Beszélgetünk

Újra itt a Tokaji Ősz!

2018.09.05. | Szabó Edit
Szeptember 14-16. között újra itt a Tokaji Ősz, Tokaj-Hegyalja ikonikus borgasztronómiai eseménye. A 15 éve sikeres rendezvény idei újdonságairól a főszervezőt, Szilágyi-Tréba Esztert kérdeztük…
 

Évek óta hagyomány már, hogy szeptember közepén összegyűlnek Tokaj-Hegyalján a borvidék rajongói, hogy együtt köszöntsék a tokaji őszt. Milyen célokkal jött létre az első, és hogyan alakult a rendezvény az eltelt évek alatt?

A Tokaji Őszt 15 évvel ezelőtt álmodta meg két fiatal miskolci üzletember, Pecsenye Roland és Vinnai Balázs. Mindketten csodálták a borvidéket, az itt élő és dolgozó borászokat, a tokaji borokat, és szerették volna mindezt másoknak is megmutatni. Leginkább azoknak a hozzájuk hasonlóan igényes borkedvelőknek, akik sokszor messzi-messzi helyekre utaztak a jó borokért, nem is sejtve, hogy kis hazánkban milyen kincsek rejtőznek. A rendezvény az eltelt évek alatt egyre ismertebbé, egyre népszerűbbé vált, de mostanáig megőrizte rangját és méltóságát, és exkluzív tartalmával magasan kiemelkedik a hagyományos boros rendezvények sorából.



Te mióta veszel részt a Tokaji Ősz szervezésében? Milyen személyes ambíciók vezetnek ebben a munkában?

Három éve csatlakoztam a tokaj.hu csapatához. Mi szervezzük a Tokaji Őszt, és mi bábáskodtunk a furmint pohár megszületésénél is, ami egy másik csodálatos történet. Élvezem ezt a munkát, és a borvidéket járva minden nap rádöbbenek, hogy mennyire szerencsés vagyok. Az ember itt eggyé lesz a tájjal, a tőkékkel. Hiszek Tokajban, tudom, hogy az itt születő boroknak nincs párja sehol a világon, és biztos vagyok abban, hogy ha egyetlen magyar borvidék volna hivatott az országot képviselni a nemzetközi mezőnyben, az csakis Tokaj lehetne. 



Azt mondtad, hogy a Tokaji Ősz kiemelkedik a hagyományos boros rendezvények sorából. Mi adja a különlegességét?

Az, hogy valamennyi hegyaljai borász szereti és magáénak érzi. „Féltve őrzött furmintok, hét lakattal őrzött történelmi pincék, exkluzív kóstolóhelyek ajtajai nyílnak szeptemberben a Tokaji Ősz vendégei előtt” – olvasható az esemény meghívójában, és amikor ezt a szöveget írtam, nem hangzatos szlogent kerestem, csupán a tényeket soroltam.  A Tokaji Ősz Tokaj-Hegyalja presztízsrendezvénye. Itt mutatja meg a borvidék, hogy mire is képes valójában. Ennek fényében olyan borértő vendégeket várunk, akik értik, szeretik a tiszta, stílusos, összetéveszthetetlenül ásványos és nyílegyenes savgerincű, méltán világhírű tokaji borokat. 



Hogyan épül fel a rendezvény?

Alapkoncepciónk szerint a „minél szebben – minél többet” elvét követjük. Szeretnénk a rendelkezésünkre álló szűk három nap alatt minél többet megmutatni a borvidékből, és az a célunk, hogy a vendégeink felhőtlenül, gondtalanul élvezzék a velünk töltött időt. Pénteken kiszállnak az autójukból a szálloda előtt, és a slusszkulcsot nyugodtan elfelejthetik egészen vasárnap délutánig, mert transzferbuszaink a rendelkezésükre állnak.

