Vissza
Beszélgetünk

A szőlő is, a borász is jól érzi itt magát

2019.05.04. | Szabó Edit
Tavaly aranyéremeső hullott a kiskőrösi Szentpéteri Borpincére, és a sikersorozat az idén is folytatódik. A családi vállalkozás alapítójával, Szentpéteri Attilával beszélgettünk…
 


Még hogy álmos alföldi település! Petőfi Sándor szülővárosában lüktet az élet, el is vétjük a kanyarodást az utolsó szakaszon. Pedig tudjuk, hogy közel már a cél, itt a főút, a lámpa, a templom, és hopp, meg is érkezünk. Szentpéteri Borház, hirdeti a felirat. A bejáratnál az ifjabbik Szentpéteri Attila fogad, aztán feltűnik az idősebb is. A kóstolóteremben foglalunk helyet, körben a polcokon ott sorakoznak a borház büszkeségei. A kérdésekre az idősebbik Attila válaszol, a fiatalabb közben buzgón töltöget, látszik, hogy összeszokott párt alkotnak ők ketten.



Magyarország 22 borvidéke közül a Kunsági a legnagyobb, a megítélése azonban nem egyértelmű. Nem nehéz az Alföldön borászkodni?

A Kunsági borvidék sok szempontból nehéz terep, hiszen a szocializmus időszakának mennyiségi szemlélete még a rendszerváltás után is sokáig uralkodott, és ez meglehetősen aláásta a borvidék presztízsét, de a kipattanó borhamisítási botrányok sem tettek jót a térségnek. Ennek ellenére ki merem jelenteni, hogy nem nehéz az Alföldön borászkodni, hiszen a szőlő is, a borász is jól érzi itt magát.

Olyan időszakban kezdtél bort készíteni, amikor a borvidék épp megpróbálta visszaszerezni a megtépázott renomét. Miben hittél?

Abban, hogy sikerül, és igazam lett. Kétlem, hogy Magyarország 22 borvidéke közül csak ebben az egyben élnek huncut borászok. Nehéz innen feltörni, de Frittmann Jánossal és a többi környékbeli borásszal együtt keményen dolgoztunk az előítéletek felszámolásáért, és bíztunk benne, hogy sikerülni fog.

Eredetileg nem borásznak készültél. Miért adtad mégis erre a fejed?

Itt van szemben a Növényvédőszer és Műtrágya Üzletház, a mai napig az a fő vállalkozásom. Minden ebből indult. Gödöllőn végeztem, 1989-ben kaptam diplomát mint növényvédő mérnök, és azonnal el is helyezkedtem a szakmámban. Öt évvel később nyitottam ezt a boltot. A vállalkozás kicsi, de jól működik, lett mellette időm arra is, hogy az apósomtól kapott 800 négyszögöles szőlőültetvényt megműveljem, de borásznak nevezni még évekig nem mertem magam azok után sem, hogy a Kertészeti Egyetemen megszereztem a szakirányú diplomát. Úgy éreztem, előbb bizonyítanom kell.



De ugye nem akkor kezdted a borászkodást, amikor először megművelted azt a 800 négyszögöl szőlőt?

Tényleg nem. Nagyapám kövidinkát és sárfehéret szüretelt a közeli Páhi határában, édesapám ültetvényén ezerjó és kadarka termett, és ahogy az lenni szokott, gyerekként én is mindig ott sertepertéltem a felnőttek között. Imádtam a szüretek hangulatát, a régi, nádfedeles pincéket, ma is emlékszem, hogyan darálták a szőlőt éjszaka, és hogyan töltötték pohárba a sárfehéret. Annak a bornak olyan sárga volt a színe, hogy el se hinnéd.

Mikor kezdted a tudatos borászkodást?

A diploma megszerzése után, 2000-ben. Az ültetvény most 65 hektár, ami még egy családi gazdaság számára éppen átlátható méret, de már elég nagy ahhoz, hogy a helyi fajták mellett európai és világfajtákkal is foglalkozzunk.



Pedig azt hittem, a helyi fajtákra akartad helyezni a fő hangsúlyt…

Eleinte így is volt, de egy idő után be kellett látnunk, hogy a világfajták megkerülhetetlenek. Igazunk is volt, életünk első nemzetközi aranyérmét a rajnai rizlingünk kapta, a chardonnay válogatás borunk az idén Bordeaux-ból hozott aranyat, a Néró és a Kékfrankos Rosé pedig Cannes-ból. Az ültetvényeinken egyébként a nemzetközi fajtákból a fentieken kívül cabernet franc, cabernet sauvignon, sauvignon blanc, tramini és kékfrankos terem, de a helyi fajtákra továbbra is komoly figyelem irányul. Van kadarkánk, olaszrizlingünk, nagy reménység a generosa, de termelünk például Irsait, és annak egyik szülőjét, pozsonyi fehéret is. A birtok zászlósborát egy Kárpát-medencei fajta, a néró adja.

