Fontos, hogy figyeljünk egymásra

2020.04.17. | Szabó Edit
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Balogh Zoltán, a Somlói Apátsági Pince tulajdonosa válaszol…
 


Hol tart a szőlő, mi újság az ültetvényen?
 
Az ültetvényen szerencsére minden a legnagyobb rendben van. A csapadék nagyon hiányzik, de a szőlőnek ez nem jelent problémát. Talán a talajmunkákat kell majd az idén máshogyan végeznünk. A juhfark úgy két hete pattant ki – nagyjából egy bő héttel a szokásos menetrend előtt –, most egy-két-háromleveles állapotban van. Ha hihetünk az időjárás-előrejelzéseknek, akkor májusra várhatjuk a virágzást. Ez növényvédelmi szempontból szerencsés lenne. A hárslevelű és a furmint egy-egy lépéssel le van maradva, de náluk ez nem meglepő.


 
Milyen munkafolyamatokat végeztek éppen a pincénél?
 
A 2018-as boraink palackozása van folyamatban. A juhfark kezdte a sort, abból már 2500 palack a tárolóban pihen, most a hárslevelű, a furmint, a tramini és az olaszrizling készül fel, és a sárfehér és a mézes fehér fogja a sort zárni. A derítés és a fejtés megy mostanában.
 
Sokan a húsvét körüli időszakban jönnek piacra valami újdonsággal. Nálad debütál most valamilyen bor?
 
A 2018-as juhfark borunk most a fő műsorszám. A juhfark piacra engedése nálunk mindig nagy ünnep. A fogyasztóink, partnereink nagyon várják, mert jellemzően hetek alatt fogyunk ki belőle.
 
Megcsappant-e az érdeklődés a karantén ideje alatt a boraitok iránt?
 
Nekünk szerencsénk van az időzítéssel. Az előző évjáratunkat télen és kora tavasszal kisöpörték a partnereink a pincéből, az új évjáratunk pedig csak most kerül palackba. Így az érdeklődés csökkenését jelenleg nem tapasztaljuk. Mivel a boraink 80-90%-a az éttermekben fogy el, így természetesen nem számítok megrendelésekre a következő hónapokban.  


 
Hogyan lehet hozzájutni a boraitokhoz?
 
A szokásos kereskedőinknél továbbra is minden elérhető. A legtöbb partnerünknek kiváló webshopja van, így ameddig a készleteik tartanak, a borainkat ugyanúgy meg lehet rendelni, mint eddig. A Somlói Borok Boltja, a Terroir Club, az Artizan, a Radovin és a Zwack Borválogatás kereskedései most is a fogyasztók rendelkezésére állnak.
 
Hogyan töltöd a karantén napjait, van-e valami jelentős változás az életedben a járvány kirobbanása óta?
 
Három kisgyerekkel együtt „karanténezve” minden egy kicsit más, mint korábban. Eléggé örökmozgó család vagyunk, így sok minden változott. Többet főzünk együtt, többet olvasunk, többet játszunk, és igyekszünk türelmesek lenni egymással.
 
Mi az, amit nagyon szeretnél megtenni, de most nem teheted?
 
Anyukámat és a testvéreimet nagyon szeretném megölelni, és borzalmasan rossz érzés, hogy ezt most nem tehetem meg.


 
Mi az, mit régóta szerettél volna megtenni, és most végre van rá időd?
 
Sokkal több verset olvasok, mint korábban. Eddig is irodalomfogyasztó voltam, de most gyakrabban nyúlok fel a könyvespolcra olyan klasszikusokat újra olvasgatni, amiket bizony középiskolás koromban vettem utoljára a kezembe.
 
Mit kérnél az aranyhaltól, ha lenne 3 kívánságod?
 
