Vendégoldal

Boldogkisfaludra beköszöntött az ősz

2017.09.06. | Bodó Judit
Stockholmban reggelenként szokatlan dugóba kerülhet az ember, de a borhoz értenek. Itthon végre elkezdődött az iskola, és lassan indul a szüret. Nagy a készülődés, két hét múlva Tokaji Ősz – először a Csontosban. Nem unatkozunk…
 

SVÉDORSZÁGPontus Lindqvisttel két évvel ezelőtt találkoztam a Csontosban. Hátán cipelte akkor egyéves gyerekecskéjét – ugyanis gyesen volt. Igencsak szimpatikus azon svéd szokás, miszerint fél évet az anyuka, majd fél évet az apuka gyesel az utóddal, megérezve annak minden báját-nyűgét.  Visszakanyarodva: a bor környezetében dolgozott előtte is, tervezgette a magyar borokkal való kereskedelmet (az asszonykája bájos magyar menyecske, ennyi elég is lett a kötődéshez).
Augusztus végén meglátogattuk. Kíváncsiak voltunk az országra, az emberekre, nem kevésbé, hogy hova is juttatta el borainkat. A személyes jelenléttel szeretnénk őt támogatni a kezdeteknél. Egy fecske nem csinál nyarat alapon még két tokaji pincét is kóstoltattunk, a Domokos Attila – Dobogó Pincészet, és a Budaházy Pincészet borait is büszkén mutogattuk. Stockholm elegáns. Az emberek kedvesek, mosolygósak – és a legfontosabb, hogy nyitottak. Az egészséges életmódra nem csupán törekednek, gyakorolják is. Reggel dugó alakul ki – bicikliből. Rengeteg halat, zöldséget fogyasztanak. Nyugodtak, nem rohangásznak a világban. A szabadidejüket legtöbben a kis hétvégi házukban töltik a közeli szigeteken, csendben kapirgálva a természetben.Borilag fantasztikus volt. Az Esperanto Michelin-csillagos éttermet látogattuk meg először. Az éttermen belül egy 12 fős (külön Michelin-csillaggal értékelt) szusibár működik. Jelenleg a Palánkos 2015-ös borunkat töltik a menühöz. Élmény látni a borlapon a nevünket. A Bar Central Restaurant egyik tulajdonosa tavaly a Liszkai Teraszok nevű rendezvényünkön együtt cuppogott velünk a gidabordán, így oda már ismerősként mentünk. Újságírókkal, bloggerekkel találkoztunk.
Nagyon vártam a Gaston borbárbeli Masterclass kóstolót, a sommelier-t ugyanis pár évvel ezelőtt San Fransiscóban ismertük meg. Azt a pillanatot képzelje el mindenki, amikor egy kaliforniai lány Stockholmban mutogatja a fotót, hogy tavaly nászajándékba egy Bott aszút kapott. Mondtam is, hogy ez az egyetlen pillanat az egész szüretre kitartó energiát ad.Egy teljes estét töltöttünk Niklas Jörgensennel. Mindenki tisztelettel, szeretettel beszél róla – ő a skandináv borguru. Évekkel ezelőtt járt nálunk, és megígérte, hogy a legközelebbi találkozásunkkor az egyetlen 2005-ös Exczellencziás borunkat együtt bontjuk fel. Remélni sem mertem, hogy ezt észben tartja. Mindenesetre a bőröndben vittünk egy 2016-os Exczellencziást cseremeglepetés gyanánt. ÉÉÉÉÉÉSSSS elhozta, felbontottuk! Sikítani lett volna kedvem. A bor gyönyörűséges volt, friss, telt, hosszú és a többi és a többi. Csend is lett pár pillanatra az asztalnál, majd az étterem tulaja szépen sorban az összes alkalmazottat az asztalhoz hívta kóstolni.Vissza akarunk menni.


SZÜRET

A küszöbön állunk. Az időjárás eddig tökéletesen alakul, sok-sok napos időt várnánk még. A muskotály száraz borra szinte készen áll – ha minden jól megy, belevágunk. Izgalmas lenne a Csontosban a száraz furmint mellett egy száraz muskotályt, adja isten, egy száraz hársat is készíteni. Meglátjuk. 3 év után először megint úgy néz ki, hogy a Telekiben korán lesz a szüret. A cukorfokok nagyon eltérőek, még fürtön belül is. Találni 14 fokos, de 23 fokos szemet is. Az egyensúly az, ami inkább izgat és mérvadó.


RENDEZVÉNYEKNagyon szeretem és várom a Tokaji Ősz hétvégéjét. Első alkalommal leszünk helyszín a Csontosban. Sütni-főzni szeretnék egész nap. Édesanyám jön igazi rétest nyújtani. A szőlős-almás rétes alapanyagát majd a vendégekkel csiborásszuk ki a furmintból. Fokolunk bogyókat, kóstolunk aszúszemeket. Van egy szakácspalántánk (a rendezvényt követően bővebben), akivel ötletelünk, rendelünk, számolunk, gondolkodunk. A gasztroszakma borzasztóan nehéz.A Mindszenthavi Mulatságot végig szeretném bulizni. Nagyon meghatódtam, amikor a Reggeli a Tölgy alatt eseményt szerettük volna elhagyni. Erre a szervezők/vendégek kedvesen felháborodtak, hogy ez már egy igazi brand, nem maradhat el. Szép visszaigazolás.
A faluban egy hajón fogunk az Ildi Rider élő zenéjére bulizni – Jóskám ígérte, hogy reggel hatkor a farsangi hagyománynak megfelelően megint fellép gitárral.

CSALÁDHála a magyar közoktatásnak, hogy ismét beindult. laugh


Szép őszt mindenkinek!
 
:
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal
Bodó Judit