Vissza
A Mátra titka a sokszínűség
2019.03.23. | Szabó Edit
A Gyöngyös központjában álló patinás épület a Mátrai borvidék egyik legnagyobb borászata, a Dubicz Borászat birtokközpontja. A vállalkozást anya és lánya együtt vezeti. Célokról, tervekről, irányokról beszélgettünk, na meg arról, mi a Mátra titka…
A Borpalota épületét mindenki ismeri Gyöngyösön. Falai között 1906 óta zajlik borkészítés, a pincében sorakozó öreg hordók is a régmúltat idézik, ám az ódon dongák modern acéltartályokat rejtenek, a valaha volt betonkádak helyén pedig régi borászati eszközök őrzik egy letűnt kor emlékét. A múlt és a jelen így jár itt kéz a kézben, utat engedve a jövőnek.
![](/userfiles/kicsi-7071%20(2).jpg)
Dunai György Sándorné, vagy ahogyan mindenki hívja, Dunai Ági 2004-ben vette át a cég irányítását, abban az időben, amikor még a chardonnay-királyként emlegetett Báthori Tibor volt itt a főborász. Báthori jelölte ki az utat, amelyen a borászat haladt, ő honosította meg a pincészetben a reduktív technológiát, vele tették meg az első, nagyon fontos lépéseket a minőségi borkészítés felé. Olyan alapos előkészítő munkát végzett, hogy a pincészet a halála után se tért le a megkezdett útról.
![](/userfiles/kicsi-7070.jpg)
Borászati befektetőket már láttunk közelről, olyan azonban kevés van közöttük, aki megvásárol egy pincészetet, és utána oda is költözik, együtt él, lélegzik a vállalkozással, és alaposan kiveszi a részét a munkából. Főleg ha nő az illető. A ti családotokban kinek a fejéből pattant ki ez az ötlet?
Dunai Ágnes: A férjem lépett be először a borok világába, szívesen és örömmel járt borkóstolókra, túrákra, és egyszer a Mátrából úgy jött haza, hogy azt a helyet nekünk is látnunk kell. Eljöttünk a családdal, és első nagy élményünk Szőke Mátyás borkóstolója volt. Matyi bácsi fantasztikus előadó, órákon keresztül álltunk az öreg pincében, és fel se tűnt, hogy telik az idő. Imádtuk azt a hangulatot, imádtuk a borokat, és azt hiszem, akkor döntöttük el, hogy befektetőként beszállunk egy mátrai borászatba.
Dunai Detti: Amikor ez a döntés megszületett, én már egyetemista voltam, de a húgom, Dóri még középiskolába járt, ezért anyu sokáig ingázott Gyöngyös és Budapest között. Aztán mindketten felnőttünk, anyu pedig ideköltözött, mert meggyőződése, hogy távolról nem lehet vezetni egy vállalkozást.
![](/userfiles/kicsi-8768(1).jpg)
Volt valamilyen boros előképzettségetek, vagy a nulláról indultatok?
Dunai Ágnes: Képeztük magunkat, mindketten elvégeztük a Bor-Scholát Csizmadia tanár úrnál. Nekem szükségem volt rá a munkámhoz, de Dettit is vittem magammal, mert meggyőződésem, hogy a borok ismerete az általános műveltség része, és valamilyen szinten mindenkinek értenie kellene hozzá. Aztán néhány hozzám közel álló borkedvelő nőismerősömmel megalapítottuk a Pannónia Női Borrendet, mert más szinten is szerettem volna hatékonyan részt venni ebben a munkában.
Detti, te jogot végeztél, mégsem ügyvédi irodában töltöd a napjaidat, 2014 óta te is a borászatban dolgozol. Miért döntöttél így?
![](/userfiles/kicsi-8763(1).jpg)
Dunai Detti: Az ügyvédi irodában nagyon sok emberi problémával találkoztam, és ezek az esetek engem is megviseltek lelkileg. Úgy döntöttem, hogy elhagyom a jogi pályát, és belsőépítészetet kezdtem tanulni egy művészeti iskolában, de mellette szerettem volna dolgozni. Az iskolai tanagyag része volt a grafika, a tipográfia, a fotózás; úgy gondoltam, hogy az ott megszerzett tudást jól hasznosíthatom majd a borászatban.
Jól gondoltad. Betetted ide a lábad, és azonnal nekiláttál, hogy fenekestül felforgasd az egész házat…
Dunai Detti: Nem akartam én felforgatni semmit, csak azonnal láttam, hogy mennyi mindennek kellene másként működnie. Rájöttem, hogy sokkal jobban érdekel a borászatban végezhető munka, mint az, amit az iskolában tanulok, és egyszer csak sok lett a kettő együtt, így végül az iskolát nem fejeztem be, mert minden energiámmal a borászatra kezdtem koncentrálni.
Mi mindennek kellett volna másként működnie?
Dunai Detti: Például a marketingnek. Azt szokás mondani, hogy egy sikeres vállalkozásnál legalább a bevétel 10%-át marketingre kell költeni. Itt ez a tétel egyáltalán nem szerepelt a kiadások listáján. Nekiültem, végiggondoltam, írtam egy költségvetést, és letettem az asztalra.
Dunai Ágnes: Mi meg kapkodtunk levegő után a birtokigazgatóval, és mondtuk, hogy erről szó sem lehet, ez a pénz nekünk szőlőművelésre kell. Mire Detti azt mondta, hogy megcsinálhatjuk mi a világ legjobb borát, ha nem tud róla senki.
