Vissza

A cukorvirágok királynője

2019.02.02. | Lovranits Júlia
Beszélgetés Szabari Évával

A cukorvirágok királynője a székesfehérvári Tortapalotában lakik, és egyáltalán nem mesebeli figura. Szabari Éva 38 éves koráig könyvelőként dolgozott, ma pedig olyan tortákat készít, hogy mindenki a csodájára jár…
 

Székesfehérvár egyik legfiatalabb cukrászüzlete, mégis a legismertebbek közé tartozik. Hogyan született meg a Tortapalota?

Világéletemben szerettem sütni-főzni, de sokáig nem ebből éltem. Harmincnyolc éves voltam, amikor elveszítettem a munkámat, és egy kicsit kicsúszott a talaj a lábam alól. Újra kellett mindent kezdenem, és a torták világa vonzott leginkább.

Jól sejtem, hogy eredeti végzettséged szerint nem cukrász vagy?

Tényleg nem. Először könyvelő voltam, aztán vállalkozó lettem, sok mindent kipróbáltam, mire a tortakészítés felé terelődött az életem.Nem volt nehéz a váltás?

Talán különösen hangzik, de kifejezetten nem éreztem nehéznek. Olyan volt, mintha egy futószalagon állnék, ami visz előre. Minden, amit kigondoltam beteljesedett. Az egyik ismerősömnek volt egy használaton kívüli kis cukrászműhelye Csákváron, ahová eljárhattam dolgozni. Amíg az embernek nincsenek rendszeres megbízásai, nehéz önállóan műhelyt bérelni, de neki köszönhetően el tudtam indulni. Készítettem az esküvői tortáimat, aztán mindegyiket lefotóztam, és feltettem a Facebookra. Nagyon meglepett, hogy ennek hatására nemcsak a vásárlók kerestek meg, hanem különböző újságok is. Írt rólam az Esküvő Classic, az Esküvő Trend, aztán szinte minden jött magától.

Milyen volt ezekkel az újságokkal együtt dolgozni?
Nagyon izgalmas, mert egy profi társaságba csöppentem teljesen kezdőként. Kulcsár Edina és más nagy sztárok divatos esküvőtervezők ruháiba bújtak, hihetetlen ékszereket viseltek, és az én tortámat fogva fényképezkedtek. Döbbenetes élmény volt, még ma is alig hiszem el, hogy mindez velem történt. Megszokni máig nem tudtam ezt a népszerűséget, de azért már rutinosabban végzem a munkát, és büszke vagyok rá, hogy a tortáim most is gyakran a címlapokra kerülnek.Minek volt köszönhető ez a nagy érdeklődés? Tudtál valami egészen újat mutatni?

Saját készítésű cukorvirágokkal díszítettem a tortákat. Amikor elkezdtem, ez Magyarországon még teljesen ismeretlen volt, így olyasmit tudtam nyújtani, amit már régóta kerestek a menyasszonyok.

Hogyan tanultad meg a cukorvirág-készítést?
Cukrász akartam lenni, de nem indult tanfolyam. Figyeltem, mi a nemzetközi trend, amerikai, ausztrál oldalakat nézegettem, és ott találkoztam először ezzel a technikával. Szerencsém volt, találtam Magyarországon egy hölgyet, aki Kanadából költözött épp haza, és az onnan hozott tudását néhányunknak át is adta. Az alapokat tőle tanultam, de utána már a saját elképzeléseim szerint dolgoztam tovább, és igyekeztem a cukorvirágok készítését művészi szintre emelni. Mert én úgy gondolom, hogy ez is egyfajta művészet.A székesfehérvári Jegyesek Bálján tűnt fel először a tortáitok rendkívüli szépsége, de az is igaz, hogy az alkotásaitok nemcsak dekoratívak, hanem finomak is. Milyen alapanyagokkal dolgoztok?

Csak minőségi alapanyagokat használunk, ebből nem engedek. Sütőport nem teszünk a piskótába, ha rendes tojásból, jól elkészített habbal keverjük össze az alapanyagokat, akkor nincs rá semmi szükség. Mesterséges anyagok, ízfokozók se kerülnek a süteményeinkbe; ha nem vagyunk elégedettek az ízek intenzitásával, akkor inkább egy kicsivel több gyümölccsel dolgozunk.

Láttam rólad egy fotót, ahol egy idősebb hölgy mellett állsz, torták között. Eszerint a Tortapalota családi vállalkozás?

A képen az édesanyám áll mellettem, de nem csak ő, az egész családom besegít. Szerencsére nagyon kicsi gyerekünk már nincsen, a kisebbik fiam is kamaszkorú, és kifejezetten élvezi, ha szombatonként beállhat a pultba. A férjem az árubeszerzéstől a mosogatásig mindent megcsinál, anyukám és anyósom pedig főz, mos, vasal, vagy a műhelyben dolgozik velem, attól függően, hogy éppen mire van szükség. Hálás vagyok érte.A te esküvői tortádat ki készítette?

Hogy őszinte legyek, a miénk nem volt valami szép, de akkoriban ennek nem is volt túl nagy jelentősége. Klasszikus házi torta volt, egyáltalán nem hasonlított azokra, amiket most a boltban látsz.

