Vissza

Sörténelemóra (nem csak) forradalmároknak

2017.04.20. | Bőti László
Honnan indult és hol tart ma a „sörforradalom” ügye? Rendhagyó történelemóra mindazoknak, akik a maláta halálát nem csak hírből ismerik…
 


Azt hihetnénk, hogy a történet végére értünk, amikor italunkat csillogó üvegbe vagy hasas fémhordóba zártuk, és már nincs is egyéb dolgunk, mint a megfelelő pillanatban kiengedni a „szellemet” a palackból/hordóból. Mivel azonban a sör – különösen a kisüzemi – sokszor nemcsak hátteret, hanem beszédtémát is szolgáltat, nem árt, ha egy kicsit képbe kerülünk a történetével kapcsolatban. Az ital első írásos említéséig visszanyúlni nem, az oly sokat emlegetett forradalom gyökereit és okait, továbbá a nagyüzemek jelenlegi helyzetét bemutatni viszont annál inkább célunk. Ehhez Kovács Gábor, a Serteperte blog alapítójának előadásán elhangzottakat hívtuk segítségül.


 
Kezdésként annyit érdemes tudnunk, hogy a 18. század végéig a sör teljesen hétköznapi, egyszerűen főzhető italnak számított, amit a szinte minden városban megtalálható főzdéken kívül otthon is készítettek. A nagyüzemi termelés az 1800-as években indult el, a pilseni típus pedig 1843-ban került piacra. Egyre több sörgyár nyílt, számuk az Egyesült Államokban az 1900-as évek elejére már elérte a négyezret. Hogy az iparág mennyire jövedelmezőnek számított, azt jól mutatja, hogy nem egy amerikai elnök családja is ebből tett szert jelentős vagyonra.
 
Aztán – ahogy az a történelemben lenni szokott – jött a feketeleves: az 1920-tól 1933-ig tartó szesztilalom az addig virágzó sörkultúra nagy részét elsöpörte. A tilalom feloldását kevés vállalkozás érte meg, ráadásul az új szabályozás nem kedvezett a minőségi sörgyártás újraindulásának. A forradalom kirobbanása benne volt a levegőben.


 
A fordulópontot a legtöbben 1966-ra teszik – ekkor jelent meg az Anchow Brewing első kisüzemi IPA-ja a piacon –, a valódi áttörésre azonban a nyolcvanas évekig várni kellett. Ekkor indult meg a kis főzdék második virágzása, először csak Amerikában, aztán jelentős késéssel külföldön is. Az Államok méretében már nem igazán bővülő piacán manapság ötezer főzde osztozik, de az eladások 90-95%-át húsz nagyipari szereplő uralja.
 
„De mi van a németekkel?!” – hangzik el a türelmetlen, ugyanakkor logikus kérdés, hiszen öreg kontinensünk ezen felén a habos korsókról ők és a sört az irodalomban zseniálisan megjelenítő csehek jutnak először eszünkbe.
 
Az óceán innenső oldalán országonként is elég eltérően alakult a helyzet, közös pont azonban, hogy a II. világháború mindenhol éreztette hatását, ugyanakkor van, ahol ezután sem felejtettek el jó minőségű nagyüzemi sört gyártani. Így volt ez Németországban is, ahol a világégés után a tradicionális típusok mellett olyan különlegességek is újjáéledtek, mint a kölniek ivósöre, a Kölsch. A manapság közkedvelt, sokak által a bajorokhoz kötött búzasör a mai formájában viszont csak 1965-től létezik, ekkor állt át ugyanis a Schneider Weisse a kihalófélben lévő, a tisztasági törvény és a hiányos technikai feltételek miatt sokáig gyenge minőségű Weizenek gyártására. Most 1000-1200 főzde látja el a Bierstubék és az Oktoberfest végtelen torkú közönségét kedvenc italukkal.
 
