Tesztelünk

Frittmann Borászat: Generosa 2017

2018.10.02. | Szabó Edit
Az ezerjó és a piros tramini keresztezéséből már 1951-ben megszületett a generosa nevű szőlőfajta, mégsem ültette senki évtizedekig. Frittmann János fedezte fel újra, és nem lehetünk neki elég hálásak ezért…
 

Noha maga a szőlőbogyó rózsaszínes árnyalatú, a belőle készült bor színe halvány citromsárga.
 
Illatában könnyed virágosság és fehér bogyós gyümölcsösség verseng, de idővel az őszibarackos aromák válnak uralkodóvá, némi zöldfűszerességgel és aszalt ananászos édességgel kiegészülve.
 
A korty egyenes vonalvezetésű, ízben megkapjuk a már illatban is ígért világot: a körtés, zöldalmás, őszibarackos jegyeket egy kis egreses fanyarság kíséri. A savak élénkek, de nem karcosak, az alkoholtartalom mértéktartó, az utóíz közepesen hosszú, gyümölcsös.
 
Kellemes, kifejezetten üde bor, főként a meleg nyári hónapokra ajánljuk, de üdvözlőitalként, aperitifként, sőt szárnyasok, halételek kísérőjeként is megállja a helyét.
 
A Kóstolom Borbárban kóstoltuk, 2018. szeptember 11-én.
 
A bor neve : Generosa
Termőhely : Kunsági borvidék
Fajtaösszetétel : 100% generosa
A Borsmenta értékelése :
Típus : száraz fehérbor
Kapható : borbolt.hu
Ára : 1260 Ft
Alkoholtartalom : 12.5%
Termelő : Frittmann Borászat
Évjárat : 2017
A termelő weboldala : http://frittmann.hu/
:
Fotó:
Vető Gábor


A pincészet elérhetőségei:
Frittmann Borászat – Frittmann Anita
Cím: 6230 Soltvadkert, Eötvös u. 5.
Tel.: +36 78 482 690
E-mail: anita@frittmann.hu
 

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (40) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (7) bor (230) borbar (20) borfesztivál (15) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (15) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (5) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (122) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (6) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (27) édes szamorodni (4) Eger (18) espresso embassy (3) étterem (83) Etyek (5) Etyeki Kúria (3) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (5) heimann (4) húsvét (7) interjú (23) kadarka (7) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) kekfrankos (3) kéknyelű (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (40) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (4) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (18) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (5) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (6) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (24) piac (11) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (21) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (3) recept (43) rozé (15) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (5) sommelier (7) Soproni borvidék (4) sor (35) sós (12) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (17) süti (11) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (3) tészta (3) tokaj (72) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (14) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (8) Villányi borvidék (22) vörösbor (8) vylyan (3) zold veltelini (3)