Online borkóstoló Csetvei Krisztinával

2020.03.17. | Szabó Edit
Online borkóstolót tart csütörtökönként a móri Csetvei pincészet tulajdonosa, Csetvei Krisztina. A borok házhoz szállítását egy ismert webáruház vállalta. A részletekről a borászt kérdeztük…
 


COVID-19, magyarul koronavírus. Életünk megkeserítője. A nevét elég gyorsan megtanultuk, ám hogy valójában mit jelent, még mindig nem értjük igazán. Azt viszont már kezdjük felfogni, hogy mostantól nem élhetünk úgy, mint eddig, hogy az a legjobb, ha nem fertőződünk meg, nem válunk beteggé vagy vírushordozóvá.

Az egyetemek, óvodák, iskolák, színházak, koncerttermek, vendéglátó- és szórakozóhelyek máris bezártak vagy nemsokára bezárnak, a vállalatok az otthoni munkavégzés feltételeinek megteremtésén fáradoznak, mert a vírus ellen az az egyetlen hatékony védekezés, ha meg sem kapjuk. Az emberek többsége – ha csak lehet – nem teszi ki a lábát a lakásból, minimálisra csökkentenek minden szociális érintkezést. A nagyobb fesztiválokat mostanra törölték vagy későbbi időpontra halasztották a szervezők.Az élet azonban nem áll meg, és lakásunk fogságában egyre inkább érezni fogjuk a baráti együttlétek, a nagy beszélgetések, a csendes vagy kevésbé csendes borozgatások, a régi életünk fájdalmas hiányát. Ingyenes filmek, színházi és koncertközvetítések, eddig fizetős tudományos és ismeretterjesztő anyagok egész sora vált elérhetővé a neten; színészek, zenészek tartanak Facebook-előadást, Csetvei Krisztina móri borász pedig úgy döntött, hogy online borkóstolóra hívja a borbarátokat. Megszerettük az ötletet, és felhívtuk Krisztit telefonon, hogy mesélje el, milyenek lesznek majd ezek az esték.
Aki volt már a pincédben, részt vett valamelyik borkóstolódon, tudja, hogy ezek az alkalmak azért izgalmasak, mert a konkrét kóstolás mellett sok hasznos információ is elhangzik a borvidékről, a szőlőfajtákról, a pincészetről. Hogyan tudod mindezt megvalósítani az online térben?

Szeretném azt hinni, hogy minden ugyanúgy történik majd, mintha a vendégek itt ülnének nálunk. Igaz, csak virtuálisan, de lemegyünk a pincébe, mesélek a borvidékről, a szőlőfajtákról, a szüretről, és bár a pinceágakat teljes mélységükig nem tudjuk bejárni, mert a belső részeken már nincs térerő, azért így is sok mindent megmutathatok a „csoportnak”.

Interaktívvá tudod tenni ezt az együttlétet?

Az elsőt még biztosan nem, vagyis nem úgy, hogy valódi párbeszéd alakulhasson ki, de dolgozom azon, hogy ez is lehetséges legyen. Most csütörtökön a vendégek csak engem fognak látni és hallani, de írhatnak nekem üzenetet, én pedig időről időre ránézek majd a telefonomra, és bár kis késéssel, de válaszolni fogok a feltett kérdésekre.Szükséges a csatlakozáshoz bármilyen extra felszerelés?

Nem kell semmi extra, aki csatlakozni szeretne hozzánk, annak küldök egy linket. Jelentkezhet az is, aki nem rendeli meg a kóstolóhoz a borcsomagot, mert bízom benne, hogy a program borok nélkül is érdekes lesz majd. A valóságos borkóstolóimon is mindig vannak sofőrök és kismamák, akik nem isznak alkoholt, de magát az együttlétet élvezik.

A tervezett sorban hat bor szerepel. Nem sok ez most? Hiszen sokan egyedül vagy másodmagukkal üldögélnek majd a saját nappalijukban…

Ezen én is gondolkodtam, de vannak nagyobb családok is, ahol viszont elfogy ez a mennyiség, ha nem is a kóstoló estéjén, de egy-két napon belül. Szeretnék mindenkit megnyugtatni: nem kell az összes bort meginni azonnal, hiszen mindannyian a mértékletes és kulturált alkoholfogyasztás hívei vagyunk, és egy borkóstolóban nem a mámort, hanem az ízek izgalmát keressük. Én annak is nagyon örülök, ha egy vagy két bort nyitnak ki velem, a többire pedig majd visszatérnek más napokon.Hol lehet megrendelni a borokat? Mennyi időt vesz igénybe a kiszállítás?

