Beszélgetünk

Pauli elnök úr

2019.01.07. | Szabó Edit
A Villány-Siklósi Borút Egyesület elnöki székét december elején a jól ismert, Palkonyához és a térséghez sok szállal kötődő kommunikációs szakember, Pauli Zoltán foglalta el. A terveiről kérdeztük…
 


Régóta figyeled a Villányi borvidék történéseit, több helyi szervezetnél tanácsadóként is működsz. Hogyan kerültél a Villány-Siklósi Borút Egyesület elnöki székébe?

Jelöléssel. A tagság tesz javaslatot arra, hogy közülük kik kerüljenek be az 5 tagú elnökségbe, és a következő fordulóban az elnökség tagjai választanak elnököt saját maguk közül. A 2018 decemberében lezajlott tisztújításkor nekem szavaztak bizalmat. Nagyon köszönöm nekik, büszke vagyok rá, hogy egy ilyen nagy múltú egyesület elnöke lehetek. A célom az, hogy ne csak patinás múltja, hanem szép jövője is legyen a Villány-Siklósi Borútnak.Ez Magyarország legelső, komoly hagyományokkal rendelkező borútja. A szervezet éppen 25 éve alakult, és hosszú ideig rendkívül sikeresen működött, példát adva ezzel az ország hasonló egyesületei számára…

Igen, valóban így volt addig, amíg volt egy karizmatikus vezető, aki szívét-lelkét, minden kreativitását beleadva dolgozott az egyesületért. Becker Leonóra halála után azonban megtorpant a fejlődés, és a Borút az elmúlt években veszített aktivitásából, jelentőségéből. Szeretném felébreszteni a szervezetet ebből a Csipkerózsika-álomból, és új tervekkel, új irányokat követve, de a régi értékek mentén haladni tovább.

Kik lesznek a partnereid ebben a munkában?

Pataki Kinga, az egyesület korábbi elnöke, aki már Becker Nóra idejében is a Borútnál dolgozott, továbbra is a munkatársunk marad. Ő az egyik bástya. Az elnökségen belül pedig szekciókat hoztunk létre, amelyek vezetői más-más területért felelnek. Gere Viktória a szállodaügyeket, Kozma-Enzsöl Júlia a gasztronómiát, Ipacs Szabó István pedig a boros történéseket tartja kézben.Melyek lesznek az első fontos intézkedéseid?

Szeretném felülvizsgálni a tagságot, mert most az az érzésem, hogy senki nem tudja pontosan, miért is érdemes csatlakozni ehhez az egyesülethez. Fontos, hogy a Villány-Siklósi Borút tagjai nem magánemberek, hanem szállodák, éttermek, borászatok, turisztikai szervezetek, amelyek éves tagdíjat fizetnek, de nyilván várnak is valamit cserébe ezért.

Mit tud számukra nyújtani a Borút?

Például vendégeket küldhet hozzájuk. A Borúthoz sok kérés, kérdés fut be telefonon, e-mailben, de még személyesen is a szállodákkal, vendéglátóhelyekkel, borászatokkal kapcsolatban, ezért elhatároztuk, hogy programcsomagokat fogunk kidolgozni a partnerek ajánlatai alapján. A weboldalunkat most fejlesztjük, hogy alkalmassá váljon a programcsomagok online értékesítésére. Így a vendég interneten megveszi a vouchert, és már érkezhet is a borvidékre, hiszen minden készen áll a fogadására. De tervezzük szakmai programok, workshopok szervezését is a partnereink számára.

Milyenek lesznek ezek a workshopok?

Január 22-én például Semperger Kinga tart majd Villányban előadást Friuliról, márciusban pedig felkerekedünk a tagokkal, és ellátogatunk Olaszországba, hogy személyesen is találkozzunk Friuli tartomány gasztronómiájával. Kivisszük a Villány környéki henteseket, vendéglősöket, borászokat, hogy lássák, hogyan készül az olasz sonka, mitől jó az olasz vendéglátás, és milyen egy ottani pincészet. Utána keresünk új célpontokat, hogy a villányi szakemberek minél többet lássanak, tapasztaljanak a világból.Milyen helyi szakmai szervezetek támogatják a Borút működését?

