Főzünk

Medvehagymás pogácsa

2017.03.30. | Varga Anita
Imádom a medvehagymát; benne van a tavasz illata, pikáns és kacér, mint mi, nők ebben az évszakban, és rengetegféleképpen fel lehet használni: főzéshez, sütéshez, akár egyszerűbb szendvicskrémek, mártogatósok fűszerezéséhez is. Én most pogácsát sütöttem vele…
 


Nagyon kellemes aromát ad az ételeknek. A nevében benne van a jelentése, vagyis a népi hagyomány szerint a barlangjából kibújó medve először ezt a növényt keresi, hogy a hosszú téli álom után kitisztítsa a szervezetét. Ránk is ilyen jótékonyan hat: tisztítja a májat, az ereket, enyhíti a fejfájást, ezen túl nyugtató hatású, emésztési panaszokra is jó, és nem utolsósorban javítja a szervezet ellenálló-képességét. A hagymaformák a védikus tanítások szerint radzsasztikus ételek, azaz a vágyat, a szenvedélyt erősítik, illetve az érzelemtestre hatnak. Ha pedig egy pohár jó bort is elfogyasztunk mellé, rosszul már biztosan nem alakulhat az esténk.


 
Amikor rátaláltam erre a pogácsára, két dolog egyből megfogott benne: az egyik a már sokat emlegetett tejföl, ami isteni krémességet és puhaságot ad a kelt tésztának, és itt ráadásul egy nagy pohárnyi mennyiségről beszélünk, a másik pedig az, hogy nem szégyell a recept 2 evőkanál sót kérni tőlünk. Szerintem a sóval nem érdemes finomkodni, nem véletlenül mondja a mesebeli királylány a királynak azt, hogy „Édesapám, én úgy szeretlek téged, mint az emberek a sót!”. Lássuk, mi egyéb kell még hozzá:




Hozzávalók:
  • 1 kiló liszt
  • 2 evőkanál só
  • 50 deka margarin
  • 2 nagy tojás
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 1 deci tej
  • 1 csipet cukor
  • 5 deka élesztő
  • 10 deka medvehagyma és 15 deka puha margarin lesz a töltelékünk
  • 1 tojás és szezámmag kerül a tetejére


Elkészítés:

1. A margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és jól összegyúrjuk. Érdemes erre a műveletre még dagasztógéppel is 6-8 percet szánni, hogy a tészta szép selymes és fényes legyen, és a hozzávalók egyneműsödjenek. Ha kész, a tésztabucit egy fóliával letakart tálban eltesszük pihenni a hűtőbe, nagyjából egy órára.
2. Amíg pihen a tésztánk, elkészítjük a tölteléket, a medvehagymás margarint: a megmosott és lecsepegtetett medvehagymát késsel apróra vágjuk egy deszkán, majd összedolgozzuk a margarinnal. Ez akkor egyszerű feladat, ha puha a margarin, tehát célszerű nem közvetlenül a művelet előtt kivenni a hűtőből.
3. A megpihent tésztánkat lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagságú téglalap alakúra kinyújtjuk, és megkenjük a medvehagymás vajjal.
4. A téglalap széleit két oldalról ráhajtjuk a tészta közepére, így egyharmad akkora téglalapot kapunk.



5. Ugyanígy járunk el a tészta tetejével és aljával is, ráhajtjuk őket a közepére.
6. Tiszta konyharuhával letakarva fél órát pihentetjük.
7. Ha letelt a fél óra, akkor ezt a kinyújtást és hajtogatást megismételjük, majd ismét letakarjuk, és fél órát megint pihenhet. Erre a rengeteg hajtogatásra azért van szükség, hogy szép, mutatós, réteges tésztát kapjunk. Amikor kisül a pogácsa, olyan lesz majd, mint egy harmonika. Előfordulhat, hogy a sok rétegtől eldől a pogácsánk, és a Pompom meséiből jól ismert Órarugógerincű Felpattanó alakját veszi fel.



8. A sok várakozás leteltével 2 ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és kiszaggatjuk.



9. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejét megkenjük tojással és megszórjuk szezámmaggal.



10. 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Ha szeretnénk a fent említett mesefigurával találkozni, semmiképp ne felejtsük el a vízzel teli edénykét a sütő aljába helyezni! :-)



 
Fotó:
Varga Anita

címkék

Ausztria (3) Badacsony (9) bajnokság (3) Balaton (50) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) bocuse d'or (9) bor (243) borbár (21) borfesztivál (18) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (17) Borshanta (11) borterasz (7) borteszt (10) bortúra (11) borvacsora (7) borvendéglő (3) borverseny (10) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (145) cava (7) CEWI (10) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (38) édes szamorodni (4) eger (24) egészséges (3) eper (3) espresso embassy (3) étterem (98) Etyek (7) Etyeki Kúria (5) fesztivál (22) Franc&Franc (4) furmint (42) Furmint Február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) harslevelu (7) heimann (4) húsvét (7) interjú (46) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kekfrankos (4) kéknyelű (5) kenyér (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostoló (52) Kovács Nimród Winery (4) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (7) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (22) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (4) Mór (4) művészinterjú (7) nyár (5) nyaralas (4) Olaszország (7) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pecs (7) pezsgő (35) piac (12) pinot noir (7) pizza (3) Portugália (5) programajanló (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (72) rozé (16) saláta (3) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (7) sommelier (8) Soproni borvidék (7) sör (37) sós (33) Spanyolország (5) specialty kave (8) st andrea (6) Super 12 (3) sütemény (17) süti (12) SVÉT (11) szakácsverseny (3) szekszárd (17) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (7) tallya (4) támogatott írás (6) tanfolyam (3) tarcal (7) Taschner Kurt (3) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) terasz (3) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (77) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (31) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (16) vacsora (3) verseny (8) Villányi borvidék (28) vörösbor (8) vylyan (7) WSET (3) zold veltelini (3)