Vissza

Bikavér Borongoló Szekszárdon

2017.04.09. | Ercsey Dániel
Ötszáz borturistát vár Szekszárdra az április 29-én startoló Bikavér Borongoló. Az Iván-völgyi kadarkatúra mintájára létrejött program ötletgazdájával, Eszterbauer Jánossal beszélgettünk…
 

Az ottani borászok vendégeként évek óta részt veszel az Iván-völgyi kadarkatúrán. Hogyan jutott eszedbe, hogy létrehozz egy hasonló programot a bikavérnek is?
 
Az Iván-völgyi rendezvény minden várakozást felülmúlóan sikeres, hatalmas az érdeklődés, az idén is szinte azonnal elfogytak rá a jegyek. Ezért gondoltam, hogy másik hasonló eseményt is elbírna a város. A borásztársak hatalmas lelkesedéssel fogadták a Bikavér Borongoló ötletét, mondták sorban az elképzeléseiket, mindenki hozzátett valamit, míg kialakult a végleges program.


 
Hogyan válogattátok össze a résztvevő pincészeteket?
 
Elsősorban a földrajzi közelség alapján, vagyis a város északi felében elhelyezkedő pincékre építettük a programot. Hét helyi borászat és három vendég várja majd az érdeklődőket. Minden helyszínen 2-2 bort és helyi alapanyagokból készült falatkákat kínálunk. A túra során Dúzsi Tamás Pincészete, a Merfelsz, a Prantner, a Sárosdi, a Vesztergombi és a Márkvárt Pince, a Schieber Pincészet, a Mészáros Borház, a Heimann Családi Birtok és az Eszterbauer Borászat bikavéreit lehet majd megkóstolni.
 
Miért éppen a bikavér lett az esemény „hívószava”?
 
A Szekszárdi Borászok Céhe – amely 71 taggal a borvidék élvonalát jelenti – már tizenegy éve tart szakmai kóstolókat havi rendszerességgel. A naptári terv mindig egy évre előre elkészül, kijelöljük a helyszínt és a kóstolt fajtát. A borok vizsgálata és véleményezése meghatározott tematika szerint zajlik, a nyilvánosság kizárásával. Ezzel a szakmai összefogással jött létre a szekszárdiak viszonylagos egysége, és közösen határoztuk meg a jövőképet is. Az üzenetünk lényege az, hogy Szekszárd igazi arcát a kékfrankos, a kadarka és a bikavér borokkal lehet megmutatni. Így az Iván-völgyi kadarkatúra mellett a Bikavér Borongoló is a közös céljaink megvalósulását segíti.


 
Túl azon, hogy a résztvevők jól érezzék magukat, mi a célja a rendezvénynek?
 
Szekszárd hosszú ideig lemaradásban volt más borvidékekkel szemben, hiszen a rendszerváltást követő első 10-15 évben néhány kiváló egyéni termelő jelölte ki a a borvidék útját, de szélesebb körben nem tudtunk eredményeket felmutatni. Az utóbbi bő évtizedben viszont behoztuk a szakmai lemaradást, és ezt nemcsak a borkereskedések polcai tükrözik, hanem a nemzetközi borversenyeken elért eredményeink is. Amiben még hátrányt szenvedünk, az a turisztikai vonzerő. A villányihoz hasonló, régi pincesorokat Szekszárdon a szocializmus idején elbontották, és az erőteljes iparosítás gyári munkásokat, panellakókat nevelt a paraszt-polgárokból. Villány, Eger, Sopron vagy akár a Balaton többet tudott megőrizni a múltjából és a műemlékeiből, mint ez a város. A turisztikai vonzerő növeléséhez önmagában nem elég a kiváló bor, ezért Szekszárd kereste az új utakat.


 
Hogyan kezdtétek? Melyek voltak az első lépések?
 
