A húsvét bora – a pinot noir

2019.03.18. | Szabó Edit
Szeszélyes és öntörvényű, mondják róla a borászok. Ez illik legjobban a húsvéti báránysülthöz, mondják róla a szakácsok. Tele van meglepetéssel, mondják róla az újságírók. Íme beszámolónk a Borsmenta pinot noir-tesztjéről…
 


Sokan állítják, hogy a világ legelegánsabb borait a pinot noir szőlő adja, és bár ezt bizonyítani nagyon nehéz, a kijelentés igazságtartalmát érdemes kutatni, tehát jól tesszük, ha gyakran kóstoljuk a fajtát.A fajtáról

A szőlőfajták nevének eredetéről általában keveset tudunk, a pinot noir azonban üdítő kivétel az érdeklődők számára, itt ugyanis teljesen egyértelmű a helyzet. A pinot francia szó fenyőt jelent, a noir pedig feketét, és ha valaki látott már pinot noir szőlőt, tudja, hogy a fürt formája fenyőtobozra emlékeztet. Hazája Burgundia, de mindenhol jól érzi magát, ahol hűvös van. A belőle készült bor viszonylag gyorsan készre érik, már fiatalon is szép, de jól állnak neki az évek, meghálálja a palackos érlelést.

A pinot noir Magyarországon

Sok mindent gondoltunk már a fajtáról, de ha most visszakóstoljuk az utóbbi tíz évben született hazai pinot noir borokat, egyértelműen látszik, mennyit változott a kép. Régebben nem bántuk, ha nagyobb a test, magasabb az alkoholtartalom, most viszont kifejezetten a halványabb színű, elegánsabb pinot noir borokat keressük, és ezeket leginkább Etyek és Eger környékén fogjuk megtalálni, bár a fajta néhány éve megjelent a Tokaji borvidéken is, ahol igazán különlegesen mutatja be a termőhely egyediségét.A pinot noir illat- és ízjegyei

Mivel a bogyó tannintartalma meglehetősen alacsony, a pinot noir borok többnyire halványabbak, mint a többi vörösbor. Illatuk fiatal korban intenzíven gyümölcsös, karakterében leginkább a cseresznyés, meggyes, málnás, epres, szilvás világot idézi, némi édesfűszerességgel. Az érleltebb pinot noir borok jellemzője az animalitás, amelyet finom gombás, avaros jelleg kísér, fűszerességgel és némi konyakmeggyes, csokoládés aromatikával kiegészülve.

Hogyan kínáljuk?

A bor értékei a kifejezetten számára fejlesztett, gömbölyű kelyhű burgundi pohárban mutatkoznak meg leginkább, ennek hiányában válasszunk nagyobb űrtartalmú vörösboros poharat. Hűteni nem kell, 14-15 fokosan szolgáljuk fel. A rozé kacsamell és a bárányételek kiváló kísérője. A tesztről

A Borsmenta pinot noir-tesztjét szokás szerint a Kóstolom borbárban tartottuk. 13 különböző stílusú, de rendkívül izgalmas bor került a poharunkba: 4 Etyekről, 4 Egerből, 1-1 a Villányi, a Móri, a Zalai, a Pécsi és a Badacsonyi borvidékről. Meghívást kapott ugyan, de legnagyobb sajnálatunkra nem érkezett be hozzánk bor sem a Tokaji, sem a Mátrai borvidékről.

A legjobb hét közé három egri, két etyeki, egy villányi és egy borvidéken kívüli tétel került, és a legmagasabb pontszámot mindannyiunk meglepetésére pont ez az utolsóként említett palack, egy kis bakócai pincészet bora kapta tőlünk. De nézzük csak sorjában, a hetediktől visszafelé. (A hatodik és hetedik helyen holtverseny alakult ki, ezért mindkét bort bemutatjuk.)
(Megjegyzés: az alábbi lista a teszten résztvevő újságírók átlagpontszámai alapján készült, nem minden ponton egyezik a cikkíró véleményével.)

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet: Csakegyszóval Pinot Noir 2017
 


Az egerszalóki birtokot senkinek sem kell bemutatni, nem tegnap kezdték a borászkodást, és a fajtával sem a múlt hét óta ismerkednek. A bor érett gyümölcsből készült, mégsem nehézkes. Igazi modern pinot noir, szerethető illat- és ízjegyekkel, de nem bánjuk meg, ha még néhány hónapig elfektetjük a hűvös kamrában.
 
Havas & Tímár Pincészet: Pinot Noir 2016
 


Az egri pincészetet két fiatalember, Tímár László és Havas Balázs vezeti. Ennek a kényes szőlőfajtának ez náluk a második évjárata. A bor egy szokatlanul meleg őszön született, szüretkor a szőlőszemek már nem csupán érettek, hanem sokszor túlérettek, töppedtek is voltak. Ennek köszönhetően az alkoholtartalom eléggé elszaladt, de a bor így is rendkívül ízgazdag és nagyon koncentrált. A különlegességek kedvelőinek ajánljuk.
 
