A különc

2016.06.01. | Burai László

Sületlenségnek hangzik, ha azt kérdezem, hogy van-e valami köze a kávénak a frizbihez? Annyi a kapcsolat, hogy a frizbi feltalálója, Alan Adler egy azóta népszerűvé vált berendezést is megalkotott, amivel filterkávét lehet készíteni: az egyik legszexibb eszközt, az aeropresst.
 

Érdekes módon ezt a gépet szinte mindenki szereti, sőt általában egy home barista is ezzel kezd elindulni a lejtőn. Olcsó, tartós, könnyű tisztítani, és akár utazáskor is magunkkal vihetjük; a Mile High Aeropress Club tagjai például a repülőgép fedélzetén (érted, aero...) is készítenek vele kávét, az erről készült képeiket pedig megosztják egymással. Mondom, hogy imádnivaló dolog az aeropress!

Ráadásul az aeropress kicsit olyan, mint ha két eszközt kombinálna, hiszen az elején a kávéőrlemény és a víz együtt „ázik”, hasonlóan egy French presshez, majd a végén egy „dugattyú” segítségével nyomjuk át a kész italt egy papírfilteren, ami kicsit egy presszógépre, kicsit egy filtergépre emlékeztet. Ez a fecskendőelv, ahogy egy barátom emlegeti, olyan sok variációs lehetőséget nyújt, hogy pár éve már világbajnokságot is rendeznek belőle. Ráadásul 2013-ban magyar dobogósunk is volt, Várady Tibor végzett a harmadik helyen a melbourne-i vébén – és hogy személyes kötődés is legyen, az akkori burundi kávéja mutatta meg nekem, hogy Etiópián és Kenyán kívül is vannak izgalmas kávék Afrikában. 

Bár a dobozán olyan feliratokat is találunk, mint a „best espresso maker”, azért ezzel nem lehet a közelébe sem érni egy „rendes” kávégépnek. Mindenesetre, ha ez a cél, akkor érdemes finomabb őrleményt és nagyjából 100 gramm mennyiséget számolni 1 liter vízhez, és persze megéri ezzel is kísérletezni, ahogyan a víz hőmérsékletével is.
Filterkávé esetében nálam a literenkénti 60 gramm kávé vált be, általában innen szoktam kiindulni a legjobb végeredményt keresve. 

Két fő elkészítési variáció is létezik; a tradicionális módszernél talán kevesebb a lehetőség a játékra, cserébe valamivel látványosabb, és az elkészült kávé mennyisége is több lehet. Ennél a metódusnál már a készítés közben is távozik valamennyi ital, ezért ezt nem mindenki szereti. 

Ezzel szemben a fordított eljárásnál nagyjából 200 milliliter ital jön le csak, viszont az áztatás fázisa kontrollált körülmények között zajlik, nem „szökik meg a kávé. Sajnos azonban megvan a veszélye annak, hogy megfordításkor az egészet kiborítjuk, ám kis gyakorlás után ez már nem fordul elő.

Azért még mielőtt mindenki rohanna aeropresst vásárolni, érdemes egy kávézóban tesztelni, hogy ízlik-e az ezzel készült kávé, majd javaslom a témával kapcsolatos videókat is átnézni, ugyanis rengeteg jó tipp és érdekesség található az interneten, kezdésnek itt van például ez. Aeropressre fel!

Fotó:
Borsmenta - honlap

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)