Vissza

A nagy cabernet sauvignon teszt

2022.03.17. | Szabó Edit
A Borsmenta lelkes csapata öt borvidék 17 pincészetének 19 cabernet sauvignon borát kóstolta végig. Három szekszárdi és egy mátrai tétel került a dobogóra. Íme a részletek…


A cabernet sauvignon nevű szőlőfajta a cabernet franc és a sauvignon blanc vadkeresztezésével jött létre. Hazája Franciaország, de mára igazi világfajtává vált, és Kaliforniában, Ausztráliában, sőt Chilében is figyelemre méltó bort készítenek belőle.

Magyarországon is elterjedt, alig van olyan borvidékünk, ahol nem találkozunk vele. „A cabernet sauvignon egy nagyvad, melynek becserkészésével minden pincészet megpróbálkozik” – mondta a szőlőfajtáról Mészáros Pál szekszárdi borász, és tegyük is hozzá, hogy ez a próbálkozás az utóbbi években egyre sikeresebb. Megtanultunk vele bánni, felismertük és kiszolgáltuk az igényeit, és ezt a figyelmet a szőlő egyre kitűnőbb borokkal hálálta meg.A cabernet sauvignon illat- és ízjegyei

A cabernet sauvignon egyik legjellemzőbb illat- és ízjegye a fekete ribizli, de aromatikájában szinte mindig fellelhetőek más fekete bogyós, áfonyás, szedres, szilvás asszociációk is. Az érleltebb borok gyakran mutatnak mentás, eukaliptuszos felhangokat, de mivel a cabernet sauvignont az esetek többségében fahordóban érlelik, szinte biztos, hogy a borban találkozunk a hordós érlelésből származó dohányos, csokoládés, kávés, édesfűszeres jegyekkel. (Ha hűvösebb klímán termelik, előfordulhat, hogy nem érik be rendesen, ilyenkor a borban kocsányos, zöldpaprikás ízek jelenhetnek meg, és ez jelentősen ronthatja az ital élvezeti értékét.)

A cabernet sauvignon szerepe a gasztronómiában

A cabernet sauvignon borok többsége bársonyos textúrájú, mély, gazdag, sokrétű, és ízükben a gyümölcsösség mellett az érlelési aromák is fontos szerepet kapnak. Ezért egy vacsorán a cabernet sauvignon általában marhahúsos, vadhúsos főételek, kemény és érlelt sajtok, valamint csokoládés, kakaós desszertek mellett teljesedhet ki igazán.A tesztről

A Borsmenta cabernet sauvignon tesztjén 5 borvidék 17 pincészetének 19 borát kóstoltuk. Nyolc a Szekszárdi, 4 a Balatonboglári, 4 a Villányi, kettő a Mátrai és egy a Balaton-felvidéki borvidékről érkezett. A legfiatalabb 2020-as, a legidősebb 2016-os évjáratú volt. A legjobb hat közé három szekszárdi, egy mátrai, egy villányi és egy balatonboglári bor került, de a teszten részt vevő szakemberek egyöntetűen úgy vélekedtek, hogy szinte valamennyi bort szívesen töltenék a poharukba.
 
És most nézzük, hogyan alakult az élmezőny a tesztelők átlagpontszámai alapján:

 
Az ötödik – Rubin Borászat: Cabernet Sauvignon 2019 (Balatonboglár)A Balatonkeresztúron található borászat 2013-ban hobbiként indult, de az évek folyamán komoly vállalkozássá vált. Az első pillanattól ökológiai szemlélettel nevelt, biotanúsítvánnyal rendelkező ültetvényekért Subosits Tamás szőlész felel, a pincében Burucs Márton borász elképzelései szerint folyik a munka. A pincészethez 5 hektárnyi szőlőterület tartozik, amelyen olaszrizling, chardonnay, Irsai Olivér, zöld veltelini, feketeleányka, merlot, cabernet sauvignon és kékfrankos terem.

A most kóstolt cabernet sauvignon csupa gyümölcs és fűszer. A fekete ribizlis, meggyes, cseresznyés világot finom gyömbéres, köményes jegyek egészítik ki. Gazdag, vibráló, lendületes bor, egy jó csirkepörkölt vagy gombapörkölt mellé szívesen elkortyolgatnánk.
 