Kovács Nimród Borászat: 777 (Pinot Noir) 2016
 


Ez a kirobbanóan gyümölcsös egri pinot noir a 777-es dijoni klónnak köszönheti egyediségét. A szőlőt hozzá a Nyilas-már- és a Nagyfai-dűlőben szüretelték. A bor 15 hónapot töltött 70%-ban magyar, 30%-ban francia tölgyfa hordóban, és olyan jól sikerült, hogy mindenki a csodájára jár. Energikus, izgalmas, tele van ízekkel, és még azt se bánjuk, hogy az alkohol fűt egy kicsit a végén. A pincészet tulajdonosát, Kovács Nimródot többször is láttuk az elmúlt nyáron 777 feliratú pólóban feszíteni. Nos, tökéletesen értjük, hogy miért.
 
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet: Gombás 2009 (Pinot noir válogatás)
 


A Vylyan Pincészet legendás tételéről van itt szó. Ez a 2009-es válogatás pinot noir méltán kapott ezüstérmet a világ egyik legjelentősebb borversenyén, a Decanter World Wine Awardson.Kifinomult, krémes, intenzív nagy bor, szépen példázza, mit gondoltunk egy jó pinot noirról tíz évvel ezelőtt. Az ízlésünk változott, a bor minősége nem. A múltunk egy darabja, legyünk rá büszkék, kóstoljuk élvezettel!
 
Anonym Pince: Életjel Pinot Noir 2016
 


Szövényi Áron és felesége 2006-ban lépett be a bortermelők táborába, különleges megoldású kóstolóhelyük a pincével együtt 2015-ben épült fel az Öreg-hegyen. Életjel névre keresztelt pinot noir boruk a fajta egyik kiválósága, arányos szerkezete, hecsedlis, érett cseresznyés, édes fűszeres világa kifejezetten üdítő. Örömmel kóstoltuk.
 
Etyeki Kúria Borgazdaság: Pinot Noir Válogatás 2015
 


Hogy Etyeken ma pinot noir terem, az egyértelműen az Etyeki Kúria Borgazdaságnak köszönhető. A pincészet büszke is a fajtával elért eredményeire. A most tesztelt alkotás nem kispálya, a legjobb 2015-ös hordók válogatása. A bor új francia hordóban érett, és mindössze 1500 palack készült belőle. Tesztünkön kissé zárkózottnak mutatta magát, kóstoltuk már jobb formában, kvalitásaihoz nem fér kétség.
 
Házler Pince: Pinot Noir 2013
 


Ez a bor volt az est igazi meglepetése. Egy apró baranyai faluban, Bakócán született. A település egyik borvidékünkhöz sem tartozik igazán, de Pécshez van a legközelebb. Házler Enikő és férje 1999-ben vásárolt ott területet és kezdte el a birtok építését. A falut ölelő dombokon túlnyomórészt fehér fajták teremnek, kék szőlőből a pinot noiron kívül még syrah-t telepítettek. A borász Házler Enikő, aki francia-kommunikáció szakos diplomáját akasztotta szögre a borkészítés kedvéért. A tesztelt pinot noir elegáns, gazdag, délies típusú bor, és bár már hatodik éves, nyoma sincs rajta az öregedésnek. Nem a légiesen könnyed pinot noirok mintapéldánya, de igazán bájos, és nagyon szerethető.
 
„Tesztelünk” rovatunkban mindegyik borról külön-külön is írunk.
 
 
A teszten az alábbi kollégák voltak jelen:
Csepe Erika (BorvidékMánia), Káli Balázs (szabadúszó), Kövesdi István (MTI), Kriston Orsolya (VinCE Magazin), Milotta László (Borrajongó), Németi Sándor (WineArtCulture), Sue Tolson (Budapest Wine Snob), Zacsek Ágnes (Wine is Fine), Pintér Zsanett (Kóstolom Borbár), Szabó Edit (Borsmenta) és Hatvani Szabolcs (Borsmenta).Íme a teljes borsor – a pincék szerinti betűrendben:
Anonym Pince: Életjel Pinot Noir 2016; Bussay Pince: Pinot Noir 2016; Csetvei Pince: Frici Noir 2017; Etyeki Kúria Borgazdaság: Pinot Noir Válogatás 2015; Haraszthy Pincészet: Pinot Noir 2016; Havas & Tímár Pincészet: Pinot Noir 2016; Házler Pince: Pinot Noir 2013; Hernyák Birtok: Pinot Noir 2016; Kovács Nimród Borászat: 777 (Pinot Noir) 2016; St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet: Csakegyszóval Pinot Noir 2017; Villa Tolnay Borház: Csobáncz Pinot Noir 2016; Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet: Gombás 2009 (Pinot noir válogatás).
 
Fotó:
Vető Gábor

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (128) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (294) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (43) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (11) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (235) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (20) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (110) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (29) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (110) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (153) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (22) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (8) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (53) olaszrizling (33) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (262) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (106) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (25) tészta (17) tesztelünk (232) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (33) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (21) utazás (83) utazási tippek (43) utazunk (45) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)