Vissza

A Mátra titka a sokszínűség

2019.03.23. | Szabó Edit
A Gyöngyös központjában álló patinás épület a Mátrai borvidék egyik legnagyobb borászata, a Dubicz Borászat birtokközpontja. A vállalkozást anya és lánya együtt vezeti. Célokról, tervekről, irányokról beszélgettünk, na meg arról, mi a Mátra titka…
 


A Borpalota épületét mindenki ismeri Gyöngyösön. Falai között 1906 óta zajlik borkészítés, a pincében sorakozó öreg hordók is a régmúltat idézik, ám az ódon dongák modern acéltartályokat rejtenek, a valaha volt betonkádak helyén pedig régi borászati eszközök őrzik egy letűnt kor emlékét. A múlt és a jelen így jár itt kéz a kézben, utat engedve a jövőnek.Dunai György Sándorné, vagy ahogyan mindenki hívja, Dunai Ági 2004-ben vette át a cég irányítását, abban az időben, amikor még a chardonnay-királyként emlegetett Báthori Tibor volt itt a főborász. Báthori jelölte ki az utat, amelyen a borászat haladt, ő honosította meg a pincészetben a reduktív technológiát, vele tették meg az első, nagyon fontos lépéseket a minőségi borkészítés felé. Olyan alapos előkészítő munkát végzett, hogy a pincészet a halála után se tért le a megkezdett útról. 
Borászati befektetőket már láttunk közelről, olyan azonban kevés van közöttük, aki megvásárol egy pincészetet, és utána oda is költözik, együtt él, lélegzik a vállalkozással, és alaposan kiveszi a részét a munkából. Főleg ha nő az illető. A ti családotokban kinek a fejéből pattant ki ez az ötlet?

Dunai Ágnes: A férjem lépett be először a borok világába, szívesen és örömmel járt borkóstolókra, túrákra, és egyszer a Mátrából úgy jött haza, hogy azt a helyet nekünk is látnunk kell. Eljöttünk a családdal, és első nagy élményünk Szőke Mátyás borkóstolója volt. Matyi bácsi fantasztikus előadó, órákon keresztül álltunk az öreg pincében, és fel se tűnt, hogy telik az idő. Imádtuk azt a hangulatot, imádtuk a borokat, és azt hiszem, akkor döntöttük el, hogy befektetőként beszállunk egy mátrai borászatba.

Dunai Detti: Amikor ez a döntés megszületett, én már egyetemista voltam, de a húgom, Dóri még középiskolába járt, ezért anyu sokáig ingázott Gyöngyös és Budapest között. Aztán mindketten felnőttünk, anyu pedig ideköltözött, mert meggyőződése, hogy távolról nem lehet vezetni egy vállalkozást.Volt valamilyen boros előképzettségetek, vagy a nulláról indultatok?

Dunai Ágnes: Képeztük magunkat, mindketten elvégeztük a Bor-Scholát Csizmadia tanár úrnál. Nekem szükségem volt rá a munkámhoz, de Dettit is vittem magammal, mert meggyőződésem, hogy a borok ismerete az általános műveltség része, és valamilyen szinten mindenkinek értenie kellene hozzá. Aztán néhány hozzám közel álló borkedvelő nőismerősömmel megalapítottuk a Pannónia Női Borrendet, mert más szinten is szerettem volna hatékonyan részt venni ebben a munkában.

Detti, te jogot végeztél, mégsem ügyvédi irodában töltöd a napjaidat, 2014 óta te is a borászatban dolgozol. Miért döntöttél így?Dunai Detti: Az ügyvédi irodában nagyon sok emberi problémával találkoztam, és ezek az esetek engem is megviseltek lelkileg. Úgy döntöttem, hogy elhagyom a jogi pályát, és belsőépítészetet kezdtem tanulni egy művészeti iskolában, de mellette szerettem volna dolgozni. Az iskolai tanagyag része volt a grafika, a tipográfia, a fotózás; úgy gondoltam, hogy az ott megszerzett tudást jól hasznosíthatom majd a borászatban.

Jól gondoltad. Betetted ide a lábad, és azonnal nekiláttál, hogy fenekestül felforgasd az egész házat…

Dunai Detti: Nem akartam én felforgatni semmit, csak azonnal láttam, hogy mennyi mindennek kellene másként működnie. Rájöttem, hogy sokkal jobban érdekel a borászatban végezhető munka, mint az, amit az iskolában tanulok, és egyszer csak sok lett a kettő együtt, így végül az iskolát nem fejeztem be, mert minden energiámmal a borászatra kezdtem koncentrálni.

Mi mindennek kellett volna másként működnie?

Dunai Detti: Például a marketingnek. Azt szokás mondani, hogy egy sikeres vállalkozásnál legalább a bevétel 10%-át marketingre kell költeni. Itt ez a tétel egyáltalán nem szerepelt a kiadások listáján. Nekiültem, végiggondoltam, írtam egy költségvetést, és letettem az asztalra.

Dunai Ágnes: Mi meg kapkodtunk levegő után a birtokigazgatóval, és mondtuk, hogy erről szó sem lehet, ez a pénz nekünk szőlőművelésre kell. Mire Detti azt mondta, hogy megcsinálhatjuk mi a világ legjobb borát, ha nem tud róla senki.

