábbi futólagos kóstolások alapján vártam. Biztos szerepet játszik ebben az is, hogy a családi pince egyelőre még nem főállás egyikőjüknél sem. Mindenesetre várom a következő évjáratokat, mert a területekben, a mostani borokban is ott az ígéret!
Fotó:
Carpinus - honlap



bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

ausztria (4) badacsony (11) balaton (57) balatonfüred csopaki borvidék (7) bikavér (16) bio (11) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (260) borász (8) borbár (23) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (18) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (77) bortúra (16) borvacsora (13) borverseny (11) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (177) cabernet franc (4) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszertbor (4) édes (68) eger (27) egészséges (4) erdőbénye (5) étterem (115) etyek (8) etyeki kúria (9) fehérbor (13) fesztivál (30) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (51) furmint február (10) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (8) húsvét (7) interjú (68) iszunk (4) kadarka (12) karácsony (15) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (9) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (10) kóstoló (55) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (4) leves (6) london (12) mád (11) magnamátra (10) mátra (28) merlot (12) michelin-csillag (7) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (12) olaszrizling (16) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (8) pálinkaverseny (6) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (103) rozé (25) saláta (6) sanzon (5) sauvignon blanc (6) somló (9) sommelier (8) soproni borvidék (10) sör (38) sós (47) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (6) super 12 (4) sütemény (24) süti (14) svét (13) szakácsverseny (4) szamorodni (10) száraz (18) szekszárd (24) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (6) tokaj (99) tokaj-hegyalja (59) tokaji aszú (27) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (9) verseny (9) villányi borvidék (34) vörösbor (26) vylyan (8) zenit (4)