Vendégoldal

Boldogkisfaludra beköszöntött az ősz

2017.09.06. | Bodó Judit
Stockholmban reggelenként szokatlan dugóba kerülhet az ember, de a borhoz értenek. Itthon végre elkezdődött az iskola, és lassan indul a szüret. Nagy a készülődés, két hét múlva Tokaji Ősz – először a Csontosban. Nem unatkozunk…
 

SVÉDORSZÁG



Pontus Lindqvisttel két évvel ezelőtt találkoztam a Csontosban. Hátán cipelte akkor egyéves gyerekecskéjét – ugyanis gyesen volt. Igencsak szimpatikus azon svéd szokás, miszerint fél évet az anyuka, majd fél évet az apuka gyesel az utóddal, megérezve annak minden báját-nyűgét.  Visszakanyarodva: a bor környezetében dolgozott előtte is, tervezgette a magyar borokkal való kereskedelmet (az asszonykája bájos magyar menyecske, ennyi elég is lett a kötődéshez).
Augusztus végén meglátogattuk. Kíváncsiak voltunk az országra, az emberekre, nem kevésbé, hogy hova is juttatta el borainkat. A személyes jelenléttel szeretnénk őt támogatni a kezdeteknél. Egy fecske nem csinál nyarat alapon még két tokaji pincét is kóstoltattunk, a Domokos Attila – Dobogó Pincészet, és a Budaházy Pincészet borait is büszkén mutogattuk. 



Stockholm elegáns. Az emberek kedvesek, mosolygósak – és a legfontosabb, hogy nyitottak. Az egészséges életmódra nem csupán törekednek, gyakorolják is. Reggel dugó alakul ki – bicikliből. Rengeteg halat, zöldséget fogyasztanak. Nyugodtak, nem rohangásznak a világban. A szabadidejüket legtöbben a kis hétvégi házukban töltik a közeli szigeteken, csendben kapirgálva a természetben.



Borilag fantasztikus volt. Az Esperanto Michelin-csillagos éttermet látogattuk meg először. Az éttermen belül egy 12 fős (külön Michelin-csillaggal értékelt) szusibár működik. Jelenleg a Palánkos 2015-ös borunkat töltik a menühöz. Élmény látni a borlapon a nevünket. A Bar Central Restaurant egyik tulajdonosa tavaly a Liszkai Teraszok nevű rendezvényünkön együtt cuppogott velünk a gidabordán, így oda már ismerősként mentünk. Újságírókkal, bloggerekkel találkoztunk.
Nagyon vártam a Gaston borbárbeli Masterclass kóstolót, a sommelier-t ugyanis pár évvel ezelőtt San Fransiscóban ismertük meg. Azt a pillanatot képzelje el mindenki, amikor egy kaliforniai lány Stockholmban mutogatja a fotót, hogy tavaly nászajándékba egy Bott aszút kapott. Mondtam is, hogy ez az egyetlen pillanat az egész szüretre kitartó energiát ad.



Egy teljes estét töltöttünk Niklas Jörgensennel. Mindenki tisztelettel, szeretettel beszél róla – ő a skandináv borguru. Évekkel ezelőtt járt nálunk, és megígérte, hogy a legközelebbi találkozásunkkor az egyetlen 2005-ös Exczellencziás borunkat együtt bontjuk fel. Remélni sem mertem, hogy ezt észben tartja. Mindenesetre a bőröndben vittünk egy 2016-os Exczellencziást cseremeglepetés gyanánt. ÉÉÉÉÉÉSSSS elhozta, felbontottuk! Sikítani lett volna kedvem. A bor gyönyörűséges volt, friss, telt, hosszú és a többi és a többi. Csend is lett pár pillanatra az asztalnál, majd az étterem tulaja szépen sorban az összes alkalmazottat az asztalhoz hívta kóstolni.



Vissza akarunk menni.


SZÜRET

A küszöbön állunk. Az időjárás eddig tökéletesen alakul, sok-sok napos időt várnánk még. A muskotály száraz borra szinte készen áll – ha minden jól megy, belevágunk. Izgalmas lenne a Csontosban a száraz furmint mellett egy száraz muskotályt, adja isten, egy száraz hársat is készíteni. Meglátjuk. 3 év után először megint úgy néz ki, hogy a Telekiben korán lesz a szüret. A cukorfokok nagyon eltérőek, még fürtön belül is. Találni 14 fokos, de 23 fokos szemet is. Az egyensúly az, ami inkább izgat és mérvadó.


