Vissza
Beszélgetünk

Szeretem a különlegességeket

2018.01.25. | Szabó Edit
Badics Gergely, a szigligeti Villa Kabala 36 éves felszolgálója nyerte a Borsmenta fotópályázatát…
 
Mikor vettél először fényképezőgépet a kezedbe?

Mindig vonzott a fotózás, de komolyabban nagyjából hat éve kezdtem vele foglalkozni. Természetfotókkal kezdtem, aztán folyamatosan változott az érdeklődésem, és jelenleg a bor és a gasztronómia a fő témám. Mivel egy étterem felszolgálójaként dolgozom, közel vagyok a „tűzhöz”, nap mint nap találok valami izgalmas, lencsevégre kívánkozó pillanatot.



Tanultad valaha a fotózást?

Iskolában nem, de szerencsére az internet nagyon jó lehetőségeket kínál a fejlődésre. Aki tudja, hogyan szerezze meg a szükséges információkat, annak a világháló a legjobb ingyenes „főiskola”, tetszőleges számban újrahallgatható szemeszterekkel. Persze vannak könyveim is, és ha a munkám mellett megengedhetem magamnak, elmegyek rövid, néhány órás workshopokra. Nemrég voltam egyen, ami kifejezetten az ételfotózásról szólt.

Mi a legizgalmasabb az ételfotózásban?

Számomra az, hogy meg tudom-e mutatni úgy az ételt, hogy azt mások is szépnek és vonzónak találják, és kedvük támadjon megkóstolni. Vendéglátóipari szakközépiskolát végeztem, és bár én magam soha nem főztem, mindig nagyra értékeltem azokat a szakács kollégáimat, akik érzékenyen közelítenek egy-egy alapanyaghoz, akiknél az étel íze épp olyan fontos, mint az esztétikus tálalás. Egy szépen tálalt étel fotózásában számomra mindig az a legnagyobb kihívás, hogy képes vagyok-e pusztán a kép által felkelteni az emberek kíváncsiságát az étel iránt.



Milyen ételeket szeretsz fotózni leginkább?

A különlegességeket. Inspiráló, ha a szakács bátrabb, kilép egy kicsit a megszokott mederből, mert ettől a fotós is felbátorodik. Ilyenkor születnek a legvagányabb képek.

Abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy meg is kóstolhatod a „modellt”. Mit eszel legszívesebben?

Nagy rajongója vagyok az édességeknek, és meggyőződésem, hogy édesanyám somlói galuskájának nincs párja a világon, de egyébként bármit megeszem, ami nem tökfőzelék és tojásleves. Bár lehet, hogy ez utóbbi kettőnek is van olyan változata, ami ízlene, csak eddig még nem kóstoltam.



A versenyre beküldtél egy boros fotót is. Milyen a viszonyod a borral?

Családi körben édesapám és nagyapám borait kóstolgatjuk, a kis bölcskei szőlőültetvényünk tökéletesen fedezi a család szükségleteit. Egyébként pedig a barátnőm ízlésére hagyatkozom, az itthoni borkészletünknek ő a felelőse, és nem szokott csalódást okozni.

Mik a távolabbi terveid?

Élvezem az éttermi munkát, de őszintén bízom benne, hogy a fotózás lesz majd az a terület, amiben igazán kiteljesedhetek. Addig azonban még hosszú az út, rengeteget kell tanulnom, fejlődnöm, de ez így van rendjén. Nyitott szemmel járok, nézem a világot az objektíven keresztül, és gyűjtöm a tapasztalatokat.
 
Fotó:
Badics Gergely - weboldal

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (34) bikaver (12) Bocuse d'Or (7) bor (211) borbar (16) borfesztivál (11) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (6) bortúra (8) borvacsora (4) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (113) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (16) espresso embassy (3) étterem (78) Etyek (3) fesztival (19) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (9) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (15) kadarka (6) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) Keszthely (3) koktel (5) könyv és kávé (3) kostolo (21) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (3) London (3) Mád (9) magnamatra (7) Mátra (15) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (3) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (5) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (5) pezsgő (21) piac (8) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (10) Rácz Jenő (3) recept (31) rozé (11) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (3) sommelier (6) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (3) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (70) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (26) tokaji aszú (13) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (18) vörösbor (8) zold veltelini (3)