Főzünk

Márványkuglóf

2017.04.10. | Varga Anita
A legjobb húsvéti reggeli annak, aki nem feltétlenül kedveli a hagyományos sonkás-tormás-tojásos vonalat…
 
A klasszikus. A meghitt családi összejövetelek, az ünnepek hangulatát idéző. A puha, az omlós, a porcukorral gazdagon meghintett, legyen tél vagy tavasz, bármikor jöhet, az élvezetek halmozásaképp egy kanálnyi házi lekvárral megkenve is akár. Ha mázlink volt, sütés előtt még maradt egy kis csokis rész a keverőtálban, amit koszos ujjakkal tisztára lehetett törölni, kit érdekelt, hogy nyers tojás van benne, amitől megfájdulhat a hasunk. A legjobb húsvéti reggeli annak, aki nem feltétlenül kedveli a hagyományos sonkás-tormás-tojásos vonalat. És ha marad belőle délutánra is, egy pohár természetes édes bort kínáljunk mellé.



Hozzávalók:
  • 25 deka puha vaj
  • 30 deka cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 2 egész tojás és 3 tojássárgája
  • 30 deka finomliszt
  • 7 g sütőpor
  • csipet só
  • 3 és fél deci tej
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • kevés olvasztott vaj és egy fél maréknyi liszt, hogy a tészta ne ragadjon bele a formába
  • porcukor a tálaláshoz


Elkészítés:
  1. A vajat a cukorral és a rúdból kikapart illatos vaníliával robotgép segítségével jól összedolgozzuk. Fontos hogy a vaj tényleg puha legyen, készítsük ki jó előre, mert különben csomók maradhatnak a tésztában. A masszában egyenként elvegyítjük az egész tojásokat, majd a tojássárgákat is.
  2. A lisztet, a sütőport és a sót egy külön tálban összekeverjük. A robotgépet alacsony fokozatra kapcsoljuk, és lassan adagolva, felváltva hozzávegyítjük a lisztes keveréket, illetve a tejet. Sima, csomómentes tésztát készítünk.
  3. A tésztánkat megfelezzük. Itt nem érdemes hajszálpontosnak lennünk, elég, ha szemmértékkel dolgozunk. Az egyik részéhez hozzákeverjük a 3 evőkanál kakaóport, ettől ez a fele egy kicsit úgyis sűrűbb lesz, és a nehezebb fajsúly miatt a sima és a kakaós részek nem fognak teljesen összekeveredni.
  4. Egy klasszikus kuglófsütő formára lesz szükségünk, ami nagyjából 23 centi átmérőjű és 11 centi magas. Miután kivajaztuk-kiliszteztük, ebbe öntjük bele először a sima, majd a kakaós részt, szépen csurgatva, nem zuhintva. Egy fakanál segítségével kicsit felkeverjük a tésztánkat, köröket írunk le benne, amennyire a forma szűkössége engedi, de csak annyira, hogy márványos hatást érjünk el vele, azaz ne keveredjen össze a két különböző szín. Itt lehet kicsit játszadozni a mintákkal. :)
  5. 175 ºC-ra előmelegített sütőbe toljuk, és először 30 percig sütjük, ezt követően letakarjuk alufóliával, és adunk neki még 25 percet, hogy a belseje is szépen átsüljön anélkül, hogy a teteje odaégne. Mielőtt kivesszük, érdemes beleszúrni egy hurkapálcát, hogy lássuk, valóban elkészült-e a süteményünk, hiszen a sütési idő függhet magától a sütőtől is.
  6. A formában hagyjuk kihűlni – ha bírjuk –, majd óvatosan szedjük ki belőle. Naná, hogy porcukorral meghintve tálaljuk.


Kellemes húsvétra hangolódást mindenkinek!
 
 
Fotó:
Varga Anita

címkék

Ausztria (3) Badacsony (9) bajnokság (3) Balaton (50) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) bocuse d'or (9) bor (243) borbár (21) borfesztivál (18) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (17) Borshanta (11) borterasz (7) borteszt (10) bortúra (11) borvacsora (7) borvendéglő (3) borverseny (10) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (145) cava (7) CEWI (10) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (38) édes szamorodni (4) eger (24) egészséges (3) eper (3) espresso embassy (3) étterem (98) Etyek (7) Etyeki Kúria (5) fesztivál (22) Franc&Franc (4) furmint (42) Furmint Február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) harslevelu (7) heimann (4) húsvét (7) interjú (46) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kekfrankos (4) kéknyelű (5) kenyér (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostoló (52) Kovács Nimród Winery (4) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (7) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (22) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (4) Mór (4) művészinterjú (7) nyár (5) nyaralas (4) Olaszország (7) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pecs (7) pezsgő (35) piac (12) pinot noir (7) pizza (3) Portugália (5) programajanló (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (72) rozé (16) saláta (3) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (7) sommelier (8) Soproni borvidék (7) sör (37) sós (33) Spanyolország (5) specialty kave (8) st andrea (6) Super 12 (3) sütemény (17) süti (12) SVÉT (11) szakácsverseny (3) szekszárd (17) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (7) tallya (4) támogatott írás (6) tanfolyam (3) tarcal (7) Taschner Kurt (3) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) terasz (3) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (77) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (31) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (16) vacsora (3) verseny (8) Villányi borvidék (28) vörösbor (8) vylyan (7) WSET (3) zold veltelini (3)