Jaj, az ilyen kérdéseket nagyon nem szeretem. De ha gyakorlatias akarok lenni, akkor leginkább úgy 200-250 mm jól elosztott, békés csapadékot kérnék a következő 6-8 hétre. Másodiknak azt kérném, hogy a világ döntéshozói is lássák be, hogy változásra van szükség. A harmadik pedig az lenne, hogy tudjunk különbséget tenni a szociális és a gazdasági válságok között.
 
Szerinted milyen lesz az életünk, ha véget ér a járvány?

Az örök optimista azt mondatja velem, hogy más lesz az életünk, megjavulunk, jobban odafigyelünk a környezetünkre, abbahagyjuk a pazarlást és megbecsüljük a valódi értékeinket. De félek, hogy sok minden visszatér a régi kerékvágásba. Egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy a járvány egy komoly válságot fog okozni. Olyat, amihez képest a 2008-as győzelmi menetnek fog tűnni.



Van-e személyes üzeneted, kérésed, kérdésed?

Igen, van. Bortermelő vagyok. A bor a természet és a teremtő csodálatos ajándéka. Szerintem semmi másban nincsen annyi csoda, mint egy pohár borban. Mégse felejtsük el, hogy a bor egyben szeszes ital is, amelynek hatása van arra, hogy hogyan beszélünk, hogyan bánunk egymással.
Amikor családok a szokásosnál több időt töltenek együtt a négy fal között, akkor fokozottan fontos, hogy odafigyeljünk egymásra, és azt javaslom, hogy bort is csak mértékkel fogyasszunk. Inkább igyunk egy pohárral kevesebbet, mint hogy bárkit akár csak egy szóval is megbántsunk. Arra kérek mindenkit, hogy a bezártság, bizonytalanság okozta feszültséget inkább egy csésze teával oldja, és ne borral. Tudom, hogy bortermelőként ez nagyon furcsán hangzik, de én elsősorban apa, férj és édesanyám fia vagyok, és sokkal jobban aggódom a világ gyerekeiért, feleségeiért és anyáiért, mint a borkereskedelmi mutatókért. Ha vége lesz ennek a rémálomnak, majd koccintunk egy nagyot.
 
Fotó:
Somlói Apátsági Pince

Iszunk

A Somló visszatér

2016.03.23. | Burai László
Bár az elmúlt években rengeteg új boros rendezvény született, Somló valahogy kimaradt a nagy jövés-menésből, pedig korábban részemről az év egyik leginkább várt kóstolója volt a Somlói…
Utazunk

Éjszaka a Somlón

2017.06.06. | Szabó Edit
Évek óta hagyomány, hogy a Somlón pirkadatig tartó bortúrával ünneplik Szent Iván éjszakáját a legelszántabb borturisták. Az idei program már kétnapos lesz, és különlegesen izgalmasnak…
Tesztelünk

Somlói Apátsági Pince: Tramini 2016

2018.10.08. | Szabó Edit
Sötét színű, gazdag bor, selymes, szinte bársonyos korty, érett gyümölcsök és fűszerek sokasága… Mondhatnánk hosszabban, azzal se mondanánk semmit. Ez a bor nagy titkok tudója, de enged…
Beszélgetünk

Sosem voltam ilyen boldog

2019.03.09. | Szabó Edit
Beszélgetés Cartwright Évával
Nagy szerencse, hogy Cartwright Éva egyszer csak borboltot nyitott a Somló hegyen. Mióta betette oda a lábát, egyre népszerűbb a hely, és az újságírók egymásnak adják a kilincset. Magya…
Beszélgetünk

A tét nem kicsi

2020.04.15. | Szabó Edit
Beszélgetés Szilágyi Lászlóval
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Szilágyi László, a tokaji Gizella Pince tulajdonos-borásza vá…
Beszélgetünk

Szavakon túli üzenet

2020.04.16. | Szabó Edit
Beszélgetés Bakonyi Péterrel
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Bakonyi Péter, a villányi Bakonyi Pince borásza válaszol… &nb…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (15) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)