Vissza

Sült csirkecomb almával és körtével

2016.12.22. | Szabó Edit
Egy csipetnyi mediterrán életérzés...

Almát és körtét télen is lehet kapni a piacon. Ezzel az étellel másfél óra alatt az asztalra varázsolhatjuk a nyár ízeit. Egy csipetnyi mediterrán életérzés jól jön így december derekán. Kellemes karácsonyi készülődést!

Hozzávalók (4 főre)
  • 4 db csirkecomb
  • 5 dkg vaj
  • 2 nagyobb alma
  • 2 nagyobb körte
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 1 kakukkfűág
  • 2-3 szál friss bazsalikom
  • 2-3 szál friss petrezselyem
  • 1 dl húsleves
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál méz
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés
  1. A combokat megmossuk, kettévágjuk, majd egy éles kés segítségével ügyesen lenyúzzuk róluk a bőrt, és bedörzsöljük sóval. (Aki szereti, nyugodtan rajta hagyhatja a bőrt, de ebben az ételben nem sül ropogósra.)
  2. Egy jó nagy, lefedhető serpenyőben hevíteni kezdjük a vajat, hozzáadjuk az olívaolajat, és a kettő keverékén hirtelen megpirítjuk a combokat.
  3. Ha a hús megpirult, rátörjük a fokhagymát, rámorzsoljuk a kakukkfüvet, megborsozzuk, alaposan megkeverjük, még egy percig pirítjuk, majd ráöntjük a húslevest, és lefedve sütjük-pároljuk 40 percig. Közben figyeljük, nehogy leégjen. Ha szükséges, pótoljuk a folyadékot, de fontos, hogy soha ne legyen alatta sok, inkább süljön, mint párolódjon a hús.
  4. Az almákat és a körtéket negyedeljük, a magházukat kivájjuk és a sülő húshoz adjuk. Óvatosan összeforgatjuk, pici sót, borsot adunk hozzá, és tovább sütjük fedő alatt újabb 20 percig.
  5. Amikor már majdnem elkészült, rácsorgatjuk a mézet, megszórjuk finomra vágott friss bazsalikommal, és egy picit sütjük még, hogy a méz karamellizálódjon.
  6. Friss bazsalikom- és petrezselyemlevelekkel díszítve tálaljuk, köretként árpagyöngyöt, kölest vagy hajdinát adjunk mellé.
Fotó:
Szabó Edit -

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (70) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (267) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (26) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (91) bortúra (23) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (14) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (11) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (37) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (8) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (27) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (5) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (21) utazunk (5) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (41) vörösbor (34) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)