2016.11.25. | Burai László
Pár hete Maxwell Colonna-Dashwood kávéiról írtam, és a cikkben azt is megemlítettem, hogy megjelent egy könyve Kávé és víz címmel. Akkor még nem gondoltam, hogy ennek kapcsán személyesen is előad majd Budapesten. Pedig ez történt.
 
A rejtélyes Budapest Coffee Week keretében szervezte a Kontakt az előadást. Azért rejtélyes, mert igazából senki nem tud róla sokat, nagyjából még a szakmabeliek is csak annyit, hogy most van. Persze lehet, hogy bennem van túlzott elvárás, ugyanilyen néven Londonban és Amszterdamban nagy felhajtás mellett rengeteg kávés program van a városban cuppingokkal, előadásokkal, a világ minden szegletéből érkező vendégpörkölőkkel, bulikkal. Csak remélni tudom, hogy egyszer majd Budapesten is ilyen lesz.
 
A Kontakt szép lassan az egyik leghaladóbb szemléletű kávézó lett a budapesti specialty szcénán belül. Rendszeresen tartanak nyílt cuppingot olyan pörkölőktől, akik a szakma közvetlen élvonalába tartoznak, de például az általuk képviselt no sugar mozgalom is ilyen. Náluk egyáltalán nincs cukor, így az a vendég, aki édesebben szeretné a kávéját, hoppon marad. Véleményük szerint az általuk készített italok karakterét, a termőhelyi sajátosságokat csak hozzáadott cukor nélkül lehet megmutatni.
 


Nem meglepő, hogy a múltkori Colonnás kóstoló után intenzívebb kapcsolat alakult ki a pörkölő és köztük, ennek eredményeként tartotta Maxwell az előadást a víz és a kávé viszonyáról. A kora délutáni időpont ellenére is telt ház volt, a szakma mellett jó pár lelkes home barista is kíváncsi volt a témára.
 
Az előadás részletes leiratát nem én fogom közzétenni, mindenesetre nagyon érdekes volt végighallgatni, hogy miként változott a gondolkodása például arról, hogy mitől lesz jó egy kávé. Hiszen kezdő baristaként egyértelmű, hogy a saját szerepét gondolta a legfontosabbnak, ám ez mostanra jelentősen megváltozott. Szerinte a zöld kávé minősége a meghatározó, és a készítéshez használt víz is nagyobb súllyal esik latba, mint azt korábban gondolta. Hobbistaként talán kevésbé részletes kémiai háttérinfókkal is beértem volna, de a szakma biztos értékelte, ahogy elmesélte, hogy miként alakultak a kísérleteik, melyik ásványi anyag hogyan segíti az oldódást.
 


Számomra most is a kóstoló rész volt a legizgalmasabb. Három különböző típusú vizet kevertek olyan adalékanyagokkal, amik ugyan nem mindenhol kaphatók, de azért simán beszerezhetők. A kísérlet lényege pedig az volt, hogy ugyanazt az alapanyagot különböző vizekkel elkészítve magunk fedezhettük fel a különbségeket. A végeredmény meglepett, ekkora differenciát nem sejtettem, pedig még otthoni körülmények között is fontos szerepe van a felhasznált víznek.
 
Az előadás és a kóstoló után a belépőjegyként funkcionáló vizesflaskánkat megtölthettük azzal a vízzel, ami a legjobban ízlett, így most előttem a lehetőség, hogy leteszteljem: vásároljam továbbra is azt a vizet, amit eddig használtam itthon, vagy fogjak hobbivegyészkedésbe...
Fotó:
facebook

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (15) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)