Dunai Detti: Az volt a szerencsém, hogy ötéves tervet vázoltam, és abba beleegyeztek, hogy elkezdhetem. Aztán amikor megjöttek az első eredmények, belátták, hogy igazam van.
![](/userfiles/kicsi-7067(1).jpg)
Milyen fontos változások történtek Detti hatására a pincészetnél?
Dunai Ágnes: Borpalotáról Dubicz Borászatra változtattuk a pincészet nevét. Nagyon aggódtunk, hiszen a Borpalota bejáratott név volt, de ma már látjuk, hogy Dettinek ebben is igaza volt.
De ki az a Dubicz?
Dunai Ágnes: Ezt a vendégek is mindig megkérdezik, ezért is rajzoltunk egy családfát a pince egyik falára. A férjem nagyapja még Dubiczként született, ő változtatta meg a nevét Dunaira, tehát ez a családunk eredeti neve. Nem akartuk Dunai Pincészet lenni, hiszen mi a Mátrában vagyunk, és ez az elnevezés esetleg zavart kelthetett volna. Detti javasolta a Dubicz nevet, és mindannyian megszerettük.
Dunai Detti: A másik fontos változás pedig a címkéink megújítása volt. Azt hangsúlyozni szerettük volna, hogy a Mátra csodálatos hely, ezért a túrajelzésekből indultunk ki a tervezésnél. Nagyszerű tervek születtek, de ilyen sikerről nem is álmodtunk. Az új címkecsaládunk 2018-ban elnyerte az esseni Design Zentrum Red Dot nevű díját, vagyis azt a „piros pontot”, amit mindenhol a világon a dizájn Oscar-díjaként tartanak számon. Abban az évben 45 ország 8600 alkotása között találták a mi új címkéinket méltónak erre az elismerésre. Nagyon büszke vagyok a Graphasel Design Studio munkatársaira, akik tökéletesen azonosulni tudtak az elképzeléseinkkel, és ilyen színvonalú munkát végeztek.
![](/userfiles/22792137_10154756866141924_3563155353851812521_o.jpg)
Jelenleg 100 hektárról szüreteltek, és tavasszal fogtok telepíteni újabb 14 hektár szőlőt. Milyen fajtákkal dolgoztok?
Dunai Ágnes: Meggyőződésem, hogy Magyarország legszebb fehérborait a Mátra adja, és ez a terület különösen kedvez az illatos fajtáknak. A mi borászatunk a könnyű, nyári fehérborokból tud igazán széles kínálatot mutatni, de a hosszabb, hordós érlelésű tételeinket is nagyon szeretjük. Szürkebarát, sauvignon blanc, olaszrizling, chardonnay, hárslevelű, ottonel és sárga muskotály terem az ültetvényeinken, és egy kék szőlő, a kékfrankos, amiből rozét készítünk.
Dunai Detti: Érlelni általában a chardonnay-t és az olaszrizlinget szoktuk, de minden évben próbálkozunk a hárslevelűvel is, és ha az sikerül, akkor mindig az a legszebb. Nagy kedvencem a fajta, és örülök, hogy ilyen csodálatos hárslevelű borokat ad a Mátra. A pincészetünk 2008-as hárslevelűje például minden borversenyen jól szerepelt, és még mindig nagyon szép, pedig már nem fiatal.
![](/userfiles/kicsi-8728.jpg)
Önfenntartó a borászat?
Dunai Ágnes: A folyamatos beruházások miatt nem. Most még sok a tennivaló a pincében is, az ültetvényeken is, és ha egyszer végre kiírnának egy jó pályázatot, az épületet is fel kellene újítanunk.
Dunai Detti: Szálláshelyre és vendéglátásra mindenképpen szükség van, ezért úgy tervezzük, hogy az épületet négycsillagos szállodává alakítjuk. A borászatban pedig szeretnénk komolyabb lépéseket tenni a magasabb minőségű borok irányába.
![](/userfiles/kicsi-7945.jpg)
Mi adja szerintetek a Mátra erejét?
Dunai Detti: A fiatalok. Nem ismerem ugyan elég jól a többi borvidéket, de azt hiszem, sehol máshol nem találkoztam ennyi lelkes, komolyan gondolkodó fiatal borásszal, mint a Mátrában. Minden tiszteletem az övék, sok közülük végigdolgozza a 8 órát a munkahelyen, és utána megy ki a szőlőbe, mert ezt akarja csinálni. Megszállottan, komolyan dolgoznak, nagyon büszke vagyok rájuk.
Dunai Ágnes: Ezek a fiatalok már teljesen mások, mint mi voltunk. Tudatosan készülnek erre a pályára, nyelveket beszélnek, jók a marketingben, csak éppen pénzük nincs arra, hogy érvényesüljenek, ezért nagyon lassan haladnak, de haladnak. Minden tiszteletem az övék, hatalmas erőt látok bennük.
![](/userfiles/kicsi-8827.jpg)
Miben látjátok a Mátra jövőjét?
Duna Detti: A terroir is, az emberek is nagyszerűek, ez a borvidék sikerre van ítélve. Csak ki kell tartanunk az elképzeléseink mellett, és nem csüggedni. Jönni fognak az eredmények.
Dunai Ágnes: A Mátra titka a sokszínűség. Izgalmas, utánozhatatlan, és minden borban másként mutatkozik meg. Mi éppen ezt a sokszínűséget szeretjük benne.
Fotó:
facebook
Vető Gábor