A nagy gyöngyözőteszt

2021.07.06. | Szabó Edit
Hat borvidék 20 pincészetének 22 gyöngyözőborát kóstolta végig a Borsmenta női különítménye. A Villányi, a Kunsági és a Nagy-Somlói borvidék borai kerültek a dobogóra, de meglepetésben nem volt hiány. Íme a tapasztalatok…
 


Szeretjük a bubit, különösen nyáron. Nincs is annál jobb a rekkenő hőségben, mint inni egy jéghideg hosszúlépést, egy pohár habzó- vagy gyöngyözőbort, esetleg pezsgőt. Élvezettel nyeljük a frissítő folyadékot, és alig fogyott el az utolsó korty, az ember nem tud szabadulni a gondolattól, hogy jöhetne már a következő.

Régebben egyértelműen a fröccs volt a sláger, ám az utóbbi években begyűrűzött hozzánk a prosecco divatja, és a hatalmas érdeklődést látva egyre több hazai pincészet döntött úgy, hogy elkészíti a maga habzó- vagy gyöngyözőborát. A pezsgő – noha némiképp közelebb került hozzánk – alapvetően maradt az ünnepek itala, a gyöngyözők és a habzók viszont akár kedd esténként is előkerülhetnek a hűtőszekrényből.
A gyöngyözőborokról

Hogy mi a különbség a három kategória között, lassacskán már mindenki tudja. A pezsgőben a második erjesztés közben keletkező szén-dioxid nyelődik el, a habzóborban mindenképpen lennie kell hozzáadott szén-dioxidnak, a gyöngyözőben azonban lehet természetes is, hozzáadott is, bár tegyük hozzá, hogy a természetes gyöngyözés ebben a kategóriában meglehetősen ritka.
A másik különbség a palackban uralkodó nyomásban keresendő. A gyöngyözőborok nyomása 1-2,5 bar, a habzóké és a pezsgőké egyaránt 3 barnál kezdődik, és felső határ nincs megadva a szabályzat szerint.

A gyöngyözőborok első országos versenyét 2014-ben rendezték Villányban. A megmérettetésen akkor 26 borászat 35 bora szerepelt, de ma már minden bizonnyal ennek sokszorosát neveznék a borászatok, hiszen nyugodtan kijelenthetjük: beköszöntött a buborékos borok reneszánsza. Valahol ott tartunk most vele, mint pár éve a rozéval: nem lehet belőle eleget készíteni. A borászok hiába növelik évről évre a mennyiséget, mindig elfogy a nyár vége előtt.

Hogy mi a jó gyöngyözőbor titka? Az, hogy elegáns, kedves, kellemes, könnyen iható, csábító, szinte mindig van benne maradék cukor, és jól behűtve egyszerűen ellenállhatatlan. Kínáljuk bár vendégváró italként vagy könnyű nyári vacsoránk mellé, egy palack szinte soha nem elég. Szerencsére a gyöngyözők alkoholtartalma viszonylag alacsony, nem kell komolyan aggódnunk, hogy a második pohár már a fejünkbe száll. 

Nagyjából bármilyen szőlőfajtából készülhet, valahogy mégis illatos fajtákból készült gyöngyözőkkel találkozunk a leggyakrabban. Viszont bátran kijelenthetjük: nem a fajta a lényeg. Ha könnyed, elegáns, jó arányú és jó ivású, nem lehet vele mellélőni.
A tesztről

A Borsmenta tesztjére 6 borvidék 20 borászatának 22 borát hívtuk meg, közülük mindössze 3 volt rozé. Elsősorban az újdonságokat kerestük, na meg azokat, amelyekről a Borsmenta eddig még nem számolt be. Örömmel jelenthetjük, hogy egyetlen olyan gyöngyözőt sem találtunk a sorban, amelyet ne ittunk volna szívesen, de azért volt, ami jobban tetszett. Hogy nincs recept, azt semmi nem bizonyítja jobban, mint hogy az első öt közé öt borvidék teljesen különböző stílusú borai kerültek. Van közöttük fehér és rozé, száraz és félszáraz, fajtabor és házasítás, csupán egyetlen dologban egyeznek meg: mindegyiket nagyon jó inni. 

 
Az ötödik – Kolonics Pince: Juhsecco 2019Mi másból is készíthetne gyöngyözőbort egy somlói borász, mint juhfarkból? Kolonics Károly az Apátság-dűlő szűztermését áldozta fel erre a célra, és milyen jól tette! Mély, gazdag, intenzív bor lett az eredmény, vastagabb, mint a gyöngyözők általában, és körtés, fűszeres ízében hamisítatlanul jelenik meg a somlói ásványosság. Ez nem az a buborékos bor, amivel kiül az ember a vízpartra, sokkal inkább az, amit akár egy malacsült mellé is ki lehet nyitni.

 
A negyedik – Kristinus Borbirtok: Krisecco 2019Már a megjelenése is elegáns. A sötét palack figyelmet követel, jó ránézni, jó kézbe fogni, és ha behűtjük, nagyon jól mutat rajta a pára. A dél-balatoni pincészet mindig ügyel a részletekre. A biodinamikus elvek szerint működő birtok a természettel együttműködésben alkotja meg borait. Rozé gyöngyözőboruk nem lehengerlő, inkább eleganciájával hódít. A buborékok kicsik és finomak, a gyöngyözés kitartó, a bor friss, erdei szamócás gyümölcsössége sokáig velünk marad.