A negyedik – Gere Attila Pincészet: Cabernet Sauvignon Barrique 2017 (Villány)A Gere család történetét minden borbarát könyv nélkül fújja. A fiatal erdész, Attila udvarolni kezdett egy kedves villányi lánynak. Amikor Katalin bemutatta a szüleinek, Attila, aki addig csak sört ivott, megkóstolta a leendő apósa borát, és ez több szempontból fordulópontot jelentett az életében. 1978-ban házasodtak össze, azóta is együtt élnek, és ma már két felnőtt gyerekükkel együtt viszik a családi borászatot, amelyhez a 75 hektárnyi szőlőterület mellett szálloda és étterem is tartozik.

A teszten kóstolt Cabernet Sauvignon Barrique boruk az utóbbi évtized legjobb évjáratában született. Tökéletesen megalkotott bor, olyan, mint a nagykönyvben: tiszta, rétegzett, gyümölcsös, fűszeres, komplex, arányos és nagyon szerethető. Szépségét még évekig megőrzi, de már most is sok örömet szerez fogyasztójának.
 
Az egyik harmadik – Pastor Pince: Cabernet Sauvignon Reserve 2018 (Szekszárd)Juhász Tibor Szekszárdon született, és gyerekkorától borász akart lenni. Tanulmányai végeztével a nyakába vette a világot, és tudását ausztrál és dél-amerikai kis családi pincészetekben csiszolta tovább. Hazatérve pedig megalapította saját családi borászatát Pastor Pince néven.

2018-as cabernet sauvignon bora a szekszárdi Görögszó-dűlő terméséből készült, spontán erjedt és 18 hónapig barrique hordóban érett. Szűretlenül palackozták. Illatában a jácintos, ibolyás virágosság, ízében a fűszeresség a meghatározó. Fiatal még, sok ideje van, de már most megcsillantja szépségeit.
 
A másik harmadik – Fritz Borászat: Expert Aranydomb-dűlő 2018 (Szekszárd)A decsi szőlőhegyen, közelebbről az Aranydombon található családi pincészetet idősebb Fritz József alapította, újraélesztve a sváb gyökerű család évszázados hagyományait. Az akkor még csak kéthektáros birtok mára 30 hektárossá duzzadt, a birtokközpontnak pedig mindenki csodájára jár. A borászathoz panzió és étterem is tartozik, és az itt megforduló vendégek vásárlási kedve olyan nagy, hogy a Fritz-borok alig-alig kerülnek kereskedelmi forgalomba.

Expert névre keresztelt cabernet sauvignon boruk mély illatába a szedres-meggyes gyümölcsösség, valamint a kávés, csokis, fűszeres jegyek viszik a prímet. Ízben is megkapjuk mindazt, amit illatban ígért. Szép, telt, gazdag bor, vadhúsok mellé ideális választás.
 
A második – Csernyik Pince: Mátrai Cabernet Sauvignon 2018 (Mátra)A Csernyik Pincét Gyöngyöstarjánban találjuk, a borok egy százéves pincében érlelődnek, amely fölött kedves, vendégfogadásra is alkalmas kóstolótermet alakított ki a család. Ültetvényeik hat kiváló mátrai dűlőben helyezkednek el, a település közvetlen közelében. A borokat a családfő, István készíti, aki tudását németországi pincékben csiszolta, ezért is van nála mindig patikatisztaság, rend és fegyelem.

A 2018-as évjáratú cabernet sauvignon bora az arányosság mintapéldánya. Üde, gyümölcsös, ropogós savú, ugyanakkor gazdag és összetett. A fekete ribizlis, kökényes, kávés világ kifejezetten kedvessé teszi, innánk reggelig.
 
Az első – Tüske Pince: Annus Cabernet Sauvignon 2018 (Szekszárd)Halmai Csaba szekszárdi pincéjében kizárólag vörösborok készülnek. A borász kertészmérnöki diplomával és tucatnyi év szőlőtermesztési gyakorlattal a háta mögött 1994-ben döntött a borkészítés mellett. A pince családi örökség, a felesége nagyszüleié volt, az ő családnevük után kapta a vállalkozás a Tüske Pince nevet.
A bor telt, érett, gyümölcsös és fűszeres egyszerre. Nincs benne semmi harsányság, egyszerűen csak szép az illata, jók az arányai és nagyon jólesik. Ez az a cabernet sauvignon, amit nem kell magyarázni: csak nyissuk ki, és élvezzük!