Itt élünk, ezért szinte mindenkit ismerünk, de legszorosabban a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft.-vel működünk együtt. Most fizikailag is sokkal közelebb kerülünk egymáshoz, mert a Borút hamarosan elhagyja a villányi irodát, és átmenetileg Siklósra, a Borvidékfejlesztő Kft. irodájába költözik.

Átmenetileg? Ez mit jelent?

Épül Villányban egy információs központ, amelyet várhatóan 2020-ban adnak át. A működési stratégia még kidolgozás alatt áll, de ide költözik majd vissza a Borút Egyesület, hogy továbbra is a borvidék szívében tudja fogadni és hasznos tanácsokkal ellátni az érkezőket, szervezni a programokat.Milyen programok megvalósítását tervezed?

A Borút Egyesület jelenleg likviditási gondokkal küzd. A pénzügyi helyzetet stabilizálni kell, ezért azt tesszük, amihez értünk, vagyis jó programokat szervezünk. Az egyik hozzánk kötődő program a Vince-napi dűlőjárás, a Pincéről Pincére, variációk Vincére, aminek megvan és folyamatosan bővül a törzsközönsége, a másik pedig a Gördülő dűlők, amit kifejezetten a kerékpározás szerelmeseinek álmodtunk meg. Új programokat is szeretnénk, ezért pályázunk – és bizakodunk.

Mindez elég sok és komoly feladat, pedig eddig is volt dolgod épp elég. Elengedsz valamit, vagy anélkül is belefér a Borút az életedbe?

Azt hiszem, meg fogok birkózni ezekkel a feladatokkal, hiszen egy nagy részük egymásra épül, egymást erősíti. A Stílusos Vidéki Éttermiséggel haladunk tovább a megkezdett úton, most Madridba készülünk, hogy népszerűsítsük a magyar gasztronómiát. A PalKonyha a Kisfaludy Programnak köszönhetően fejlesztésbe kezd, és 2020 telére várhatóan megnyílik a PalKonyha Panzió és Speiz, ahol több szobával és színvonalas helyi alapanyagokból készült ételekkel várjuk a vendégeket. Villány főutcáján pedig nyitunk egy borbárt.Lehet mindezt Budapestről irányítani?

Nem lehet, nem is onnan irányítom, hanem Palkonyáról, ahol most már az életem nagyobb részét töltöm. Becker Nóra is palkonyai volt, részben az ő szellemi örökségét viszem tovább, és minden új ötletnél fel is teszem magamnak a kérdést, hogy erről Nóra vajon mit gondolna. Szeretek itt élni, és örülök, hogy az új pozícióval egy kicsit még jobban hozzájárulhatok a Villányi borvidék fellendítéséhez. Jó látni, ahogy épül, szépül ez a környék, és hogy az ide érkező emberek is jól érzik magukat nálunk.
Megjegyzés:
2019.05.31.

Távozik posztjáról a Villány-Siklósi Borút Egyesület decemberben megválasztott elnöke, Pauli Zoltán. A marketingszakember a május 30-án megtartott elnökségi ülés után jelentette be a hírt.

Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. sajtóközleményben tudatta, mi áll a Villány-Siklósi Borútnál végbement tisztújítás hátterében. A leváltott Pauli Zoltán helyett mostantól Kovács Boglárka Dóra, a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. marketing vezetője látja el a Borút elnöki teendőit, alelnöknek Ipacs Szabó Istvánt választották. A sajtóközleményt változtatás nélkül közöljük.

A Villány-Siklósi Borút Egyesület 2019. május 30-án közgyűlést tartott Villányban, ahol többek között új elnökséget választott a Borút Egyesület élére.

 A rég nem látott létszámban jelen levő tagok nagy többséggel, a szavazatok mintegy 85 százalékával voksoltak az elnökségi tisztújítás mellett. Az új elnök Kovács Boglárka Dóra, a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. marketing vezetője lett, míg alelnöknek Ipacs Szabó Istvánt választották meg. Elnökségi tagoknak Bock Józsefet, Gere Viktóriát és Gere Attilát választotta meg a tagság. 

