Vissza

Hétvége Szicíliában 1.

2016.02.08. | Szabó Edit
Catania
 
A rejtett zugok, a bezáruló-kitáguló terek komótos bebarangolása, a
 kávézók, éttermek kínálatának alapos érzékszervi vizsgálata itt a legnagyobb élmény...
 

Hunyd le a szemed, képzelj el egy látványosan, mégis fegyelmezetten működő vulkánt, és keríts köré lenyűgöző tájat; képzeld el továbbá mindezt egy történelmi-építészeti emlékekkel teli, erős kultúrájú szigeten; adj hozzá érdekes arcokat, végül fűszerezd mindezt meggyőző gasztronómiai hagyományokkal… Túl szép? Túl sok? Akkor nyisd ki a szemed, végy egy nagy levegőt, válts jegyet valamely fapados légitársaság gépére, és meg se állj Szicíliáig…
 
…ahol heteket-hónapokat is csodásan el lehetne tölteni, de már egy hosszú hétvége is elég, hogy beleszimatoljunk a levegőbe, szagot fogjunk, és eldöntsük: amint lehet, visszatérünk.
 
A cataniai reptérről mindössze tizenöt-húsz perc alatt bevisz a busz az óvárosba (a sofőrtől is megvásárolható négyeurós jegyet felszállás után az automatában érvényesíteni kell). Jó eséllyel ez az út lesz az elkövetkező napok esztétikai mélypontja. A nem túl vonzó teherkikötővel párhuzamosan futó csúf ipari táj láttán biztosra vesszük, hogy rossz helyen járunk: álmaink megcsaltak, minden bédekker, minden jól informált barát és az interneten lelkendező virtuális útitárs ellenünk szövetkezett, de még a sudár pálmafák is szinte rozsdásnak tűnnek.
 
Negyedórát persze fejen állva is kibír az ember. Mert aztán megérkezünk pontosan oda, ahová készültünk – és persze egyik ámulatból a másikba esünk. Catania nem kicsi – a maga háromszázvalahányezer lakosával a sziget második legnagyobb városa –, de a történelmi negyed kellemesen bejárható gyalog. És a központban nem is érdemes járműre szállni – hacsak nem akarnánk robogóra pattanva versenyezni a helybeliekkel –, hisz éppenséggel a rejtett zugok, a romantikusan málladozó falú régi házak, a bezáruló-kitáguló terek komótos bebarangolása, a teraszok, kávézók, éttermek kínálatának alapos érzékszervi vizsgálata itt a legnagyobb élmény.
 
Akár a csöppet sem rejtélyes nevű Etnea főutcáról kukkantgatunk jobbra-balra, akár a szűkebb és kevésbé csillogó utcák-terecskék során hatolunk rögtön a „sűrűjébe”, hamar magába szippant a város. Hogy ennek kellő nyomatékot adjunk–inkább előbb, mint utóbb–, lehuppanunk egy asztalhoz, hogy rendeljünk egy jó grappát vagy egy gyöngyöző proseccót a megérkezés örömére. A naptár ugyan decembert mutat, a város karácsonyi díszbe öltözött, a nap azonban olyan bolondul süt, hogy a teraszon ücsörögve lekívánkozik rólunk a pulóver.
 
A rövid pihenő után újra nyakunkba vesszük a várost, de nem jutunk messzire. Valahonnan vaníliaillatot sodor a szél, meg kell találnunk a forrását. A csábító aromák láthatatlan fonala határozottan vezet bennünket egy utcai bódé felé, ahol forró olajban sül a híres szicíliai túrófánk. Az ínycsiklandó édesség kedvéért felborítjuk a vacsora rendjét, s ott helyben elfogyasztjuk a desszertet. Hibátlan döntés. A frissen sült fánk kívül ropogós, belül a ricottának köszönhetően krémes, és nagyon-nagyon finom.
 