 
A harmadik – Hangavári Pincészet: Gyöngyöző Furmint 2020Tokaj-Hegyalja, azon belül is Bodrogkisfalud egyik legszerethetőbb családi pincészetében az anya, Katalin mozgatja a szálakat, úgy tartozik hozzá a birtokhoz, mint kabáthoz a gomb, világbajnok sült kacsája sok visszajáró vendéget toborzott már a pincészetnek. A borokért lánya, Anita felel, a háttérmunkákat fia, Attila irányítja. Furmintból készült, félszáraz gyöngyözőborukban a jó tokaji savaknak köszönhetően kényelmesen elfér a 14 g/l cukor, az alkoholtartalom mértéktartó. Szerethető, kedves gyöngyöző, jó arányokkal, frissességgel, lendülettel.


A második – Gedeon Pincészet: Pro 2020Az izsáki székhelyű Gedeon Birtokot a Kiskunsági Nemzeti Park közelében találjuk. Tulajdonosa, Varga Árpád kiváló szakember, és régóta ápol meghitt kapcsolatot a buborékos borok világával, ő volt ugyanis évekig az izsáki pezsgőpincészet pezsgőmestere. Saját, 80 hektáros birtokán kiváló pezsgőket készít, többek között a környék autentikus szőlőfajtája, a sárfehér felhasználásával. Fehér gyöngyözőboruk kirobbanóan gyümölcsös és ellenállhatatlanul fűszeres egyszerre – maga a folyékony mediterrán életérzés. Finom buborékok, kitartó gyöngyözés, tehát minden, ami kell. A kóstoló egyik fénypontja volt.


 
Az első – Ruppert Borászat: Zizzzi 2020A Villányi borvidék egyik jól ismert borászata mindig okoz meglepetéseket. A 10 hektáros családi birtok alapjait 2002-ben rakták le, a borokat Ruppert Ákos készíti, de a felesége és két öccse is részt vesz a pincészet életében. Diósviszló környékén található területeiken főként kék szőlő terem, de azért van fehér is. Zizzzi névre keresztelt 2020-as gyöngyözőjük 63-37 arányban pinot noirból és chardonnay-ből készült. Az alapbort házasították, majd tartályban, finomseprőn tartották. Ennek is köszönhető, hogy a Zizzzi gazdagabb, mélyebb, mint a gyöngyözők általában, mégsincs benne nehézkesség. Lendületes bor, gyümölcsössége és fűszeressége kedves, de egyedivé a lecsengésben jelentkező finom sósság teszi. A sav és a cukor egyensúlya alapján még száraz volna, viszont mivel 9g/l feletti benne a cukor, így besorolása félszáraz. A jó savaknak és a kitartó, finom gyöngyözésnek köszönhetően a cukrot alig érezzük, csak annyit tudunk, hogy jó inni, és kívánjuk a következő kortyot. A palackot koronazárral zárták le, ezért nem visszacsukható, de ki is akarna ilyet tenni, ugye?

Az összpontszámot tekintve ezen az estén tehát ezt az öt bort tartottuk a legjobbnak, de könnyen elképzelhető, hogy egy másik estén más lett volna a végeredmény. Nagyon szerettük a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészet Jóbarátját, Lelovits Tamás Gyöngyborát, Dubiczék Zsizsijét, az 5 Ház Borbirtok furmint gyöngyözőjét, Árvayék elegánsan illatos BubiZZ borát, a Grand Tokaj Pillanatát, és még hosszan sorolhatnánk.És hogy mi ebből a tanulság? Igyunk bátran gyöngyözőbort. Érdemes!
Köszönjük a pincészeteknek, hogy boraikat beküldték hozzánk a tesztre!
 
Fotó:
Borsmenta - honlap

Iszunk

A nagy olaszrizlingteszt Vol. 1.

2019.11.07. | Szabó Edit
A Borsmenta olaszrizlingtesztjére olyan sok bor érkezett, hogy kénytelenek voltunk két részletben megrendezni a rangadót. Az első forduló után egy egri, egy mátrai és egy balatonfüred–c…
Iszunk

A nagy olaszrizlingteszt Vol. 2.

2019.12.10. | Szabó Edit
Befejeződött a Borsmenta olaszrizlingtesztje. A második fordulóban két badacsonyi és egy mátrai bor került a dobogóra, összesítettben a Nyári Pince 2015-ös késői szüretelésű olaszrizlin…
Iszunk

Szentek csatája

2020.11.09. | Szabó Edit
Tavaszra terveztük, de végül csak most tartottuk meg Szentek csatája című bortesztünket, ahol „szent” nevű pincészetek borait teszteltük. Az év egyik legizgalmasabb kóstolója volt, reko…
Tesztelünk

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet: Örökké 2018

2021.01.10. | Szabó Edit
A 2018-as Örökké Egri Cuvée Superior a St. Andrea Pincészet egyik büszkesége. Elegáns, szép fehérbor, baráti beszélgetések és ünnepi vacsorák méltó társa…  
Iszunk

Százéves tőkék bora

2021.05.27. | Szabó Edit
A szekszárdi Vida Családi Borbirtok Bonsai nevű kadarkája százéves szőlőtőkék terméséből készült. Az ültetvény maga a csoda, a bor nemkülönben. Szabó Edit jegyzete…  
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)