 

A csatorna túloldalán, a hagyományosan felsőerjesztésű sörökre berendezkedett szigetországban már kevésbé alakult rózsásan a helyzet. Angliában a háború alatt komoly hiány alakult ki a mezőgazdasági terményekből, amit a sörgyártás is alaposan megszenvedett. A lakosság anyagi háttere sem volt túl fényes, így aztán rengeteg főzde a tönk szélére jutott, és közülük sok gazdát is cserélt. A többnyire dán és holland vevők azonban az ipari termelésbe sokkal könnyebben és hatékonyabban beilleszthető alsóerjesztésű lágersörökben látták a jövőt, így az ale-ek forgalma jelentősen visszaesett. Ez a tendencia sokak szemét szúrta, köztük négy elszánt fiatalemberét is, akik megalapították a sztrájkokkal és felvonulásokkal később számos főzdebezárást megakadályozó Campaign for Real Ale mozgalmat.


 
Magyarországon az első, ám sajnos kérészéletű változásokra egészen a ’90-es évek nagy főzdeépítési lázáig várni kellett, addig csak az importsörök kínáltak alternatívát a Kőbányai-Pécsi-Soproni-Kanizsai négyes változó minőségű tételeire. Ebben az időszakban többen – gyakran a munkahelyüket éppen elvesztők – úgy gondolták, hogy az addig időről időre ellátási gondokkal küzdő piacon helye van a kis főzdéknek. Akkoriban egy 1500 hektoliter kapacitású üzemet 15 millió forintból fel lehetett húzni. A sikerrel kecsegtető vállalkozás reményében sokan neki is láttak, így 1996-ra már 470 főzde működött az országban. A felfutást azonban gyors hanyatlás követte, hiszen az igazán jó gépek mellett a tudás és a magyar nyelvű szakirodalom is hiányzott.
 
A néhány kísérletező kedvű „úttörő” minőségorientált szemléletmódja és különleges ízekre való törekvése széles körben követendő példává végül csak a 2010-es években válhatott. Az „újratervezés” ekkor sem ment zökkenőmentesen, hiszen a kisüzemi főzdék – ekkor már csak harminc(!) – még messze nem tartottak ott, mint manapság. Már fel tudtak mutatni mai szemmel is kiváló tételeket, de például az első budapesti Főzdefesztre – aminek a hazai sörös közönség és közösség megteremtésében is óriási szerepe volt – keveseknek akaródzott eljönni.


 
Azóta megtört a jég, és ma már egyre több helyen iszogathatunk meglepően jó minőségű vagy egyszerűen csak korrektül elkészített söröket, amelyeknek alkotói egyre-másra zsebelik be a nemzetközi elismeréseket. A 2015-2016-os szezonban ráadásul több új, merész húzásokkal előálló fiatal csapat lépett a ringbe, és a Fővárosi Sörfőző sokáig üresen kongó, egykor malátaillatú vörös téglás épületébe is pezsgő élet költözött. Négy igencsak progresszív csapat kooperációjában ugyanis megalakult a Főzdepark, és egzotikus gyümölcsökkel fűszerezett vagy épp rég elfeledett receptek felhasználásával készült teremtményeikkel rögtön el is kezdték feszegetni a határokat.


 
Bátran teszik, hiszen a közönség minden próbálkozást lelkesen fogad, ugyanakkor az egyszerű, jól csúszó, de az ipariakkal szemben tisztességesen elkészített ivósörökre is egyre nagyobb a kereslet. 2016-ban a jelenleg 6,5 millió hektoliteres fogyasztás 2-3%-át tették ki a kisüzemek termékei, és a becslések szerint ez a szám a siker ellenére is csak lassan fog növekedni, hiszen a magyar átlagkeresetekhez képest ezeket a söröket meglehetősen borsos áron kínálják. A magasabb árat természetesen a drágább alapanyagok is indokolják, ám a költségek 75%-át továbbra is az adók és a munkabérek teszik ki, így ezen területek újraszabályozása sokat lendíthetne a forradalom nemes ügyén.
 
Fotó:
facebook

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)