RENDEZVÉNYEK



Nagyon szeretem és várom a Tokaji Ősz hétvégéjét. Első alkalommal leszünk helyszín a Csontosban. Sütni-főzni szeretnék egész nap. Édesanyám jön igazi rétest nyújtani. A szőlős-almás rétes alapanyagát majd a vendégekkel csiborásszuk ki a furmintból. Fokolunk bogyókat, kóstolunk aszúszemeket. Van egy szakácspalántánk (a rendezvényt követően bővebben), akivel ötletelünk, rendelünk, számolunk, gondolkodunk. A gasztroszakma borzasztóan nehéz.



A Mindszenthavi Mulatságot végig szeretném bulizni. Nagyon meghatódtam, amikor a Reggeli a Tölgy alatt eseményt szerettük volna elhagyni. Erre a szervezők/vendégek kedvesen felháborodtak, hogy ez már egy igazi brand, nem maradhat el. Szép visszaigazolás.
A faluban egy hajón fogunk az Ildi Rider élő zenéjére bulizni – Jóskám ígérte, hogy reggel hatkor a farsangi hagyománynak megfelelően megint fellép gitárral.

CSALÁD



Hála a magyar közoktatásnak, hogy ismét beindult. laugh


Szép őszt mindenkinek!
 
:
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal
Bodó Judit

címkék

#koccintsaszuval (2) aeropress (1) alma (1) Apropó (1) Auguszt cukrászda (1) Az Év Bortermelője (1) babfőzelék (1) Badacsony (3) bajnoksag (2) balassa bor (1) Balaton (12) Balatoni Gasztrotérkép (1) Baracskay Angéla (1) Baraka (2) Barcelona (1) Bari (1) Barletta (1) Báron György (1) Basilicus Szőlőbirtok (1) bazsalikom (1) BBQ (1) Berecz Stephanie (1) Berlin (2) bikaver (8) bio (1) Biró Norbert (1) Bock Pince (2) Bocuse d'Or (5) bojt pinceszet (1) bor (129) Bor, mámor, Bénye (1) Borászok Borásza (1) borbar (10) Bori Mami (2) boriskola (3) borkereskedés (1) Borkonyha (1) borkorcsolya (9) bornaptar.hu (1) Borough Market (1) Borshanta (7) borterasz (5) bortúra (3) borvacsora (1) borvendéglő (1) borverseny (2) Boscolo Budapest (1) Bott pince (15) Bottszerda (13) brazilia (1) Bridges Food Bar (1) Brüsszel (1) Budapest (69) budapest_coffee_festival (1) bujdoso (1) bukolyi (1) cabernet franc (1) carpinus (1) cava (4) CEWI (8) chez dodo (1) Christian Forget (1) coffee_genius (1) Cognac (1) colonna (1) Costa Rica (2) Csendes Dűlő Szőlőbirtok (1) cseresznye (1) Csetvei Pince (1) csirke (3) csokoládé (2) csontos (2) csopak (1) cukrász (1) cukrászda (5) cupping (1) Daniel Berlin (2) Debreczeni Mónika (1) del-balaton (1) demeter zoltan (4) desszert (3) desszertbor (2) DiVino (1) Dóczi György (1) drop shop (1) édes (15) édes szamorodni (4) Eger (10) egészséges (2) egri csillag (1) egytorol (1) Élesztő udvar (1) eleven (1) eper (1) eskoszahalakat (1) espresso embassy (3) etap (1) etiopia (1) étterem (45) Etyek (2) Etyeki Kúria (1) ezerjó (1) Fabro Pince (1) Fehér Franc (1) fesztival (8) film (1) filterkave (1) fozdefeszt (1) Franc&Franc (2) frittmann (1) furmint (24) Furmint Február (1) fűszer (1) gal tibor (1) gasztrofilm (1) geisha (2) Gere Attila Pincészete (1) Geszler Családi Pincészet (1) Gizella Pince (4) Gusteau Kulináris Élményműhely (1) gyerekbarát (8) Gyöngyös (1) gyöngyözőbor (4) habzóbor (1) Hacienda La Esmeralda (1) hanuka (1) harslevelu (4) Hárslevelűk Éjszakája (2) heimann (2) heteny (1) Hilltop Neszmély Borászat (1) homebarista (1) homoky dorka (1) Horváth Gábor (1) hungarikum (1) húsvét (5) indiai (1) International Furmint Day (1) Ipacs Szabó Birtok (1) Ipacs Szabó István (1) Iván-völgyi túra (1) jeges italok (1) Junibor (1) Kádár étkezde (1) kadarka (4) Káli Kövek Borászat (2) Káli-medence (2) Kamocsay Ákos (1) karácsony (1) karácsonyi sör (1) kave (33) kavezok (6) kéknyelű (1) kenya (1) kenyér (1) Kerekes Sándor (1) Keszthely (3) kesztolc (1) kiallitas (1) Kikelet Pince (1) Király 100 (1) Kislaki bormanufaktúra (1) Kislaki Tavasz (1) Kispipa (1) koktel (4) koktélverseny (2) kolumbia (1) kongo (1) kontakt (2) konyak (1) könyv és kávé (3) körte (1) kostolo (12) Kovács Nimród Winery (1) Köveskál (1) Kővirág étterem (1) Közben esznek (6) közel-keleti ételek (1) Kreinbacher Birtok (2) kunsagi borvidek (1) Laposa Birtok (1) Légli Géza (1) lenkey (2) lepény (1) Lisszabon (2) Litauszki Zsolt (1) London (2) Luka Enikő (1) Lyon (1) macaron (1) Mád (7) magnamatra (5) Magyar Bocuse d'Or Akadémia (1) Magyar Bor Nagydíj 2016 (1) Maharaja Lounge (1) Malter (2) Márton-nap (1) Mátra (11) Maurer Oszkár (1) Maurer Pince (1) maxwell colonna-dashwood (1) Meatology (1) Mészáros Borház (1) Mészáros Pál (1) mexikói étterem (1) Mi a kő (1) Michelin-csillag (4) molekuláris gasztronómia (1) Molnár Júlia Dóra (1) Monofu (1) Monopoli (1) Monyo Brewing CO (2) Mór (2) művészinterjú (3) Nagygombos Borászat (1) Nappali Kávéház (1) narancsbor (1) New York Kávéház (1) nyar (4) nyaralas (2) olajbogyó (1) Olaszország (4) olaszrizling (1) Ördögkatlan Fesztivál (1) őstermelői piac (3) osztriga (1) Paks (2) Paletta (2) Pálffy Szőlőbirtok (1) pálinka (3) pálinkaverseny (3) Pampetrics Borkereskedés (2) panama (2) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (2) Pannonhalma (2) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (3) párlat (1) pecs (1) petrányi (1) pezsgő (11) piac (5) Piemont (1) Pipacs Pékség (1) pizza (2) playground (1) Polignano a Mare (1) polip (1) Portugália (3) potato_defect (1) Premier Kultcafé (1) programajanlo (7) prosecco (1) Puglia (2) Quintessence (2) Rácz Jenő (3) raj ráchel (1) rajnai rizling (1) recept (17) roestbar (1) Rókusfalvy Birtok (1) rozé (8) ruanda (1) rum (1) saláta (1) salátabár (1) Salon étterem (2) Salone del Gusto 2016 (1) Sárközi Ákos (1) sarospatak (1) sauvignon blanc (4) siller (1) Sillerfesztivál (2) Slow Food (1) sommelier (2) Soproni borvidék (2) sor (25) sós (5) Spanyolország (3) specialty kave (4) st andrea (1) story (1) Super 12 (1) sütemény (11) süti (7) SVÉT (7) szakácsverseny (2) szaké (1) szaloncukor (1) Szekszárd (11) Széll Tamás (2) Szent András Sörfőzde (4) Szentesi József (1) Szerémség (2) szivek pince (1) szolo_fine_wine (1) szorakozas (2) takler (1) tallya (3) tanfolyam (2) Tarcal (3) Tarcal Kulturális Egyesület (1) Taschner Kurt (1) tavasz (1) tea (2) tenger gyümölcsei (2) terasz (2) tészta (3) thirdwavewichteln (1) tokaj (41) Tokaj Hétszőlő Szőlőbirtok (1) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (7) tokaji aszú (10) torta (1) Trani (1) tudnivalok (4) újbor (2) Újpest (1) ujvari (1) unicum (1) Uradalmi Sörmanufaktúra (1) utazás (4) Váli Péter (1) Váli Pince (1) VáliBor (1) vargabéles (1) vargánya (1) vegán (2) velemeny (1) verseny (2) Veszprém (1) Villányi borvidék (10) vincze tomi (1) viszlat (1) Vomberg Frigyes (1) vörösbor (5) vylyan (2) wet hopped (1) whisky (2) Wolf András (2) world of coffee (1) WSET (2) zhao zhou (1) zold veltelini (3) Zsirai Pincészet (1) zwack (1)