A Kunság főként a fehér-, a rozé- és a könnyebb vörösborok hazája. Nálatok készülnek komolyabb vörösborok is, ugye?

Ha az évjárat megengedi, megpróbálkozunk vele, a legújabb sláger pedig a gyöngyözőbor, ami minden évben más-más szőlőfajtából készül, ezért Titokbor néven hozzuk forgalomba. Kacérkodunk a pezsgővel is. A fiam nyolc éve dolgozik mellettem, a sárfehérből készített pezsgő volt a „szakdolgozata” a Corvinuson. A kísérlet jól sikerült, mindketten azt reméljük, hogy lesz folytatás.



A pincétek a város határában, az Öreg szőlőben van. Ott is fogadtok vendégeket, vagy csak a városon belül kialakított kóstolóteremben?

Nagyon sokan jönnek hozzánk mindkét helyszínre. Télen a kóstolóterem népszerű, de ha eljönnek a melegebb napok, hatalmas társaságok érkeznek a pincéhez. Az árnyas teraszon sokan elférnek, szívesen látunk mindenkit. Tudod, a homokba nem nagyon szokás pincét fúrni, de a miénk olyan igazi pince, valóságos ritkaság, sokan kíváncsiak rá. És ha már itt vannak, meg is szomjaznak, meg is éheznek. Ha kell, befűtjük a kemencét, és abban sütjük a finomságokat a borok mellé. Én magam is imádok főzni, de néha olyan sokan összejövünk, hogy elkél a segítség.



Komolyabb vendéglátást nem terveztek?

Most korszerűsítettük a feldolgozót, új fényforrások, új tartályok érkeztek, egy kicsit modernebb lett a technológia. Forgatjuk a fejünkben, hogy idővel szálláshelyeket is építünk, de az tényleg a távoli jövő. Most a borok a legfontosabbak: a fiammal együtt azon munkálkodunk, hogy jó minőségű, egyedi ízvilágú, ránk jellemző, felismerhető borok hagyják el a pincét.



Mi a cél?

Szeretnénk megmutatni Kiskőrös szép arcát, és ha lassú lépésekkel is, de azt hiszem, biztosan haladunk ezen az úton. A pincészetünk zászlósbora, a Néró vörös a nyári esték fűszere, sokan arról ismernek bennünket. Nem szeretnénk nagyságrendekkel nagyobb területet, nem gondolkodunk különleges fajtákban, de az valószínű, hogy a jövőben egy-két küvé is színesíti majd a választékot, és idővel a pezsgő is bejön a képbe. Alázat, tisztaság, szakértelem. Ezek a kulcsszavaink, ehhez tartjuk magunkat, és bízunk benne, hogy ahogyan egy jó borban, bennünk is van még bőséges potenciál.
 
Fotó:
Borsmenta - honlap
facebook

címkék

Ausztria (3) Badacsony (9) bajnoksag (3) Balaton (50) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (9) bor (240) borbar (21) borfesztivál (18) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (17) Borshanta (11) borterasz (7) borteszt (7) bortúra (11) borvacsora (7) borvendéglő (3) borverseny (9) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (142) cava (7) CEWI (10) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (34) édes szamorodni (4) Eger (24) egészséges (3) espresso embassy (3) étterem (97) Etyek (7) Etyeki Kúria (5) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (41) Furmint Február (6) Gizella Pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (6) heimann (4) húsvét (7) interjú (43) kadarka (9) karácsony (11) kave (37) kavezok (8) kekfrankos (4) kéknyelű (5) kenyér (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (52) Kovács Nimród Winery (4) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (6) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (22) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (4) Mór (4) művészinterjú (6) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (35) piac (12) pinot noir (7) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (67) rozé (16) saláta (3) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (7) sommelier (7) Soproni borvidék (7) sor (36) sós (30) Spanyolország (5) specialty kave (8) st andrea (6) Super 12 (3) sütemény (17) süti (12) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (17) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (7) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) tanfolyam (3) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) Taschner Kurt (3) tavasz (6) tea (8) tenger gyümölcsei (4) terasz (3) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (75) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (30) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (15) vacsora (3) verseny (8) Villányi borvidék (27) vörösbor (8) vylyan (7) WSET (3) zold veltelini (3)