Vissza

Marhahúsos röszti tükörtojással

2018.03.26. | Szabó Edit
Ideális villásreggeli fogás egy kissé hűvös hétvégi napon, de akár könnyű ebédnek is beillik.

Ezt az ételt akkor érdemes készíteni, ha a húslevesben puhára főtt marhahús nem fogy el, és marad pár szelet másnapra. Nagyon fontos, hogy a marhahúst igazán puhára főzzük, és ne legyen száraz. Kérjünk a hentesnél stefániát, az szaftos és jóízű. Az étel sikere a röszti sütésén múlik. Fontos az öntöttvas serpenyő és a helyesen megválasztott hőfok.

Hozzávalók 4 személyre:
  • 200 g húslevesben főtt marhahús
  • 3 db közepes méretű burgonya
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 fej vöröshagyma, finomra vágva
  • 1 kis csokor petrezselyem, finomra vágva
  • 4 db tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
  1. A burgonyát héjában addig főzzük, míg félkeményre puhul. Amikor már a hurkapálcát két ujjal megfogva bele tudjuk szúrni, abba kell hagyni a főzést. Fontos, hogy ne puhuljon túl. Ha kész, leöntjük róla a vizet, és hagyjuk kihűlni.
  2. Ha már nem forró, lehúzzuk a héját, és nagylukú sajtreszelőn lereszeljük.
  3. A főtt marhahúst ujjainkkal szálasra morzsoljuk.
  4. A vaj felén egy serpenyőben megfonnyasztjuk a hagymát.
  5. A reszelt burgonyát, a húst, a hagymát és a petrezselymet keverőtálba tesszük, sózzuk, pár tekerés borsot darálunk rá, és kevés mozdulattal összekeverjük, ügyelve, hogy ne törjön össze a burgonya. Akkor szép, ha szálasan marad.
  6. Egy nagyobb, forró vasserpenyőbe kevés olajat öntünk, a burgonyakeveréket négy egyenlő méretű kupacban belehalmozzuk, majd spatulával formára igazítjuk, hogy mindegyik lapos, korong alakú legyen. Pár percig ne mozdítsuk, hadd süljenek. Ha már összeálltak, csipegessünk egy kis vajat a serpenyő oldala és a korongok közé, és süssük még 1-2 percig. Ha a serpenyőt egy határozott mozdulattal kissé oldalról a munkaasztalunknak ütjük, akkor a korongoknak meg kell mozdulniuk anélkül, hogy szétessenek. Ezután apró rázogatásra is „táncolni” fognak a serpenyőben. Ezen a ponton alájuk lehet nyúlni egy széles spatulával, és megfordíthatjuk őket. A másik oldalukat ugyanígy megsütjük, majd tányérra csúsztatjuk.
  7. A tojásokból kevés zsiradékon tükörtojást sütünk, és a röszti tetejére csúsztatjuk.
Tálalás: Fehérborecetes dresszinggel meglocsolt, apró leveles salátákkal, frissen őrölt borssal kínáljuk.
 
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)