És a boltban mi a legnépszerűbb?

A mákos guba! Saját recept szerint készítjük, mindenki imádja.

Neked van személyes kedvenced a sütemények és a torták közül?

Az enyém is ez, talán azért fogy belőle olyan sok, mert olyan lelkesen tudok róla beszélni. Van, aki a csokiért rajong, én inkább a vaníliásabb, könnyedebb édességeket szeretem. De van ilyen is, olyan is a boltunkban, mindenki talál kedvére valót.A rendelésre készülő torták mind egyediek. Mi volt eddig a legérdekesebb, legemlékezetesebb feladat?

Egy fiatal pár nemrég nagyon extrém formájú esküvői tortát kért. Alul volt egy nagy torta, amire jött egy kicsi, aztán megint egy nagy és még egy kicsi. Itt már a statika is komoly kihívást jelentett, meg kellett oldanunk, hogy ne rogyjon össze és ne dőljön el ez a furcsa alakú építmény. Elkészült, de akkor meg azon kellett aggódnunk, hogy egyáltalán el tudjuk-e szállítani, befér-e a kocsiba. Ha csak öt centivel magasabb, nem fért volna be. Ketten szállítottuk ki a férjemmel egy fehérvári étterembe, és én majdnem sírtam az aggodalomtól. Az étterem személyzete hozzá se mert nyúlni, végül felszolgálni is nekünk kellett, de akkor már nem bántuk. Gyönyörű lett, és nagyon finom, ráadásul sikerült teljesítenünk az ifjú pár kívánságát. Büszke vagyok rá, hogy ezt az akadályt is sikerrel vettük.

Mik a legújabb trendek? Még mindig a cukorvirág a divat?

A cukorvirág egy kicsit háttérbe szorult, manapság inkább egyszerűbb, letisztult tortákra vágynak a menyasszonyok. A pucér torta például évek óta nagyon népszerű.Az milyen?

Nem kerül rá semmiféle bevonat, látszanak a piskótarétegek. De a geometrikus formák és az extrém színek is nagyon divatosak, a fekete, a sötétzöld, a sötétkék. Hódít a greenery irányzat is, ennél nem használunk virágokat, csak levelekkel díszítünk. Hogy milyen a torta, az függ attól is, hogy hol tartják az esküvőt. Van, aki kastélyban, királylánynak öltözve, van, aki egy erdőben, természetes díszletek között képzeli el élete nagy napját, és mi igyekszünk kiszolgálni az igényeket.

Nem vagytok nagyon központi helyen, nem olyan könnyű csak úgy belétek botlani. Ennek ellenére azért betérnek hozzátok sütizni is, vagy egyértelműen a rendelésre készített torta a fő profil?

Valóban nem mi vagyunk a város cukrászdája, de az üzlet kialakításánál nem is ez volt az elsődleges szempont. Tényleg inkább a megrendelések teljesítésére koncentrálunk, és az esküvői torta a fő profilunk. Ez az üzlet az autópálya felől is kényelmesen megközelíthető, és a hírünk szájról szájra terjed. Mindig az jut eszembe, hogy nem lehetünk olyan rosszak, ha erre az eldugott helyre is eljönnek értünk a vevők. Sokan kérdezik, hogy nyitunk-e Budapesten cukrászdát, de azt hiszem, egyelőre nem. Kevesen vagyunk, és több terhet nem bírunk el. Lassú léptekkel haladunk, nem akarjuk megváltani a világot, és örülünk minden apró eredménynek, amit fel tudunk mutatni.Ha bármelyik országba elutazhatnál tortakészítést tanulni, melyik lenne az?

Ausztrália! Ott nagyon profi a díszítési stílus, és úgy látom, ők diktálják a trendeket.
 
Fotó:
facebook
Végső-Herr Szilvia
Vörös-Csuta Andrea

Kapcsolódó hírek

címkék

badacsony (9) balaton (52) bikavér (13) bio (6) bocuse d'or (9) bor (247) borbár (21) borfesztivál (19) bori mami (5) borkorcsolya (18) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (13) bortúra (11) borvacsora (9) borverseny (10) bott pince (24) bottszerda (21) budapest (153) cava (7) CEWI (10) csirke (5) csokoládé (7) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (39) édes szamorodni (4) eger (24) étterem (102) etyek (8) etyeki kúria (6) fesztivál (23) franc&franc (4) furmint (43) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (51) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (6) kéknyelű (5) koktél (8) kóstoló (52) kovács nimród winery (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (5) kunsági borvidék (4) london (7) mád (10) magnamátra (10) mátra (24) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (8) nyár (8) nyaralás (4) olaszország (9) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pécs (7) pezsgő (37) piac (13) pinot noir (7) portugália (5) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (78) rozé (21) saláta (4) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (7) sör (37) sós (38) spanyolország (5) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (17) süti (12) svét (11) szekszárd (17) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (4) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) tészta (4) tokaj (78) tokaj-hegyalja (33) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (16) vacsora (6) verseny (9) villányi borvidék (28) vörösbor (8) vylyan (7)