Vissza
Beszélgetünk

40 borvidék 600 bora egy helyen

2018.03.31. | Szabó Edit
Kékfrankos, Kadarka, Furmint. A nevek mögött ezúttal nem borok, hanem pincék bújnak meg. A három épületből álló komplexum a Kézdy család borgyűjteményét rejti. A borok kóstolhatóak, Kézdy Dániel azt is elmondja, hogyan…
 

Honnan kapta a nevét a pince?

Adta magát az elnevezés, a Kálvária Pince ugyanis a budakalászi Kálvária utcában, a Kálvária-domb aljában található. A város központjától alig száz méterre vagyunk, mégis tökéletes itt a nyugalom, ideális a hely a borok értő kóstolásához, az elmélyüléshez. Ha pedig valakinek van kedve és energiája két kóstolás között megtenni a háromperces meredek sétát a domb tetejére, fantasztikus panorámában gyönyörködhet.



Mit tudunk a pince múltjáról, mikor épült, mire használták korábban?

A pincesor története több száz évre vezethető vissza. Az általunk megvásárolt részt a kutatások szerint 1834-ben vájták ki a dombból, és a kezdetektől borospinceként használták, de az utóbbi évtizedekben teljesen elhanyagolták őket, állaguk leromlott. A Kézdy család részben az önkormányzattól, részben magányszemélyektől vásárolta meg, kifejezetten értékteremtési céllal. A felújítás során fontos volt számunkra, hogy a helyi hagyományokat tiszteletben tartsuk, a pinceajtók színei – a kék, a zöld és a szürke – például a településen élő három fő népcsoportra, a svábokra, a szerbekre és a magyarokra utalnak. Ők tették a legtöbbet a korábban igen híres budai és dunakanyari borok magas minőségének kialakításáért. Az önkormányzat fontos célja a környék teljes megújítása. A mi munkánkkal új korszak kezdődött a Kálvária-dombon, de további fejlesztésekre még bőven van lehetőség, hiszen korábban 12-15 pincét számláltak a környéken.



Mi a Kézdy család célja az épületegyüttessel?

Régóta kerestünk már olyan helyet Budapest környékén, ahol megfelelő módon tárolhatjuk az összegyűjtött borainkat, de amikor rátaláltunk a budakalászi pincékre, azonnal tudtuk, hogy a tároláson kívül más szerepük is lesz. A helyszín tökéletesen alkalmas arra, hogy ideális környezetben tartsunk egyszerre autentikus és szakmai borkóstolásokat, borbemutatókat, de szervezünk ide különböző magánkóstolókat is, aminek köszönhetően jó néhány borász barátunk megfordult már a pincében.

Mennyire szolgálja az elmélyült kóstolást a belső tér kialakítása?

A felújítás egy kicsit elhúzódott, de a végeredmény szerencsére közel van ahhoz, amit korábban édesapámmal, Kézdy Györggyel együtt megálmodtunk. A belső térben még lesznek apróbb változások, de összességében készen állunk arra, hogy a boroknak professzionális hátteret biztosítsunk, és a vendégeinket ideális körülmények között fogadjuk. Klasszikus pincehangulatban, mégis kényelmesen, csendben és nyugalomban lehet kóstolni nálunk.



Milyen borok vannak a pincében?

Negyven különböző borvidék több mint 600-féle borát őrizzük. Elsősorban a hazai szőlőfajtákból készülő magyar borokra fókuszálunk, de csekélyebb számban vannak külföldi referenciaborok is a készletünkben. A választékunk a tokaji borokból, és azon belül is az aszúkból a legszélesebb, talán azt sem túlzás állítani, hogy egyedülálló válogatásaink vannak ebben a témában. Ezek mellett részletesen foglalkozunk a hazai szőlőfajták közül a kékfrankossal, a furminttal, a kadarkával, a juhfarkkal és a hárslevelűvel, de ez a sor tovább bővül, amennyiben lesz rá igény. Egy bor akkor kerülhet be a Kálvária Pince válogatott tételei közé, ha valamilyen szempontból különleges. Néhány pincészettől egészen egyedi válogatásaink vannak, de lehet itt kóstolni nagyon keresett régi borokat is, például a Királyudvar legendás 2000-es évjáratú Úrágya furmintját, Homonna Attila 2005-ös Határiját, a St. Andrea Szőlőbirtok Tóbérc kékfrankosát, vagy Gere Attila 2000-es évjáratú Solusát. Azt szeretnénk, ha az egyediséget hordozó, különleges magyar borok mind itt lennének egy helyen, és akkor kerülnének a fogyasztó elé, amikor a legjobb formában vannak.



