Vissza

A nő esete a whiskyvel

2016.05.18. | Raab Zsuzsanna
Beszélgetés Szatmári Katalin whiskyszakértővel

„Az, hogy ki milyen whiskyt választ, teljesen egyéniségfüggő, nem kapcsolódik feltétlenül nemekhez. Jó látni, hogy a kulturált italfogyasztás, a tudásvágy és a nyitottság egyre terjed Magyarországon.”

 

Mi történik, ha nőként elhatározod, hogy whiskykóstolásra adod a fejed? A legrosszabb, ami megeshet, hogy megkedveled a whiskyt. A végén még arra is rádöbbenhetsz, hogy az „élet vizét” bizony nem csak férfiaknak találták ki. Szatmári Katalin három gyerek után vágott bele élete nagy projektjébe. Először csak a prémium minőségű whiskyket forgalmazó webáruházát indította útjára, majd megnyílt a budapesti, Veres Pálné utcai szaküzlet is, ahol ízléses környezetben nézelődhetünk a különleges és nagynevű palackok között.
 
A webshopon az alábbi mondattal köszöntitek a látogatót: „Ha volt már olyan érzésed, hogy nem szereted a whiskyt, engedd meg, hogy mi ajánljunk neked egyet!” Mit ajánlanál az üzletbe betérő hölgyeknek? Van olyan jolly joker, ami szinte minden nőnek ízlik?  

A whisky esetében nehezen működnek a sztereotípiák. Én például imádom a füstös ízeket, holott a közvélekedés szerint az nem kifejezetten női ízvilág. Bárki tér be az üzletbe, előbb megpróbálom kicsit megismerni: megkérdezem, hogy milyen ételeket szeret, milyen borokat iszik. Mondjuk, ha cabernet sauvignon rajongó, megpróbálkoznék a füstösebb ízekkel, ha viszont a chardonnay felé húz a szíve, akkor inkább egy gyümölcsösebb bourbont emelnék le a polcról. Hogy ki milyen whiskyt választ, az teljesen egyéniségfüggő, egyre kevésbé kapcsolódik a nemekhez.

Mindenkinek van egy története, amely elindítja az útján. Téged mi terelt a whisky felé? Egy ital, vagy egy élmény?

Első skóciai utazásom során kóstoltam először whiskyt, 23 éves koromban. Az egy 16 éves Lagavulin volt, de nem az ital, inkább Skócia élménye volt számomra meghatározó. Rajongok az országért, éltem is kint egy évet. Számukra a whisky nagyon sokat jelent, nemcsak közösségformáló és -megtartó erő, a történelem szerves része, de a skót gazdaság egyik legerősebb exportcikke is. Rengeteg embernek jelent megélhetést. Jelenleg 112 lepárló működik az országban.

És ott is olyan kevés nő mozog ezen a területen, mint nálunk? Mert Magyarországon nem sok női whiskyszakértővel találkozhat az ember…

Skóciában egészen más a helyzet, de itthon valóban feltűnő, hogy szinte minden tárgyalásomon én vagyok az egyedüli nő. Lassan változik a helyzet, de szerencsére ma már akad néhány hölgy a szakemberek között, ami azért is fontos, mert a nőknek sokszor kifinomultabb a szaglása és az ízérzékelése, mint a férfiaknak.

Mivel foglalkoztál, mielőtt megalapítottad a saját vállalkozásaidat?

Korábban a Zwacknál dolgoztam, ahol olyan külföldi termékek disztribúciójával foglalkoztam, mint a Malibu, a Cinzano vagy a Baileys, volt tehát tapasztalatom a szeszipari marketing területén. A webáruház éppen a 13. házassági évfordulónkon indult; olyan volt, mintha született volna egy negyedik gyerekünk. Az indulás után egy évvel megnyertük a HVG által meghirdetett Goldenbolt díjat, és szép lassan jöttek a szakmai sikerek.

A férjed mennyire osztozik a whisky iránti szeretetedben?

Természetesen szereti a whiskyt, és Skóciát is, ha nem is olyan rajongással, mint én. Hivatalosan ő is tulajdonos, de nem dolgozik a cégben, a kollégáimmal intézem az üzlet operatív ügyeit. Eleinte mindent egyedül csináltam, de mostanra szerencsére bővült a csapat. Az idén három új munkatárssal gyarapodtunk.  

Ők is értenek a whiskyhez?  

Természetesen. Számunkra fontos, hogy a vásárlók, érdeklődők valódi szakértelemmel találkozzanak. Minden kollégánk elhivatott szakember, a boltvezetőnk például whiskygyűjtőből vált munkatárssá. A kollégák születésnapja nálunk mindig fizetett szabadság – úgy gondolom, hogy az az ő napjuk. Nem hiszek sem a tekintélyelvű főnök-beosztott viszonyban, sem a megfélemlítésben. A gyereknevelésben ugyanaz motivál, mint a cégvezetésben: szeretném, ha egy idő után elengedhetném a kezüket. Szerencsére már mindannyian alkalmasak az önálló munkára, az ő közreműködésükkel meg tudom valósítani azt, amit szeretnék. Nagyra értékelem, amit tesznek, és igyekszem számukra fejlődési lehetőséget biztosítani, de a vásárlóink tájékoztatását és képzését is fontosnak tartjuk, ezért a boltban is rendszeresen tartunk kóstolókat.

Milyen a nemek aránya ezeken a rendezvényeken? 

90% férfi és 10% nő. Klassz, hogy találkozunk állandó és új arcokkal is – jó látni, hogy a kulturált italfogyasztás, a tudásvágy és a nyitottság egyre terjed Magyarországon.

Az éttermeink borkínálatával lassan már kezdünk elégedettek lenni. Mi a helyzet a whiskyvel?

Szerencsére már sok helyen gazdag a párlatkínálat, vagyis ha érdeklődik a vendég, tudnak neki segíteni az ételhez megfelelő whisky kiválasztásában. Jó, ha tudjuk, hogy a tengeri ételekhez például kiválóan illik egy füstös ital. Aki szereti az osztrigát, ajánlom, hogy próbálja ki citrom helyett néhány csepp whiskyvel…

A te konyhádban mennyire van jelen a whisky?

Teljes mértékben. Páckészítéshez remek alapanyag, sőt édességekhez is használom. Bourbon whisky, olívaolaj, szójaszósz és fokhagyma keverékéből tökéletes pácot készíthetünk a csirkemellfiléhez. Ha pedig édességre vágyunk, a mascarponét keverjük össze narancslekvárral és egy kevés gyümölcsös skót whiskyvel, és máris tálalható a kiváló pohárkrém. Díszítésnek dobjunk rá pár szem gyümölcsöt, vagy törjünk rá egy kis kekszet. És el ne felejtsem, néhány csepp a sütőtökkrémlevest is nagyon izgalmassá teszi.

Térjünk vissza kicsit a hölgyekhez! Mi az a három ok, ami miatt egy nőnek feltétlen érdemes belépnie a whisky világába?

Egyrészt a whisky kultúrája és a mögötte lévő izgalmas történetek miatt, de úgy gondolom, fontos szempont lehet még az ital változatos ízvilága is. A harmadik ok pedig, hogy egy whiskykóstoló kiváló ismerkedési terep egyedülálló nők számára, hiszen főként férfiak látogatják. Van egy bónusz érvem: érdemes kipróbálni pár cseppet parfümként… Miután az alkohol elpárolog, csak az aromák maradnak, és nagyon különleges eredményt kapunk. Összefoglalva: nőként whiskyt inni kifejezetten vonzó. Gyakorolják bátran!
 









címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (15) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)