Beszélgetünk

Nem kell mindenhol mumust keresni!

2019.04.06. | Lovranits Júlia
Ellenség-e a cukor, és kell-e helyettesítenünk mással? Mit gondoljunk a fehér lisztről és az ízfokozókról? Köthetünk-e békét az E-számokkal, és vásárolhatunk-e zacskós levest? Ilyen és hasonló kérdésekkel bombáztuk Bencze Mária dietetikust…
 


Dietetikusként leginkább az egészséges emberekkel szeretsz foglalkozni. Miért?

Mert fontosnak tartom, hogy amíg az ember egészséges, tanulja meg, hogy hogyan tudja megőrizni ezt az állapotot. Az étrendváltozás akkor is jó, amikor már beteg valaki, hiszen segítheti a gyógyulást, de sokkal szerencsésebb, ha a megelőzésre fektetjük a hangsúlyt.

Sajnos nagyon kevesen gondolkoznak így. A legtöbb ember akkor kezd az egészséges táplálkozással foglalkozni, amikor már baj van.

Ezzel kapcsolatban volt egy szomorú tapasztalatom. Úgy vélem, hogy aki kisgyereket nevel, háztartást vezet, az kulcsfigura a családban, ezért különösen sokat számít, hogy milyen ismeretekkel rendelkezik az élelmiszerek területén, hogyan vásárol be, mit főz. Felajánlottam hát egy lehetőséget kisgyerekes anyukáknak, hogy jöjjenek el, főzzünk, kóstoljunk, tanuljunk együtt, de amikor a konkrét időpontban vártam őket, senki sem jött. Ettől kicsit elkedvetlenedtem, de nem adtam fel.



Mindig vannak a táplálkozásban első számú közellenségek, az egyik ilyen például a fehér cukor. Mit gondolsz erről? Tényleg addiktív méreg, vagy csak túlgondoljuk?

A cukorról fontos tudnunk, hogy már kis mennyiségben is nagyon komoly energiát képvisel, de tápanyagot nem juttat a szervezetünkbe. Ha megnézzük az életmódunkat, láthatjuk, hogy általában nagyon sokat ülünk és keveset mozgunk, és ha belegondolunk, hogy ilyen életmód mellett milyen energia- és tápanyagbevitelre van szükségünk, magunktól is rájövünk, hogy a mai magyar átlagember életében nincs igazán helye a cukornak. Néhány alkalommal persze lehet kivételt tenni, de napi szinten cukros üdítőket, édességet, csokit fogyasztani nem tanácsos. Ha édes ízre vágyunk, együnk inkább gyümölcsöt vagy gyümölcsökből készült salátát, süteményt.

Ha lemondunk a cukorról, mivel helyettesíthetjük? Eritrit, xilit, barna cukor, stevia, kókuszvirágcukor… Melyiket javaslod?

A betegeknél természetesen más a helyzet, de az egészséges embereknek mindig azt javaslom, gondolják végig, hogy szükség van-e egyáltalán az édesítésre. A teába, a kávéba feltétlenül fontos cukrot tenni? Mert szerintem nem, sőt, anélkül sokkal jobban érezhető az íze. Ha mindenképpen fontos az édesítés, akkor használhatunk például mézet, itt viszont a mennyiségre kell ügyelnünk. Ha a recept 5 kanál mézet ajánl, lehet, hogy hárommal is nagyon finom lesz az a süti, érdemes kipróbálni.



Eszerint nem kell feltétlenül valamilyen cukorpótlót használnunk?

Nem. Az édesítőszerek használata akkor kerül szóba, ha valamilyen egészségügyi problémáról beszélünk, ebben az esetben viszont már egyénre szabott a választás. Ilyenkor érdemes a kezelőorvossal egyeztetni.

Pedig mostanában az egészséges emberek körében is nagy divat, hogy steviát, kókuszvirágcukrot vagy hasonlót tartanak otthon fehér cukor helyett. Szerinted a süteményekbe is mézet tegyünk?

Igen, bár kétségtelen, hogy nem minden recept fog vele működni. Ha kerülni akarjuk a cukrot, egy kicsit át kell alakítanunk az étkezési szokásainkat, és például a gyümölcsös édességekre helyezni a hangsúlyt. A gyümölcsök természetüknél fogva tartalmaznak gyümölcscukrot, de mellette rostokat, ásványi anyagokat, vitaminokat is. Én az almás pitét például cukor és méz nélkül készítem, és nagyon finom. Ha gyümölccsel vagy aszalt gyümölccsel ízesítünk, az édes íz élménye ugyanúgy megmarad.



Mit gondolsz a félkész, instant ételekről? Mire vigyázzunk a vásárlásnál ezekkel kapcsolatban?

Mindig az a legjobb, ha tudod, hogy mit eszel, ezért amikor bármit megvásárolsz, érdemes elolvasnod az összetevőket. Ha már tudod, hogy mit rejt a csomagolás, sokkal könnyebb a döntés: akarom-e, hogy ez az élelmiszer a testem része legyen. Sokszor hallottuk már a mondást: az vagy, amit megeszel. A testünk abból táplálkozik, amit adunk neki, és nem mindegy, hogy valóban táplálkozunk, vagy csak magunkba tömünk dolgokat. Én mindig azt ajánlom, hogy inkább alapanyagot vásároljunk. Ne a gyümölcsjoghurtot vegyük le a polcról, hanem a natúrt, és adjuk hozzá a saját gyümölcseinket. Biztosan sok helyen lapul a fagyasztóban néhány szem málna, szeder, eper télen is, azt kell belekeverni a natúr joghurtba, és már kész is a házi készítésű gyümölcsjoghurtunk. Nyáron még ennél is könnyebb a dolgunk, és ugyanígy más, saját készítésű ételeket is érdemes beilleszteni az étrendbe.