Kik lehetnek részesei egy-egy ilyen különleges kóstolónak?

Előzetes bejelentkezés és egyeztetés után bárkit szívesen látunk, aki elfogad néhány egyszerű játékszabályt, vagyis betartja a házirendünket. Szeretnénk, ha a pince egyfajta zarándokhellyé válna, de ez komoly felelősséget is ró ránk. A sikeres működés elengedhetetlen feltétele, hogy a környező helyekkel is jó viszonyt ápoljunk, ezért a vendégeinknek szívesen ajánljuk, hogy túrázzanak vagy biciklizzenek egyet a közeli Pilisben, ebédeljenek meg a környék egyik legjobb éttermeként számon tartott Schieszlben, és utána térjenek be hozzánk.



Milyen tematikus kóstolóesteket, egyéb programokat terveztek?

Tartottunk már néhány sikeres bevezető programot, húsvéthétfőn pedig kadarkakóstolóra várjuk az érdeklődőket. A programjainknak alapvetően két fő iránya lesz. Egyrészt szeretnénk Budakalászról és a környékről felépíteni egy rendszeresen kóstoló, klubszerű közönséget. Számukra különböző tematikus kóstolókat szerveznénk, és elhívnánk a Kárpát-medence legjobb borászait, olyan mestereket, akiktől a hazai borászok, borkedvelők is szívesen tanulnak. A többi programunk azoknak a kisebb-nagyobb csapatoknak, baráti társaságoknak, családoknak szól, akik szívesen eljönnének Budakalászra, és ott töltenének akár egy délutánt, akár egy egész napot. A szakmaiságból és az igényességből nem engedünk, tehát akiknek ez a két alapelv nem fontos, azok rossz helyen kopogtatnak. A Kálvária Pince nem a hangos bulik, legénybúcsúk, hanem az elmélyült, szakmai kóstolók helyszíne. Nyílt programjainkat mindig meghirdetjük a Facebook-oldalunkon, és bármilyen kéréssel, kérdéssel, ötlettel lehet keresni bennünket. 



Lesz a helynek állandó nyitva tartása?

Egyelőre nem, de előzetes bejelentkezés után minden érdeklődőt szeretettel és egy pohár borral fogadunk.

Kínáltok a borok mellé valami harapnivalót is?

Hideg ételeink igény és kérés szerint mindig lesznek, de melegkonyhában hosszabb távon sem gondolkodunk. Azt viszont fontosnak tartjuk, hogy a hidegtálakon lehetőleg helyi ízeket kínáljunk, de itt azért még van hová fejlődni.



Veled is lehet majd találkozni a pincében, vagy képzett személyzetre hagyod a vendéglátást?

Egyelőre minden egyes rendezvényen személyesen részt veszek, ez a munkánk elengedhetetlen része, csak így tudjuk közvetíteni azt a családunk által is fontosnak tartott üzenetet, hogy a magyar borok egyediek, és időnként egészen különlegesek. A választék folyamatosan megújul, ezért érdemes a kínálatot követni, és egy-egy izgalmas tételben alaposan elmerülni. Ehhez kívánok a kollégáimmal együtt állandó, szakszerű segítséget nyújtani.

Hogyan lehet a legkönnyebben eljutni a pincéhez?

Budapest központjától 20-30 perc, az M0-ás autópályától kevesebb mint 10 perc autóútra vagyunk, a szentendrei HÉV vonalától 5 perc kényelmes sétával érhető el a pince, de a vállalkozóbb szellemű borrajongók biciklivel is idetekerhetnek. Várjuk őket szeretettel!
 
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (39) bikaver (13) Bocuse d'Or (7) bor (224) borbar (18) borfesztivál (14) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (5) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (119) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (18) espresso embassy (3) étterem (81) Etyek (5) Etyeki Kúria (3) fesztival (20) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (10) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (20) kadarka (7) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) kéknyelű (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (33) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (3) kunsagi borvidek (3) London (3) Mád (10) magnamatra (8) Mátra (16) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (4) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (21) piac (9) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (13) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (3) recept (34) rozé (15) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (5) sommelier (7) Soproni borvidék (3) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (72) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (14) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (19) vörösbor (8) vylyan (3) zold veltelini (3)