Megy a gőzös!

2017.03.22. | Bodó Judit
Tékitízi, Jucika! – nincs semmi gond. Nem egyszerű, ha az ember testközelből (autóközelből) találkozik egy vaddal, ami tönkrevágja a családi járművet, aztán a javítási költség hasonló hosszúságot ölt, mint egy vonalkód. ..
 

Nincs autóm. Így (közel tizenöt év szünet után) ismét életem része a MÁV – nagyon élvezem, az 5-10 perces késéseket leszámítva.

Vonatoztam már kétszer e hónapban. Jól megtervezett csapatépítés önmagammal:
8:10-9:00 Bámulok bambán a fejemből, csak a kalauz szól hozzám kedvesen – mosolygok.
9:00-9:30 Olvasom a könyvem, mosolygok.
9:30-tól bámulok, mosolygok, átszállok, almát eszem, iszom, rájövök, hogy van wifi, nem tudom bekapcsolni. A szomszéd segít. Gyáááá, hát persze hogy mosolygok – magamon.



Miért éppen Alaszka - Kiskunmajsa Termálbisztró?

Elindultam az Alföldre borvacsorázni. Sokaknak magyarázkodnom kellene, ugyanis sem Budapesten, sem vidéken nem tudunk bemutatókat vállalni az örökös borhiány miatt. Szó se róla, nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a Michelin-csillagos éttermekben megtalálhatók a boraink (kár, hogy mi személyesen nem – de ami késik, az csak nincs itt időben). Az Alföldön viszont ott van Köpcös barátunk, álnevén Léder Zoli borász, no meg a Pellikán család. Nagyon sok emberközeli élmény köt hozzájuk több mint egy évtizede. A környezetünkben megpróbálunk mindig egy kicsit többet adni, mint amennyit kapunk, bízva abban, hogy a világ így jó irányba halad.

Velük kapcsolatban itt van a bibi – úgy érzem, sosem tudunk felülkerekedni. Ha megkínálom őket borral, hagynak itt pálinkát. Ha reggelit adok, akkor legközelebb etetnek, szállásolnak, strandoltatnak…. Éveken át vendégelték meg a borászokat a Kakas-dűlőben a Tokaji Ősz rendezvény zárónapján. Decemberben a csomagot a Mikulás, a kolbászt/sonkát/bort/bonbont/libamájat meg Köpciék hozták. Két héttel ezelőtt egy fantasztikus kóstolót kaptunk ajándékba nő- és Zoltán-nap alkalmából. Huszonnégy féle 1999-es késői szüretelésű és aszúbort tálaltak elénk ezek a jóemberek a saját gyűjteményükből. Királyudvar, Szepsy, Demeter Zoltán, Füleky, Dobogó, Royal, Oremus, Degenfeld – nem hívom ki magam ellen a sorsot, nem folytatom a sort, nem kell az ellenség. Egyik-másik tétel korát meghazudtolóan frissen, üdén tárult elénk.



Egyértelmű, hogy rohanok, ha hívnak. Az utolsó, ragasztós „reserve” címkés bort is felhoztam a pincéből, keresztülszeltem az országot, hogy együtt tölthessünk egy estét, éjszakát, hajnalt. Őszinte barátság, vendégszerető közösség, életszeretet várt most is. Jani, a szakács helyi viszonylatban villantott – kacsa, szűzérme, padlizsán, lazac stb., egy kis grillázs, pici tejszín. Nagyon ízletes, bőséges vacsora volt. Köpcössel egy alkalommal megállapítottuk – és most is ezzel az életérzéssel búcsúztam el tőlük –, hogy mi igazából még nem tudunk, de már szeretünk élni. Ámen.



Emlékszem, Sopronban…

Sopron gyönyörű. Színes, ódon házak, kis utcák a belvárosban, rejtett belső udvarok – az egyikben pici antikvárium, tüneményes antik eladó bácsival.  

Molnár Balázs tizenkét éve tartja a borainkat a Natura Vinotéka kínálatában. Kicsit megborzongtam, amikor visszaemlékeztünk, hogy utolsó látogatásunkkor még egyetlen utóddal sem büszkélkedhettünk. Az ő boltocskája is kisebb volt. Most nagyobb az üzlet, pöti pincével, gondosan összeválogatott borokkal, törzsvásárlókkal, izgalmas kóstolókkal. Hahó: mindig van nyitva francia pezsgőből három-négy fajta! Igyekezzenek gyakran betérni, mert ilyen lehetőség nem sok helyen adatik. Másnap én is visszatértem a vonat előtt, remekül eltársalogtam egy betévedő német házaspárral. A végén el is vittek hat-hét palack bort. Kezdem azt hinni, hogy Jóskámnak igaza van, amikor azt mondja, én lennék a világ legjobb marketingese, ha egy kicsit jobban érdekelne a pénz.



Derítés

Eljött az idő, nekifogunk a palackozás előkészítésének. A derítés a következő lépés a bor életében. Ez korántsem azt jelenti, hogy a hordó előtt állva vicceket mesélünk. Minden borban található fehérje. Ha benne is marad, hőmérséklet-változás esetén a palackban kiválást okoz. Ezt szeretnénk megelőzni. Bentonitot használunk, magyarra fordítva agyagot. Rengeteg egyéb szer van a piacon, de egyrészt ezeket nem ismerem, másrészt nem érzem, hogy bármit ki szeretnék venni a borainkból. 

Szabó Csabi



Tény, hogy vannak fura figurák körülöttünk. Szabó Csabi nem az – ő a teljesen egészséges, ép gondolkodású, józan művészgazda. Fóliasátorban termeszt szigorúan természetes környezetben (nem tápkockás, irányított klímájú üvegházban) paprikát és paradicsomot Szentesen. Naponta belehal egy kicsit – megérti, akinek volt már szerencséje 50 fokos fóliában kapálni. Este épp ezért visszavonul kis műhelyébe alkotni, újjászületni. A napközben összegyűjtött állati tetemeket, siklóbőrt, békát, tehénlepényt álmodja művészi alkotásokba. Biztos kicsit bizarrnak tűnik, van olyan is. Jókat szórakozunk a munkáin, amelyek több borászatban is fellelhetőek – merthogy használt dugót, törött palackot, csorba kávéscsészét is álmodik. Ezeket a mások számára „halott” állatkákat, eszközöket próbálja egy új alkotásban, más megvilágításban életben tartani. Nagyon is jól teszi.



Bodrogkeresztúrban kiállítás nyílt a munkáiból. Bendegúzom szerint a mi házunk teli van ugyan szabócsabival (most ismerte meg személyesen), de azért lelkesen elkísért a megnyitóra. Repesett a szívem – mondanák a költők. Nem azért, mert a délelőtti kóstolóm elhúzódott, utána rohantam Miskolcra bort szállítani, és levegő után kapkodva tíz percet késtem a beszédnél – hanem mert nekem bizony már akkora fiam van, hogy egy kiállítás megnyitójára együtt megyünk.  



Csabi pedig megígérte, hogy csinál egy kiállítást a présházunkban, a Csontos-dűlőben.


A korábbi részeket itt találod:
Taavaszi szél viiiiizeeet áraszt... (Bottszerda 4.)
Szita, szita péntek, szerelem csütörtök... (Bottszerda 3.)
Meleg január (Bottszerda 2.)
Egy borász-anyatigrinc hétköznapjai (Bottszerda 1.)
 
:
Fotó:
facebook



címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (118) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (22) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (106) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (85) furmint február (15) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (14) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (20) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (243) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (50) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (19) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (17) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (15) utazás (77) utazási tippek (37) utazunk (40) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)