 A Villányi borvidék bormarketing és borturisztikai tevékenységének összehangolt és pénzügyileg megalapozott működtetése, valamint a borvidéki összefogás jegyében rendelkezésre álló források leghatékonyabb kihasználása érdekében, az egyébként adminisztratív hibák miatt kötelezően összehívott közgyűlésen a tagság új irányvonalak mellett kötelezte el magát.

 A tavaly őszi közgyűlésen megválasztott borúti vezetés munkájának megítélésében nem segített, hogy a beszámolókat nem kapta meg időben a tagság és a belső tájékoztató hírlevelek tekintetében is jelentős elmaradásokat tapasztaltak.

 A tagság hiányolta az aktívabb pályázati tevékenységet, a külső források felkutatását és integrálását, az ígért borvidéki turisztikai programcsomagok kialakítását, valamint kifogásolta a borúti iroda kiszámíthatatlan nyitvatartását, a közösségi információs források nem kellő frissítését. Az elégedetlenségnek tudhatjuk be, hogy a szokásosnál sokkal többen vettek részt a közgyűlésen és aktívabban vettek részt a szakmai vitában.

 A Villányi borvidék összehangolt borturisztikai és bormarketing tevékenysége közös érdekünk, ennek érdekében a kisebb szolgáltatók ugyanúgy részt vesznek az egyesület eredményesebb működtetésében, mint a meghatározó borturisztikai szolgáltatók.

 A Villány-Siklósi Borút Egyesület új vezetése továbbra is elkötelezett a minőségi bor, vendéglátás és szolgáltatások iránt, ahol elengedhetetlen az összefogás, a közös gondolkodás, az együttműködés és a közösség céljainak előtérbe helyezése.

 Ahogy eddig, ezután is ennek jegyében kívánunk tevékenykedni, fokozva a hatékonyságot, és növelve a Villányba érkező borturisták számát, az itt eltöltött vendégéjszakák számát, megsokszorozva a pályázati forrásokat és ösztönözve az együttműködéseket hazai és külföldi partnereinkkel.

 Az egyesület továbbra is nyitott minden jelenlegi és leendő tagja felé, nem a széthúzás, nem az egyéni érdekek vezérlik munkánkat, hanem épp az összefogás megerősítése, közös célok mentén tevékenykedni a borvidék sikeréért.

 
Fotó:
Vető Gábor
Szindbád az Utazó - Facebook
Villányi borvidék
Gönczöl Gábor
Pauli Zoltán

címkék

Ausztria (3) Badacsony (9) bajnokság (3) Balaton (50) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) bocuse d'or (9) bor (243) borbár (21) borfesztivál (18) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (17) Borshanta (11) borterasz (7) borteszt (10) bortúra (11) borvacsora (7) borvendéglő (3) borverseny (10) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (145) cava (7) CEWI (10) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (38) édes szamorodni (4) eger (24) egészséges (3) eper (3) espresso embassy (3) étterem (98) Etyek (7) Etyeki Kúria (5) fesztivál (22) Franc&Franc (4) furmint (42) Furmint Február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) harslevelu (7) heimann (4) húsvét (7) interjú (46) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kekfrankos (4) kéknyelű (5) kenyér (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostoló (52) Kovács Nimród Winery (4) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (7) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (22) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (4) Mór (4) művészinterjú (7) nyár (5) nyaralas (4) Olaszország (7) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pecs (7) pezsgő (35) piac (12) pinot noir (7) pizza (3) Portugália (5) programajanló (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (72) rozé (16) saláta (3) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (7) sommelier (8) Soproni borvidék (7) sör (37) sós (33) Spanyolország (5) specialty kave (8) st andrea (6) Super 12 (3) sütemény (17) süti (12) SVÉT (11) szakácsverseny (3) szekszárd (17) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (7) tallya (4) támogatott írás (6) tanfolyam (3) tarcal (7) Taschner Kurt (3) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) terasz (3) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (77) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (31) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (16) vacsora (3) verseny (8) Villányi borvidék (28) vörösbor (8) vylyan (7) WSET (3) zold veltelini (3)