Főzünk

Sertéshúsos rilett

2018.01.08. | Szabó Edit
Klasszikus francia vendégváró étel. Piknikre, horgásztúrára is magunkkal vihetjük, de csatos üvegbe zárva ajándékba is adhatjuk. Mindenki örülni fog neki…

A rilettnek számos változata ismert, idővel mindenki egy kicsit a saját stílusához igazítja. Mi most Berecz Stéphanie tokaji borász receptjét adjuk közre, amely a Gyengébb? Nem! című könyvben jelent meg.



Hozzávalók 6 személyre:
  • 1,5 kg csontos tarja
  • 1 fej hagyma, kockára vágva
  • 2 fej fokhagyma, gerezdekre szedve, tisztítva
  • 2 babérlevél
  • 3 kakukkfűág
  • 3-5 dl fehérbor
  • sertészsír, amennyi ellepi
  • só, bors ízlés szerint


Elkészítés:

1. A húsdarabokat fazékba tesszük, rá a hagymát, a fokhagymát, a babérlevelet, a kakukkfüvet, egy nagy pohár bort, sózzuk, borsozzuk, ráöntünk annyi zsírt, hogy ellepje, és alacsony hőfokon 3-5 órán át konfitáljuk.



2. Ha a hús teljesen megpuhult, a zsírt leszűrjük, a csontokat eltávolítjuk, és a húst cafatnyi darabokra tépjük. Tepsibe tesszük, hozzáadjuk a sült zsírt, még egy kis fehérbort, sót, borsot, a tetejére öntjük a maradék zsírt, és mehet vissza a sütőbe még egy rövid időre.





3. Ha kész, a vajpuha húsdarabokat befőttesüvegbe adagoljuk, és a tetejére zsírt teszünk, hogy légmentesen záródjon. Kihűtve, friss kenyérrel, zöldpaprikával, retekkel, paradicsommal kínáljuk.



 
Fotó:
Szabó Edit -

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (40) bikaver (13) Bocuse d'Or (7) bor (229) borbar (18) borfesztivál (14) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (15) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (5) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (120) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (25) édes szamorodni (4) Eger (18) espresso embassy (3) étterem (82) Etyek (5) Etyeki Kúria (3) fesztival (20) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (5) heimann (4) húsvét (7) interjú (22) kadarka (7) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) kekfrankos (3) kéknyelű (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (38) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (18) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (5) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (22) piac (9) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (17) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (3) recept (40) rozé (15) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (5) sommelier (7) Soproni borvidék (3) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (15) süti (9) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (72) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (14) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (8) Villányi borvidék (20) vörösbor (8) vylyan (3) zold veltelini (3)