Eddig rendben, de sokan nem tudják, hogy a csomagoláson olvasható összetevők valójában micsodák. Guargumi, nátrium-glutamát… látom, hogy oda van írva, de nem tudom, hogy mi az. Melyiktől óvakodjunk, melyiktől ne?

Jó a kérdés! A guargumi például viszonylag ártalmatlan. Sokan rettegnek az E-számoktól, pedig egy E-szám rejthet vitamint, antioxidánst is, nem csak üldözendő adalékanyagokat. Amit az üzletben megvettünk, extrém esetektől eltekintve nyugodtan megehetjük, hiszen engedélyezett, bevizsgált, törvények, rendeletek által szabályozott élelmiszerekről van szó, amelyek mögött nagyon komoly kutatások állnak. Viszont sokszor tapasztalom, hogy az emberek reggeltől estig csak ilyesmiket fogyasztanak, és az nem jó. Szükség van valódi ízekre, zöldségre, gyümölcsre is ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.



Mert ezek az adalékanyagok megterhelik a szervezetet?

Persze! A tartósítószer például baktériumölő, az a lényege, hogy gátolja a baktériumok elszaporodását, és ha megeszem, ezt a tevékenységet a szervezetemen belül folytatja a továbbiakban, ezért érdemes kerülni. Testünk a természetben is megtalálható anyagok befogadására alkalmas leginkább, ezért biztatok mindenkit arra, hogy alapanyagot vásároljon, és az élelmiszert maga készítse el, de azért ne essünk kétségbe, ha néha becsúszik egy zacskós leves.

A fehér liszt egészségtelenségével is szokták riogatni az embert, na meg azzal is, hogy hiába sütöd a saját kenyeredet, mert a teljes kiőrlésű liszttel is lehetnek problémák…

Nem kell mindenhol mumust keresni. Valóban előfordulhatnak a korpában fuzáriumtoxinok, de ez nem jelenti azt, hogy aki teljes kiőrlésű lisztet vásárol, és abból kenyeret süt, automatikusan megmérgezi magát. Én például mindig teljes kiőrlésű kenyeret veszek, és ezt mindenkinek ajánlom, az élettani hatásai ugyanis sokkal jobbak, mint a fehér lisztből készült kenyérnek. Az otthoni kenyérsütés egyébként jó móka, lehet a tésztába olajos magvakat, fűszereket szórni, és nincs annál nagyobb élmény, mint amikor az ember a saját kenyerét teszi az asztalra.



Gondolom, te néhányszor már átélted ezt, hiszen a főzés a hobbid. Két kisfiad van, mi a kedvencük a repertoárodból?

Nagyon szeretem a változatosságot alapanyagokban, ételkészítési eljárásokban egyaránt, imádom, hogy ilyenkor tavasszal tele van harsány színekkel az asztal. A főzéshez igyekszem szezonális alapanyagokat válogatni, és minél frissebb, egészségesebb ételeket varázsolni az asztalra. A fiúk ízlése folyamatosan változik, amit tegnap még imádtak, arra ma már rá se néznek. Be kell vetnem minden praktikát, hogy a kedvükre valót készítsek, de azt hiszem, elég jó találati aránnyal működöm, mert eddig még nem nagyon volt panasz. Úgy tűnik, a család szereti a főztömet, így én is szívesebben állok oda a tűzhely mellé, és erre biztatok mindenkit, korra és nemre való tekintet nélkül.
 
Fotó:
Borsmenta - honlap
Lovranits Júlia

címkék

Ausztria (3) Badacsony (9) bajnoksag (3) Balaton (47) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (9) bor (239) borbar (21) borfesztivál (16) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (16) Borshanta (11) borterasz (7) borteszt (3) bortúra (11) borvacsora (6) borvendéglő (3) borverseny (8) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (138) cava (7) CEWI (10) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (29) édes szamorodni (4) Eger (24) egészséges (3) espresso embassy (3) étterem (94) Etyek (7) Etyeki Kúria (5) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (40) Furmint Február (6) Gizella Pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (6) heimann (4) húsvét (7) interjú (38) kadarka (9) karácsony (11) kave (37) kavezok (8) kekfrankos (4) kéknyelű (5) kenyér (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (52) Kovács Nimród Winery (4) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (6) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (21) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (4) Mór (4) művészinterjú (6) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (35) piac (12) pinot noir (7) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (63) rozé (16) saláta (3) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (6) sommelier (7) Soproni borvidék (7) sor (36) sós (27) Spanyolország (4) specialty kave (8) st andrea (5) Super 12 (3) sütemény (17) süti (12) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (16) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (5) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) tanfolyam (3) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) Taschner Kurt (3) tavasz (5) tea (8) tenger gyümölcsei (4) terasz (3) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (75) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (13) verseny (8) Villányi borvidék (28) vörösbor (8) vylyan (7) WSET (3) zold veltelini (3)