A Holnap Ott a Bor webáruház vállalta a csomagok elkészítését és a házhoz szállítást, velük kell felvenni a kapcsolatot.

Elárulod előre, hogy milyen borok szerepelnek az első online kóstoló repertoárján?

A 2019-es zöld veltelinivel kezdünk majd, aztán jön négy 2018-as. Mutatok egy chardonnay-t, két ezerjót, mert anélkül nincs móri borkóstoló, az egyik amforában, a másik fahordóban érett, és kóstolunk egy Napholdcsillagot is, mert az a pincénk emblematikus bora. A sort egy vörössel, a 2017-es pinot noirral zárjuk.

Milyen gyakran fogsz online kóstolókat tartani?

Úgy tervezem, hogy amíg el nem múlik a fenyegetettség, csütörtökönként este 7-kor virtuálisan fogadom a közönséget. Elvileg minden hétre új sorral készülök, de lehet, hogy lesz majd igény ismétlésekre. Arra biztatom a részvevőket, hogy a visszajelzéseikkel segítsék a munkámat, mert az a célom, hogy ezek a kis online programok minél élvezetesebbek legyenek.A pincénél most egyáltalán nem is lehet bort vásárolni?

Mivel itt lakunk a pince fölött, természetesen fogadunk egyedi vásárlókat, de csak egyesével, és csak addig, amíg az ilyen típusú találkozások biztonságosak. Próbáljuk a körülményekhez képest nyugalommal kezelni a helyzetet, és erre biztatunk mindenkit a környezetünkben.

Milyen most az élet nálatok?

Csendes. A pincében béke van, és a borok körül végzett munkában mindig örömömet lelem. A fiúk a szőlőben tartják a frontot, hárman-négyen dolgoznak, kellő távolságban egymástól. A metszéssel már végeztünk, most kötözünk éppen. A szőlő szépen fejlődik, beindult a nedvkeringés, duzzadnak a rügyek, jó látni, hogy a természet tudja a dolgát, de ez a csend kicsit furcsa. Eddig minden hétvégén ment a pörgés, egyik kóstolót tartottuk a másik után, most viszont a családommal töltök szinte minden percet, ami – noha nem öröm, hogy ilyen áron – nagyon jó mindannyiunknak.Mit üzensz a többieknek?

Azt, hogy maradjanak otthon, és szeressék egymást. Ahogy mindannyiunkban, bennem is van bizonytalanság és félelem a jövővel kapcsolatban, de megpróbálom ebből a helyzetből a legtöbbet kihozni. Most minden nap főzök, amire már nagyon rég nem volt lehetőségem, sőt egy kis jógázást is be tudok iktatni a napjaimba, ami kifejezetten segít a stressz leküzdésében. Panna három és fél éves, ma éppen iskolásat játszottunk, ő nagyon örül ennek a hirtelen jött nyugalomnak. Most az egymásra figyelésnek és a szolidaritásnak van itt az ideje. Mindenkit arra biztatok, hogy a körülményeihez mérten segítsen másoknak, és mindig őrizzen meg magában egy szikrányi derűt, mert arra lesz a legnagyobb szükség, hogy átvészeljük ezeket a nehéz időket.
 
Fotó:
facebook

Beszélgetünk

Egy kerek történet

2016.10.15. | Szabó Edit
Beszélgetés Csetvei Krisztinával
A szerbiai Bácstopolyán született. Nem lett úszóbajnok, pedig annak készült, de nem lett műszaki menedzser sem, noha néhány évet eltöltött ezen a területen. Csetvei Krisztina, a borász…
Tesztelünk

Csetvei Pincészet: Móri Ezerjó 2013

2018.05.31. | Szabó Edit
Ha Mór, akkor ezerjó. Persze nem mindegy, hogy milyen. Csetvei Kriszta 2013-as bora hetyke, rátarti, pengő savú, dübögő, pedig már benne van a korban…  
Tesztelünk

Csetvei Pince: Panna Rosé 2018

2019.07.17. | Szabó Edit
Ez a kékfrankos rozé maga az életöröm; nem csoda, hogy a móri borásznő éppen a kislányáról nevezte el Pannának…  

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (68) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (265) borász (32) borászok borásza (5) borbár (27) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (21) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (187) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (124) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (100) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (6) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (48) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (7) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (7) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (108) tokaj-hegyalja (66) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (10) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (5) zöld veltelíni (4)