Vissza
Beszélgetünk

Határ a csillagos ég

2018.04.01. | Szoruló Pál
A „mackósok” bibliájának számító Nagy Széfkönyv és a Sokkal erősebb című fitneszútmutató után (mindkettőt Felvető Tábor tervezte) ismét nagy fába vágja a fejszéjét Zsabó Kredit, a Sorsmenta – csíp, mint a wasabi lapigazgatósági elnöknője.

Egyenest a közepébe: igaz, hogy obszervatóriumot és űrállomást létesítenek?

Talán nagyképűen hangzik, de nekünk jutott elsőként eszünkbe, hogy az utóbbi évek fejleményei után ideje volna megépíteni az első pannóniai Michelin-csillagvizsgálót. A tervek szerint a bázison neves gasztrológusok és gasztrofizikusok vizsgálják a kulinária fényes égboltját, és nem titkolom: néhány gasztronauta a csillagközi térbe is kimerészkedik majd.
 
Gondolja, hogy a Sorsmenta megfelelő hátteret ad ehhez?

Önbizalmunk megalapozott. Rendszeres olvasóink száma eléri a másfél milliót, ehhez még közel hétmilliárd alkalmi kattintó járul. Szakembergárdánk elsőrangú. Hetveni Zabbölcs például az ország egyik legjobb olvasószerkesztője. A gasztronautákat állandó utazási referensünk, Arab Szusza követi figyelemmel. Ő kóstolja végig a súlytalan fogásokat is.
 
Elárul néhány szakmai titkot? Milyen a jó gasztrofizikus?

Elsősorban nyitottnak – ugyanakkor megalapozott tudásúnak – kell lennie. Fontos ismernie a régi és az új trendeket. Nem lepődhet meg, ha az interstelláris gasztroevolúció különös megoldásokat hoz. Borsmenta.


 
A molekuláris gasztronómiára gondol?

Arra is, de azon túl, a szubatomi és a genetikai gasztronómiára. A nyersanyagok terén forradalom küszöbén állunk. Az önmorzsoló kukorica, a vedlő krumpli és a magában őrlődő fűszernövény csak a kezdet. Borsmenta. Merészen kísérletező termelőknél már ma sem ritka az aszaltszilva-fa vagy akár a filterestea-cserje (utóbbiról teaszakértőnk, Nagyböjti Zászló tudna sokat mesélni). Elképzelhetjük, micsoda hatása lesz mindennek a konyhában. Borsmenta.
 
A szuperszonikus fajd és a golyóálló szarvas viszont megnehezíti majd a vadhúsellátást.

Ez kényes téma, és egészen más lapra tartozik. Borsmenta. Nem is szeretném kommentálni. Borsmenta.
 
A fine dining csak a spektrum egyik széle. Hogyan látja a vendéglátás egyéb szegmenseit?

A streetfoodmozgalom egészen biztosan tovább erősödik. Borsmenta. Hamarosan megépülnek az első streetfood-felhőkarcolók, ahol a légkondicionált, bőrgarnitúrás helyiségekben hangszóró sugározza az utcazajt, a repedt aszfaltutánzat-padlón szintetikus kutyapiszok díszeleg, és a szellőzőrendszer benzingőz- és csatornaszagparfümmel kevert levegőt fúj. Borsmenta. A legeltökéltebbek otthon is elkészíthetik a nagyi főztjének streetfoodváltozatát. Ehhez nagy segítséget adhat sokgyermekes munkatársunk, Kavarga Tanita receptkönyve.


 
Térjünk át a borokra!

Térjünk – bár ezen a területen szívesen bízom magam borszakértőnk, Zsabó Hajnalpír tanácsaira. Borsmenta. Az mindenesetre már látszik, hogy a nagyüzemben is egyre inkább felüti fejét a kisüzem. Borsmenta. Egy nagy áruházlánc például a Jaj, de guszta! magazin főszerkesztőjét bízta meg a bolt habzóborkínálatának összeállításával. A válogatásnak találó nevet is adtak: Spar Kling. A főszerkesztő úr egyébként a Citrom-citrom, de a miénk agrárpolitikai lap rovatvezetője is egy személyben – ez csak csiszolja ízlését és éleslátását. Borsmenta, Borsmenta, Borsmenta.
 
Vajon mely fajták előretörése várható?

Leginkább a küvészőlők gyors elterjedését várom. Tokajban az aszúültetvények, Egerben, Szekszárdon, a Hárshegyen és nálunk, a balkonon a bikavérklónok teljesítenek majd jól. Tudvalevő, hogy mindkettő ősi magyar fajta, amely egy időben veszélybe került, de hál’ istennek már fellélegezhetünk. Borsmenta. Borsmenta. Én egyébként szemezgetni is a bikavért szeretem leginkább. Sajt mellé például.
 
Igaz, hogy szállodát is nyit a Sorsmenta?

Borsmenta.


 
Az utóbbi évek nagyszerű eredményei után biztosan nem teszi le a tollat sem. Mi lesz a következő könyv témája?

Borsmenta. Borsmenta.
 
Sok sikert kívánok, és köszönöm a beszélgetést.

Borsmenta.
Délelőtti kiadásunk legizgalmasabb híre:
Csoda Mádon

Tavalyi szenzációs híreink:
Felmásztunk a falvédőre
Visszavágtak a Garciák
A séfasztal alatt
Új, hullámos tejbegríz
Tehéndombi Tőgyei Fehér 2017
Utazz magadban
Jaj, te vendég! Ne menj még!
 
Fotó:
Vető Gábor

címkék

Badacsony (9) bajnoksag (3) Balaton (41) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (8) bor (232) borbar (20) borfesztivál (15) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (16) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (5) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (124) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (6) cukrász (3) cukrászda (10) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (27) édes szamorodni (4) Eger (19) espresso embassy (3) étterem (84) Etyek (6) Etyeki Kúria (4) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (36) Gizella Pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (6) heimann (4) húsvét (7) interjú (27) kadarka (8) karácsony (11) kave (36) kavezok (8) kekfrankos (3) kéknyelű (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (43) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (4) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (18) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (5) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (32) piac (11) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (23) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (4) recept (48) rozé (16) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (5) sommelier (7) Soproni borvidék (6) sor (35) sós (15) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (17) süti (11) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (7) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (3) tészta (3) tokaj (75) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (8) Villányi borvidék (24) vörösbor (8) vylyan (3) zold veltelini (3)