Dunai Detti: Az volt a szerencsém, hogy ötéves tervet vázoltam, és abba beleegyeztek, hogy elkezdhetem. Aztán amikor megjöttek az első eredmények, belátták, hogy igazam van.Milyen fontos változások történtek Detti hatására a pincészetnél?

Dunai Ágnes: Borpalotáról Dubicz Borászatra változtattuk a pincészet nevét. Nagyon aggódtunk, hiszen a Borpalota bejáratott név volt, de ma már látjuk, hogy Dettinek ebben is igaza volt.

De ki az a Dubicz?

Dunai Ágnes: Ezt a vendégek is mindig megkérdezik, ezért is rajzoltunk egy családfát a pince egyik falára. A férjem nagyapja még Dubiczként született, ő változtatta meg a nevét Dunaira, tehát ez a családunk eredeti neve. Nem akartuk Dunai Pincészet lenni, hiszen mi a Mátrában vagyunk, és ez az elnevezés esetleg zavart kelthetett volna. Detti javasolta a Dubicz nevet, és mindannyian megszerettük.

Dunai Detti: A másik fontos változás pedig a címkéink megújítása volt. Azt hangsúlyozni szerettük volna, hogy a Mátra csodálatos hely, ezért a túrajelzésekből indultunk ki a tervezésnél. Nagyszerű tervek születtek, de ilyen sikerről nem is álmodtunk. Az új címkecsaládunk 2018-ban elnyerte az esseni Design Zentrum Red Dot nevű díját, vagyis azt a „piros pontot”, amit mindenhol a világon a dizájn Oscar-díjaként tartanak számon. Abban az évben 45 ország 8600 alkotása között találták a mi új címkéinket méltónak erre az elismerésre. Nagyon büszke vagyok a Graphasel Design Studio munkatársaira, akik tökéletesen azonosulni tudtak az elképzeléseinkkel, és ilyen színvonalú munkát végeztek.Jelenleg 100 hektárról szüreteltek, és tavasszal fogtok telepíteni újabb 14 hektár szőlőt. Milyen fajtákkal dolgoztok?

Dunai Ágnes: Meggyőződésem, hogy Magyarország legszebb fehérborait a Mátra adja, és ez a terület különösen kedvez az illatos fajtáknak. A mi borászatunk a könnyű, nyári fehérborokból tud igazán széles kínálatot mutatni, de a hosszabb, hordós érlelésű tételeinket is nagyon szeretjük. Szürkebarát, sauvignon blanc, olaszrizling, chardonnay, hárslevelű, ottonel és sárga muskotály terem az ültetvényeinken, és egy kék szőlő, a kékfrankos, amiből rozét készítünk.

Dunai Detti: Érlelni általában a chardonnay-t és az olaszrizlinget szoktuk, de minden évben próbálkozunk a hárslevelűvel is, és ha az sikerül, akkor mindig az a legszebb. Nagy kedvencem a fajta, és örülök, hogy ilyen csodálatos hárslevelű borokat ad a Mátra. A pincészetünk 2008-as hárslevelűje például minden borversenyen jól szerepelt, és még mindig nagyon szép, pedig már nem fiatal.Önfenntartó a borászat?

Dunai Ágnes: A folyamatos beruházások miatt nem. Most még sok a tennivaló a pincében is, az ültetvényeken is, és ha egyszer végre kiírnának egy jó pályázatot, az épületet is fel kellene újítanunk.

Dunai Detti: Szálláshelyre és vendéglátásra mindenképpen szükség van, ezért úgy tervezzük, hogy az épületet négycsillagos szállodává alakítjuk. A borászatban pedig szeretnénk komolyabb lépéseket tenni a magasabb minőségű borok irányába.Mi adja szerintetek a Mátra erejét?

Dunai Detti: A fiatalok. Nem ismerem ugyan elég jól a többi borvidéket, de azt hiszem, sehol máshol nem találkoztam ennyi lelkes, komolyan gondolkodó fiatal borásszal, mint a Mátrában. Minden tiszteletem az övék, sok közülük végigdolgozza a 8 órát a munkahelyen, és utána megy ki a szőlőbe, mert ezt akarja csinálni. Megszállottan, komolyan dolgoznak, nagyon büszke vagyok rájuk.

Dunai Ágnes: Ezek a fiatalok már teljesen mások, mint mi voltunk. Tudatosan készülnek erre a pályára, nyelveket beszélnek, jók a marketingben, csak éppen pénzük nincs arra, hogy érvényesüljenek, ezért nagyon lassan haladnak, de haladnak. Minden tiszteletem az övék, hatalmas erőt látok bennük.Miben látjátok a Mátra jövőjét?

Duna Detti: A terroir is, az emberek is nagyszerűek, ez a borvidék sikerre van ítélve. Csak ki kell tartanunk az elképzeléseink mellett, és nem csüggedni. Jönni fognak az eredmények.

Dunai Ágnes: A Mátra titka a sokszínűség. Izgalmas, utánozhatatlan, és minden borban másként mutatkozik meg. Mi éppen ezt a sokszínűséget szeretjük benne.
 
Fotó:
facebook
Vető Gábor

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (26) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (11) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (20) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (17) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (12) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (4) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6)