Villányi Franc rajongói klub

2017.04.12. | Szabó Hajnalka
A Villányi Franc Club első találkozóján nemcsak a téma volt vonzó, de az előadók impozáns névsora is. Bock József,  Polgár Zoltán, Gere Zsolt és Lőrincz Norbert borait kóstolhatták a résztvevők Budapesten, a CEWI-ben…
 
A villányiak egy jó ötletért soha nem mennek a szomszédba! A kilencvenes években az elsők között láttak neki a hazai borkultúra megreformálásának, és azóta is nagyon kitartóan dolgoznak azon, hogy prémium minőségű borokat ihassunk. De nemcsak a boraik jók, folyamatosan gondoskodnak arról is, hogy ne unatkozzunk a kóstolók előtt-közben-után. Az idei tavaszon is rengeteg borhoz, kulináris élvezetekhez és zenéhez kapcsolódó programjuk lesz, érdemes időről időre a borvidékre látogatni.



Ha villányi borkóstolón járunk, villányi franc szinte biztosan kerül majd a poharunkba. De mi is az a villányi franc? Jól sejtik, azt a cabernet franc bort nevezik így, ami Villányban születik, és megfelel a borvidék által támasztott speciális elvárásoknak. A kritériumrendszert 2014-ben alkották meg a helyi szakemberek, és azóta minden évben csak a választott grémium által megfelelőnek ítélt borok palackozhatóak „villányi franc” márkanév alatt.



Ez az izgalmas fajta nagy rajongótábort tudhat magáénak, eleganciával párosuló, erdei gyümölcsökre, szilvára, csipkebogyóra emlékeztető fűszeres ízvilága, összetettsége miatt sokan kedvelik. Tudjuk már könyv nélkül, hogy igazán jó bort csak a terroirnak legjobban megfelelő szőlőfajtákból lehet készíteni, és kétség sem fér hozzá, hogy a cabernet franc szereti a villányi talajt, az ottani napsütést. Nem csoda, hogy ezen a vidéken már a 19. században is termesztették.

Bár manapság a könnyebb, gyümölcsös borok divatját éljük, ünnepi alkalmakra mégis a komolyabb potenciállal rendelkező, hosszabban érlelt borokat emeljük le a polcról, és ezen kritériumoknak a Villányban készült cabernet franc-ok többsége tökéletesen megfelel.



A borászok hisznek a villányi franc-ban, de tudják, hogy sok munka vár még rájuk, mert viszonylag új, közös „gyermeküket” meg kell ismertetniük a potenciális fogyasztókkal. A márka népszerűsítése érdekében hozták létre a Villányi Franc Clubot, amelynek keretében a jövőben negyedévente tartanak kóstolót Budapesten. A kezdeményezésnek a CEWI (Central European Wine Institute) ad otthont.



A Villányi Franc Club első találkozóján nemcsak a téma volt vonzó, de az előadók impozáns névsora is. Az est házigazdái – Horkay András, a CEWI vezetője és Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője – négy nagyszerű villányi borászt hívtak meg a kóstolással egybekötött találkozóra. Gere Zsolt (Gere Tamás és Zsolt Pincészete), Lőrincz Norbert (Stier Pincészet), Bock József (Bock Pince) és Polgár Zoltán (Polgár Pincészet) mesélt a borvidékről, a fajtáról, a villányi franc-mozgalomról, és mindenki magával hozta 2-2 borát is, hogy az érdeklődők minél színesebb képet kaphassanak a Villányban folyó munkáról.



A cabernet franc az elmúlt években olyan fontossá vált a Villányi borvidék számára, hogy az utóbbi két évben már nemzetközi konferenciát is szerveztek a fajtával kapcsolatban az ottani borászok. Az első Franc&Franc konferencián még csak 15 pince vett részt, de a tavalyin már huszonketten voltak jelen, és minden évben több pincészet is jelzi csatlakozási szándékát, így biztosak lehetünk benne, hogy lesz utánpótlás ebből a népszerű borból.



Sok még a feladat, a munka dandárja csak most kezdődik, hiszen meg kell találniuk az egységes stílust, ki kell dolgozniuk a szabályrendszert a prémium és a szuperprémium borokra, és meg kell álmodniuk a közös marketingstratégiát is. Fontos az egyeztetés a borvidék szereplőivel, de azt is tudniuk kell, hogy a kívülállók hogyan látják a villányi franc jövőjét, ezért gyűjtik a magyar és a külföldi vendégek véleményét is. Érdekes például, hogy a horvátok szerint Villány kis borvidék ugyan, mégsem kell megalkuvónak lenniük. Megengedhetik maguknak azt a luxust, hogy olyan minőségi borokat kínáljanak, ami csak egy szűkebb réteghez szól.



Az izgalmas kóstolón sok érdekes információ elhangzott, és a nagyszerű borok mindenkit meggyőztek: Villányban a cabernet franc valóban otthonra talált. Aki teheti, menjen el a borvidékre, és győződjön meg róla személyesen, akinek viszont nincs módja utazni, de Budapesten él, látogasson el a következő Villányi Franc Club kóstolóra a CEWI-be. Május 25-én Malatinszky Csaba, a Vylyan Pincészet képviseletében Ipacs Szabó István, a Csányi Pincészettől pedig Romsics László érkezik majd sok új történettel és kiváló borokkal.
 
Fotó:
facebook

címkék

badacsony (10) balaton (54) bikavér (15) bio (6) bocuse d'or (9) bor (254) borász (4) borbár (21) borfesztivál (20) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (5) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (21) bortúra (12) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (157) cava (7) CEWI (11) csirke (5) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (42) édes szamorodni (4) eger (25) egészséges (4) étterem (106) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (5) fesztivál (25) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (43) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (54) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (6) kéknyelű (5) koktél (8) kóstoló (52) kovács nimród winery (5) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (4) london (7) mád (10) magnamátra (10) mátra (25) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (8) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (10) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pécs (7) pezsgő (40) piac (13) pinot noir (7) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (85) rozé (21) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (40) spanyolország (6) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (18) süti (12) svét (12) szekszárd (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (4) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) tészta (4) tokaj (80) tokaj-hegyalja (34) tokaji aszú (17) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (7) verseny (9) villányi borvidék (29) vörösbor (8) vylyan (7) zenit (4)