A teszten az alábbi kollégák voltak jelen:

Mong Zoltán (Fill the Winebox), Pesti Eszter (Borsmenta), Hatvani Szabolcs (Borsmenta), dr. Vargha Márk (Borsmenta), Szabó Edit (Borsmenta).Íme a teljes borsor a pincészetek szerinti betűrendben:

Bodri Pincészet: Szekszárdi Cabernet Sauvignon „Dűlő” Válogatás Faluhely-dűlő 2019, Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2020; Csányi Pincészet: Kővilla Válogatás Villányi Cabernet Sauvignon Kopár Szelekció 2017; Csernyik Pince: Mátrai Cabernet Sauvignon 2018; Fritz Birtok: Expert Cabernet Sauvignon Aranydomb-dűlő 2018; Gál Szőlőbirtok és Pincészet: Cabernet Sauvignon 2016; Gere Attila Pincészet: Cabernet Sauvignon Barrique 2017; Günzer Tamás Pincészete: Cabernet Sauvignon 2020; IKON Borászat: Dióstető Cabernet Sauvignon 2020; Kislaki Bormanufaktúra: Vitéz Cabernet Sauvignon 2019; Mészáros Borház: Grandiózus Cabernet Sauvignon 2017; Mikóczi Pincészet: Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2017, Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2018; Pastor Pince: Cabernet Sauvignon Reserve 2018; René’s Wine Heaven: Bio Mátrai Cabernet Sauvignon 2017; Rubin Borászat: Cabernet Sauvignon 2019; Sauska Villány: Cabernet Sauvignon Prémium 2016; Tüske Pince: Annus Cabernet Sauvignon 2019; Várszegi Pincészet: Cabernet Sauvignon 2016.A „Tesztelünk” rovatban a borokról részletesebben is írunk.
 
Fotó:
Szabó Edit -

Iszunk

Szentek csatája

2020.11.09. | Szabó Edit
Tavaszra terveztük, de végül csak most tartottuk meg Szentek csatája című bortesztünket, ahol „szent” nevű pincészetek borait teszteltük. Az év egyik legizgalmasabb kóstolója volt, reko…
Iszunk

A nagy gyöngyözőteszt

2021.07.06. | Szabó Edit
Hat borvidék 20 pincészetének 22 gyöngyözőborát kóstolta végig a Borsmenta női különítménye. A Villányi, a Kunsági és a Nagy-Somlói borvidék borai kerültek a dobogóra, de meglepetésben…
Iszunk

Pét-natok, sorakozó!

2021.09.30. | Szabó Edit
A Borsmenta legutóbbi szakmai tesztjén a pét-natokat vettük górcső alá: hét borvidék tucatnyi borán keresztül próbáltunk fogalmat alkotni az új őrületről. A pálmát Tokaj és Villány vitt…
Iszunk

Éljen a könnyű vörös!

2021.11.12. | Szabó Edit
A Borsmenta legutóbbi tesztjén a könnyű vörösborokat vettük górcső alá. Nyolc borvidék 18 pincészetének 20 csavarzáras tételét töltöttük a poharakba, villányi, egri és balatonboglári pi…
Iszunk

Ünnepi kadarkateszt

2021.12.15. | Szabó Edit
Örömmel jelentjük, hogy az idei évtől november 20-a a kadarka napja. Ennek örömére a Borsmenta is megtartotta házi kadarkatesztjét. Izgalmas és tanulságos kóstoló volt, a pálmát egy dűl…
Iszunk

Szilveszteri pezsgőteszt

2021.12.29. | Szabó Edit
A Borsmenta szilveszteri pezsgőtesztjén 19 borászat 23 tétele vett részt. A pálmát egy villányi rozé magnum vitte el, de egyéb meglepetések is születtek…  
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (128) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (294) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (43) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (11) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (235) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (20) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (110) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (29) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (110) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (153) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (22) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (8) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (53) olaszrizling (33) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (262) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (106) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (25) tészta (17) tesztelünk (232) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (33) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (21) utazás (83) utazási tippek (43) utazunk (45) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)