Vissza
Iszunk

Franc&Franc harmadszor

2017.11.13. | Szabó Edit
2017. november 24-25-én ismét Franc&Franc ünnep lesz Villányban. A pénteki szakmai fórumon a hazai cabernet franc-okkal ismerkedhetnek a résztvevők, a szombati közönségtalálkozó öt helyszínén pedig több mint ötven hazai és külföldi bor várja a látogatókat…
 

A cabernet franc – a cabernet sauvignon „apukája” – Bordeaux-ból származik, és a világ összes szőlőtermő táján megél. Ennek ellenére legtöbbször házasításokban találkozunk vele, fajtaborként csak néhány borvidéken palackozzák. Kiemelkedő minőséget ad a Loire völgyében, és nagyon szép arcát mutatja a Villányi borvidéken is.


 
Éppen ezért a villányi gazdák néhány éve elhatározták, hogy megalkotják a maguk prémium és szuper prémium minőségű cabernet franc borát, és azt „Villányi Franc” márkanéven palackozzák a későbbiekben.
 
A villányi termelők büszkék arra, hogy a Villányi Franc-nal tudásuk legjavát zárhatják palackba. Az illatos, fűszeres bor saját megfogalmazásuk szerint elegáns, összetett, gazdag, jó tartású és feszes, a benne lévő lendületes savakat bársonyos tannintartalom ellenpontozza. Bock József, az ottani borászok nagy öregje is úgy véli, hogy a fajta csodákra képes arrafelé, és reméli, hogy ezt be is tudják bizonyítani. Értő, figyelmes, gondos borászati munka mellett nagy, emlékezetes, sőt különleges bor is válhat belőle. Olyan, amit érdemes megmutatni.


 
A Villányi Franc népszerűsítése érdekében 2015-ben rendezték meg először a Franc&Franc nemzetközi konferenciát, amelyre Loire menti termelőket hívtak vendégségbe – természetesen a boraikkal együtt –, tavaly pedig a Friuli Grave régió és a Balkán-térség cabernet franc termelői vettek részt a fórumon.


 
Idén elmarad a nemzetközi kitekintés, széles körben lehet azonban ismerkedni a magyarországi cabernet franc-ok világával. A palkonyai Mokos Pincészet színháztermében 2017. november 24-én zajló szakmai konferencián Romsics László, a Csányi Pincészet vezérigazgatója és Horkay András borszakértő mutatja majd be, milyen izgalmas borok születnek a fajtából Magyarország különböző borvidékein. A fórumon szóba kerül még a villányi eredetvédelem, megfigyelhetjük, milyen hordókísérletek zajlanak, bepillantást kaphatunk a fogyasztói trendekbe, elemezhetjük a kereskedelmi szempontokat, és az is kiderül, hol van a Villányi Franc helye a magyar gasztronómiában.A vendégek a nap során a helyi ételekből is kapnak kóstolót: villára kerülnek a „Villányi Falatok” vagyis a villányi és környékbeli alapanyagokból készült falatnyi ízelítők.
A konferencia részletes programja itt található.


 
A pénteki szakmai program után szombaton kóstolónappal folytatódik a rendezvény. A regisztrált vendégek öt helyszínen több mint ötvenféle bort kóstolhatnak, a hatodik helyszínen, a Kúria rendezvényházban pedig ebéddel várnak mindenkit a villányi séfek.
 
A regisztráció délelőtt 10 órakor indul a Bock Pincében, és innen szállítják a buszok az érdeklődőket Gere Attila Pincészetébe, a Polgár Pincébe, a Csányi Pincészetbe, a Tiffán Pincészetbe és a Bock Pincébe. A rendezvényen öt, színkóddal ellátott busz közlekedik, amelyeknek menetrendje változó, de programja azonos.


 
A résztvevők létszáma mindkét napon korlátozott, ezért a szervezők arra kérik az érdeklődőket, hogy a www.villanyiborvidek.hu weboldalon előzetes foglalással biztosítsák helyüket a rendezvényen.
 
Fotó:
Borsmenta - honlap