A nap már erősen hanyatlik, amikor megérkezünk Catania főterére. A Piazza del Duomo több sugárút találkozási pontjában, a halpiac szomszédságában fekszik, közepén a híres elefántos kúttal. Giovanni Battista Vaccarini alkotása 1736 óta díszíti a teret, meg is csodálja mindenki, aki erre jár. Mi is megnézzük alaposan, majd helyet foglalunk a szomszédos Caffé del Duomo egyik asztalánál. Itt a vacsoraidő. A pennét a helyiek szívesen kínálják pisztáciás pestóval, de jó választásnak bizonyul a klasszikus paradicsomos spagetti is. A kardhal szintén Szicília egyik nagy büszkesége, vegyes salátával épp elég könnyű főétel a tészta után. Hűvösödik az este, helyi vörösbort rendelünk. A Nero d’Avola a sziget őshonos szőlőfajtája, Szicília minden pincészetében készítenek belőle bort. A miénket az Alhambra pincészetnél zárták palackba, és halakhoz, grillezett húsokhoz, nem nagyon karakteres sajtokhoz ajánlják. Remek választás, bársonyos, barátságos bor, illatában és ízében fekete bogyós gyümölcsök, mediterrán fűszerek aromáival.
 
A mediterrán téli este fényét határozottan emelik a természet biztosította speciális 3D-effektusok. A város „házi kedvence”, az Etna épp aktív kedvében van: napközben láttuk, ahogyan vidáman pöfékelt, a sötétben azonban már a csúcsokon vörösen pulzáló, a hegyoldalon izzón végigömlő láva is megmutatja magát. Érdemes kis távcsővel felszerelkeznünk, vagy ha lehet, jóféle teleobjektívet csatlakoztatni a fényképezőgéphez, hogy jobban élvezhessük a látványt.
 
Európa legmagasabb működő vulkánja tiszteletére igazi etnai borral zárjuk az estét. A Tascante Pincészet 2013-as Ghiaia Nerája kicsit világosabb színű, mint a Nero d’Avola, ám nem kevésbé izgalmas. Illata első szippantásra kénes forrásra emlékeztet, de a termőhely határozott jegyei után piros bogyós gyümölcsös, csokis, fahéjas, fűszeres aromavilág bomlik ki. Az íz követi az illatot, a bor könnyen iható, harmonikus, a 13% alkoholtartalom szinte eltűnik benne. Soha rosszabb ajánlatot 16 euróért. Felfrissülve, vidáman sétálunk a szállásunk felé. Ideje nyugovóra térni. Holnap az eddig csak Csontváry képeiről ismert görög színház romjai várnak bennünket Taorminában.

kapcsolódó cikkek:
 
http://www.borsmenta.hu/utazunk/hetvege_sziciliaban_2
http://www.borsmenta.hu/utazunk/hetvege_sziciliaban_3
http://www.borsmenta.hu/utazunk/hetvege_sziciliaban_4
 






 











címkék

ausztria (4) badacsony (11) balaton (57) balatonfüred csopaki borvidék (7) bikavér (16) bio (11) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (260) borász (8) borbár (23) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (18) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (77) bortúra (16) borvacsora (13) borverseny (11) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (177) cabernet franc (4) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszertbor (4) édes (68) eger (27) egészséges (4) erdőbénye (5) étterem (115) etyek (8) etyeki kúria (9) fehérbor (13) fesztivál (30) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (51) furmint február (10) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (8) húsvét (7) interjú (68) iszunk (4) kadarka (12) karácsony (15) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (9) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (10) kóstoló (55) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (4) leves (6) london (12) mád (11) magnamátra (10) mátra (28) merlot (12) michelin-csillag (7) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (12) olaszrizling (16) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (8) pálinkaverseny (6) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (103) rozé (25) saláta (6) sanzon (5) sauvignon blanc (6) somló (9) sommelier (8) soproni borvidék (10) sör (38) sós (47) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (6) super 12 (4) sütemény (24) süti (14) svét (13) szakácsverseny (4) szamorodni (10) száraz (18) szekszárd (24) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (6) tokaj (99) tokaj-hegyalja (59) tokaji aszú (27) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (9) verseny (9) villányi borvidék (34) vörösbor (26) vylyan (8) zenit (4)