Vissza

Champagne üde arca

2016.04.20. | Szabó Edit
A Brimoncourt-pezsgők nem éjszakai bárokba valók. Azért készülnek, hogy kerti partikon, fogadásokon repüljön ki belőlük a dugó. De az sem baj, ha egy meghitt estén, egy jó film és egy kitűnő szusi mellé pattintunk fel egy palackot...
 

Champagne a világ egyik legtitokzatosabb szőlőtermő vidéke. Az ültetvények a szőlőtermelésre alkalmas terület legészakibb határának közelében helyezkednek el, a napsütéses órák száma éppen eléri a minimumot, és az évi középhőmérséklet is alig elég ahhoz, hogy beérjen a gyümölcs. Mégis itt találjuk a világ legértékesebb szőlőültetvényeinek jelentős részét, és itt készítik a földkerekség egyik leghíresebb italát, a francia pezsgőt, amelyet a termőhely után elegánsan champagne-nak szokás nevezni.
 
A borvidék mostoha éghajlati adottságait a talaj különleges összetétele ellensúlyozza, a homokkőre, márgára és krétára rakódott jelentős mésztartalmú termőrétegnek köszönhetően ugyanis az itt termett szőlőből magas savtartalmú bor készül, és éppen ez a pezsgő titka.
 
A champagne megszületése óta egyet jelent az előkelőséggel és a kifinomultsággal, de azt kevesen tudják, hogy eredetileg édes ital volt, ezért is kedvelték annyira a hölgyek. Már aki meg tudta fizetni – a champagne ugyanis az első pillanattól különlegességnek számított, nagy uralkodók pompás vacsoráin szervírozták. A száraz változat Angliából indult, és szép lassan meghódította a világot. Ma már csontszárazon szeretjük leginkább, és ezt igen bölcsen tesszük. A tapasztalt pezsgőfogyasztók tudják, hogy így sokkal könnyebbek a másnapok.
 
A pezsgő tehát bő három évszázada örvend töretlen népszerűségnek, és Champagne nagy hagyományokkal rendelkező pezsgőházai mindent meg is tesznek az ital presztízsének megőrzéséért. Azt gondolhatnánk, nincs is ott már szabadon egy talpalatnyi hely sem, az ültetvényeken történelmi családok leszármazottai gazdálkodnak, de ha még akadna is terület, egy frissen alakult pezsgőháznak vajmi kevés esélye lehet betörni a már jól működő piacra.
 
Hogy ez mégsem teljesen igaz, arra nagyon jó példa a mindössze 8 éve alapított Brimoncourt pezsgőpincészet. A remélt siker felé vezető első lépéseket egy akkor 32 éves fiatalember tette meg. Alexandre Cornot Reimsben született, ismerte jól a borvidéket, de katona- és művészcsalád sarjaként nem volt sok köze a földhöz. Jogot tanult, volt haditengerész, ejtőernyős és műgyűjtő. Élt néhány évet New Yorkban és a világ több pontján, mielőtt vételi szándékkal bekopogtatott a ma birtokközpontként működő kúria ajtaján. Az épület Champagne Ay nevű településén áll, a régió földrajzi középpontjában, grand cru területek ölelésében. A birtoknak azóta lett egy másik központja is, egy csodálatos kastély Alexandre Cornot szülővárosában, Reimsben.
 
A Brimoncourt Pezsgőház ma 60 hektár saját szőlőterülettel rendelkezik, de bőségesen vásárolnak is gyümölcsöt a környékbeli gazdáktól. Évente 400.000 palack champagne-t értékesítenek, és ez a szám folyamatosan növekszik. Palackjaik ma már a világ sok országába, köztük Magyarországra is eljutnak, ott vannak a vinotékák és az éttermek polcain, sőt Michelin-csillagos éttermek borlapján is szerepel tőlük néhány kimagasló tétel.
 
Alexandre Cornot úgy véli, a Brimoncourt-pezsgők nem éjszakai bárokba valók. Sokkal inkább azért készülnek, hogy kerti partikon, fogadásokon, nagy vacsorákon, jelesebb ünnepeken repüljön ki belőlük a dugó, a társaság örömére. De az sem baj, ha egy meghitt estén, egy jó film és egy kitűnő szusi mellé pattintunk fel egy palackot.

 
Brut Regence
80% chardonnay, 20% pinot noir
Ebben a könnyű és friss pezsgőben mutatkozik meg leginkább a pezsgőház stílusa. Illatában a citrusosságot fehér húsú gyümölcsök és fehér virágok jegyei kísérik, ízben mindehhez finom ásványosság társul. A szerkezet karcsú, arányos, elegáns, a lecsengés gyümölcsös. Tengeri ételekhez igen jól illik, de aperitifnek is kiváló.

Blanc de Blancs
100% chardonnay
Határozott, karakteres, lendületes ital, amely már az orrban is mutatja a kortyban kiteljesedő ásványosságot. Illatában a friss gyümölcsösséget fehér virágos jegyek teszik még kedvesebbé, ízében a virágos jegyek mellé citrusosság és ásványosság társul. Egyenes vonalvezetés, kitűnő egyensúly, arányos szerkezet és hosszú utóíz jellemzi. Füstölt halak, szusi jó kísérője lehet.

Extra Brut
80% pinot noir, 20% chardonnay
A válogatott minőségű szőlők hat champane-i falu dűlőiből, kizárólag grand cru területről érkeztek. Illatban a fehér húsú gyümölcsösség mellett szépen jelenik meg az ásványos karakter. Kóstolva üde, a buborékok szinte krémesek, a fehér húsú gyümölcsös, citrusos világot határozott mineralitás ellenpontozza. Az utóíz hosszú, gyümölcsös.

Brut Rosé
35% chardonnay az elegancia és a finesz kedvéért, 40% pinot noir a jó struktúráért és a színért, és 25% pinot meunier a gyümölcsösségért. Színe halvány rózsaszín, illatában a málna és a bergamott jegyei jelennek meg. Ízében a citrusok mellett szintén felfedezhető a málna és a bergamott, de érezhető egy határozott, földes, avaros világ is, ami a pinot noir jelenlétének köszönhető. Utóíze édességbe hajló, kissé mézes, fahéjas. Behízelgő, bájos, elegáns ital. 
 









címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (246) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (20) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)