Talán meglepő, de a pinceépítészetünk volt az egyik legelső vonzerő. Heimann Ferenc szekszárdi mesternek köszönhetően itt kezdtek el épülni azok a csodálatos, egyedi, római, cseh, gótikus kupolás és keresztboltozatos pincék, melyek láttán minden turista elcsodálkozik. Aki még nem látta, úgy gondolja, hogy a mai építészet már képtelen ilyeneket alkotni. Aztán megteremtettük a Szekszárdi Szüreti Napok hagyományát, amely – minden túlzás nélkül állíthatom – ma az ország egyik legszínvonalasabb szüreti és boros rendezvénye. Ezt követően pedig elhatároztuk, hogy a borvidék belsejét is bemutatjuk az érdeklődőknek. A turisták hajlamosak csak a városra koncentrálni, és a programjuk sokszor néhány pince csillagtúraszerű meglátogatásában merül ki, pedig az igazi látványosság a borvidék belsejében rejtőzik. Zegzugos völgyekben, változatos tájakon lehet kalandozni, és aki szeretné megismerni a vidék hangulatát, részt vehet a borvidéki félmaratonon, benevezhet az Iván-völgyi kadarkatúrára, és most már a Bikavér Borongolóra is, amelynek során a város északi részén szórványban megmaradt pincék is láthatóak.
 
Milyen borokkal találkoznak majd a vendégek a Bikavér Borongolón?
 
Minden résztvevő borászat azt a borát mutatja majd, amelyik számára kedves. Sokat közülük már szekszárdi palackból töltenek a gazdák, de nem kizáró ok az sem, ha valakinek más a palackja.


 
A kóstolókon kívül milyen egyéb programmal készültök?
 
Aki nem fáradt el az egész napos túrázásban és kóstolgatásban, azt a Bormúzeum várja különleges esti programmal. Úgy vélem, ez majd főként a fiatalok éjszakába nyúló, elhajlós helyszíne lesz, de az a tapasztalatunk, hogy sokan igénylik az esti közös bulizást.
 
Egy ilyen kimerítő nap után nyilván sokan szeretnének a városban éjszakázni. Föl van készülve ennyi szállóvendégre Szekszárd?
 
Az utóbbi években számtalan kisebb-nagyobb szálláshellyel gazdagodott a város, aminek köszönhetően hétközben dúskálunk a szabad szobákban, de hétvégén és rendezvények idején sokszor még így is kevésnek bizonyul az ágyszám. Ötszáz vendéget biztosan el tudunk szállásolni, de mindenkit arra biztatunk, hogy idejében gondoskodjon szobáról. A honlapon mi magunk is ajánlunk szálláshelyeket az érdeklődőknek.


 
Ha valakinek a túra során egyik vagy másik bor megtetszik, hogyan tudja megvásárolni?
 
Több palack borral nem lenne igazán kényelmes a túra, de természetesen gondoltunk azokra is, akik szívesen vásárolnának a kóstolt tételekből. A program végén a Bormúzeumnál lesz vásárlási lehetőség, így mindenki hazaviheti az élmény egy részét – palackba zárva.
 
Fotó:
Szabó Edit -
facebook

címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (55) balatonfüred csopaki borvidék (4) bikavér (16) bio (9) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (259) borász (5) borbár (22) borfesztivál (23) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (7) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (36) bortúra (15) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (165) cava (7) CEWI (11) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (45) édes szamorodni (5) eger (27) egészséges (4) étterem (109) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (12) fesztivál (26) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (44) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (59) kadarka (11) karácsony (13) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (7) kéknyelű (5) kenyér (4) koktél (9) kóstoló (53) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) london (8) mád (10) magnamátra (10) mátra (27) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (9) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (11) olaszrizling (13) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (6) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (7) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (90) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (41) spanyolország (7) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (20) süti (13) svét (12) szakácsverseny (4) szekszárd (20) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (4) tokaj (83) tokaj-hegyalja (38) tokaji aszú (18) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (30) vörösbor (9) vylyan (8) zenit (4)