            Pénteken kis létszámú borvacsorákkal hangolódunk a borvidékre, és minden asztalnál ül majd legalább egy igazi tokaji „nagyágyú” borkészítő a vendégek között. Szombaton délelőtt öt jelentős bortermelő település várja a csoportokat, és minden helyszínen több borász személyesen tart majd kóstolót. Szombat este pedig – hogy divatos szóval éljek – „high-end party” lesz a mádi Holdvölgy Pincészet gyönyörű kertjében, ahol egész estés borbár, gourmet vacsora és egyéb kalandok várják a vendégeket. A vasárnap is tartogat meglepetést: szüreti hangulattal, dűlőtúrával és szüreti piknikkel búcsúzik a Tokaji Ősz.


 
A borászok jelenlétében zajló péntek esti borvacsorák nagyon izgalmasnak ígérkeznek. Elárulnál róluk néhány kulisszatitkot?

Ez a két vacsora az idei nagy kedvencem. Igazi bensőséges, együtt ülős, beszélgetős programot szeretnénk. Mindkét vacsorán 4-4 borász vesz részt, így megeshet, hogy valaki Szepsy István vagy éppen Áts Károly asztaltársaságában kóstolgatja a fogásokat. A menükről részletesen nem szeretnék beszélni, annyit viszont elárulok, hogy ámulva hallgattam a szakácsok terveit.


 
Mi a tapasztalatod, mennyire segíti a program a tokaji borok ismertebbé válását? Vannak-e visszatérő vendégek, alakult-e ki törzsvásárlói közönség a látogatókból?

A legstabilabb törzsvendégeink minden évben visszajárnak, ők jelentik a fix pontot az életünkben, és örvendetes, hogy ez a szám folyamatosan növekszik. Bevallom, ezen cseppet sem csodálkozom, hiszen magam is Tokaj szerelmese vagyok, és tudom, hogy ez a borvidék rabul ejti az embert. Aki egyszer járt itt, mindig megdobban a szíve, valahányszor meghallja Tokaj nevét. 


 
Te személy szerint melyik programot várod legjobban? Mindegyiken nem lehetsz jelen egyszerre, de ha hármat ki kellene emelned, melyek lennének azok?

Ne kérd, hogy válasszak, én mindig azt a programot szeretem legjobban, amelyikről éppen beszélek. Évek óta ebben élek, és egyszerűen nem tudom megunni, mert minden év és minden évjárat más, minden bor tele van meglepetésekkel. Várom a péntek esti borászvacsorákat, mert jólesik együtt lenni a borászokkal. Nagyszerű, elhivatott emberek, akiknek a bűvkörében jó eltölteni egy estét. De várom a másnapi kóstolókat is, mert ilyenkor mindenki beletesz apait-anyait, és ezekből az emlékekből még évekig lehet élni. Különlegesnek ígérkezik a szombat esti záróparti is a Holdvölgynél, hiszen a borászat olyan arcát ismerhetjük meg, ami egy bordeaux-i top pincészetnek is díszére válna. El kell jönni, mert jó érzés egy kicsit sütkérezni abban a fényben, amit az itt élő borászok árasztanak. Hidd el, aki egyszer eljön a Tokaji Őszre, meglátja ezt a vidéket, megismeri ezeket az embereket, és megkóstolja a borokat, büszke lesz arra, hogy ebben az országban élhet.


 
A részletes programokért katt IDE!
 
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (38) bikaver (13) Bocuse d'Or (7) bor (219) borbar (16) borfesztivál (14) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (4) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (117) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (18) espresso embassy (3) étterem (79) Etyek (3) fesztival (20) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (10) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (17) kadarka (7) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (27) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (3) London (3) Mád (10) magnamatra (7) Mátra (15) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (3) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (6) pezsgő (21) piac (9) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (10) Rácz Jenő (4) recept (31) rozé (14) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (3) sommelier (7) Soproni borvidék (3) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (72) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (14) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (18) vörösbor (8) zold veltelini (3)