Vissza
Iszunk

Franc&Franc harmadszor

2017.11.13. | Szabó Edit
2017. november 24-25-én ismét Franc&Franc ünnep lesz Villányban. A pénteki szakmai fórumon a hazai cabernet franc-okkal ismerkedhetnek a résztvevők, a szombati közönségtalálkozó öt helyszínén pedig több mint ötven hazai és külföldi bor várja a látogatókat…
 

A cabernet franc – a cabernet sauvignon „apukája” – Bordeaux-ból származik, és a világ összes szőlőtermő táján megél. Ennek ellenére legtöbbször házasításokban találkozunk vele, fajtaborként csak néhány borvidéken palackozzák. Kiemelkedő minőséget ad a Loire völgyében, és nagyon szép arcát mutatja a Villányi borvidéken is.


 
Éppen ezért a villányi gazdák néhány éve elhatározták, hogy megalkotják a maguk prémium és szuper prémium minőségű cabernet franc borát, és azt „Villányi Franc” márkanéven palackozzák a későbbiekben.
 
A villányi termelők büszkék arra, hogy a Villányi Franc-nal tudásuk legjavát zárhatják palackba. Az illatos, fűszeres bor saját megfogalmazásuk szerint elegáns, összetett, gazdag, jó tartású és feszes, a benne lévő lendületes savakat bársonyos tannintartalom ellenpontozza. Bock József, az ottani borászok nagy öregje is úgy véli, hogy a fajta csodákra képes arrafelé, és reméli, hogy ezt be is tudják bizonyítani. Értő, figyelmes, gondos borászati munka mellett nagy, emlékezetes, sőt különleges bor is válhat belőle. Olyan, amit érdemes megmutatni.


 
A Villányi Franc népszerűsítése érdekében 2015-ben rendezték meg először a Franc&Franc nemzetközi konferenciát, amelyre Loire menti termelőket hívtak vendégségbe – természetesen a boraikkal együtt –, tavaly pedig a Friuli Grave régió és a Balkán-térség cabernet franc termelői vettek részt a fórumon.


 
Idén elmarad a nemzetközi kitekintés, széles körben lehet azonban ismerkedni a magyarországi cabernet franc-ok világával. A palkonyai Mokos Pincészet színháztermében 2017. november 24-én zajló szakmai konferencián Romsics László, a Csányi Pincészet vezérigazgatója és Horkay András borszakértő mutatja majd be, milyen izgalmas borok születnek a fajtából Magyarország különböző borvidékein. A fórumon szóba kerül még a villányi eredetvédelem, megfigyelhetjük, milyen hordókísérletek zajlanak, bepillantást kaphatunk a fogyasztói trendekbe, elemezhetjük a kereskedelmi szempontokat, és az is kiderül, hol van a Villányi Franc helye a magyar gasztronómiában.



A vendégek a nap során a helyi ételekből is kapnak kóstolót: villára kerülnek a „Villányi Falatok” vagyis a villányi és környékbeli alapanyagokból készült falatnyi ízelítők.
A konferencia részletes programja itt található.


 
A pénteki szakmai program után szombaton kóstolónappal folytatódik a rendezvény. A regisztrált vendégek öt helyszínen több mint ötvenféle bort kóstolhatnak, a hatodik helyszínen, a Kúria rendezvényházban pedig ebéddel várnak mindenkit a villányi séfek.
 
A regisztráció délelőtt 10 órakor indul a Bock Pincében, és innen szállítják a buszok az érdeklődőket Gere Attila Pincészetébe, a Polgár Pincébe, a Csányi Pincészetbe, a Tiffán Pincészetbe és a Bock Pincébe. A rendezvényen öt, színkóddal ellátott busz közlekedik, amelyeknek menetrendje változó, de programja azonos.


 
A résztvevők létszáma mindkét napon korlátozott, ezért a szervezők arra kérik az érdeklődőket, hogy a www.villanyiborvidek.hu weboldalon előzetes foglalással biztosítsák helyüket a rendezvényen.
 
Fotó:
Borsmenta - honlap

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (40) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (7) bor (230) borbar (20) borfesztivál (15) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (15) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (5) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (122) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (6) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (27) édes szamorodni (4) Eger (18) espresso embassy (3) étterem (83) Etyek (5) Etyeki Kúria (3) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (5) heimann (4) húsvét (7) interjú (23) kadarka (7) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) kekfrankos (3) kéknyelű (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (40) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (4) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (18) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (5) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (6) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (24) piac (11) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (21) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (3) recept (43) rozé (15) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (5) sommelier (7) Soproni borvidék (4) sor (35) sós (12) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (17) süti (11) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (3) tészta (3) tokaj (72) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (14) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (8) Villányi borvidék (22) vörösbor (8) vylyan (3) zold veltelini (3)