Eszünk

A csoki, ahogy szeretjük

2017.12.01. | Szabó Hajnalka
Másfél tonna virágszirom évente… Ki gondolná, hogy ezt egy magyar csokoládémanufaktúrában használják fel a szemet gyönyörködtető csokicsodák díszítésére? És ez csak egy adat a sokból, amire rácsodálkozunk a chocoMe-nél tett látogatásunk során…

Csodálkozásból jutott bőven, ahogy hallgattuk a bűvös hét éve indult vállalkozás mesébe illő történetét. Mészáros Gábor, a chocoMe kitalálója, csokoládémestere, tulajdonosa azt mondja, hogy amikor a gazdasági világválság kirobbanásakor elbocsátották a multis állásából, még egyáltalán nem gondolta, hogy ilyen fordulatot vesz az élete. Miután sokáig nem talált munkát, a gasztronómia meg mindig is vonzotta, így végiggondolt néhány lehetőséget, és ezek közül a csokoládékészítés tűnt a legészszerűbbnek. A belgiumi Callebaut csokoládéakadémián elvégzett egy intenzív kurzust, és közben a saját konyhájában kísérletezgetett, hiszen már akkor is azt szerette volna, hogy az ő csokija legyen a legjobb.



Nyolc éve még csak néhányan foglalkoztak itthon csokoládéval, ők is többnyire bonbonokat készítettek, táblás verzióban volt talán mogyorós, mandulás meg vörös áfonyás. Gábor úgy gondolta, hogy ha másnak lehet 30-40-féle bonbonja, akkor neki lesz 30-40-féle táblás csokija. Mivel itthon nem igazán talált követendő példát, a külföldön beszerezhető csokoládétáblákat kezdte elemezni íz, illat, csomagolás és megjelenés alapján. Olyan alaposan és megszállottan, hogy a barátai már őrültnek tartották, és próbálták meggyőzni, hogy ha ez akkora üzlet lenne, akkor már biztosan megcsinálta volna valaki, ne ő akarja ezt kitalálni, aki soha életében nem foglalkozott ilyesmivel. Nem adta fel, és 2010 nyarán útjára indult a chocoMe – a csokoládé, ahogyan én szeretem…



Miközben körbevezet bennünket a „csokigyáron”, Gábor arról beszél, hogy a chocoMe tulajdonképpen az ő megtestesülése – csokoládé formájában. Folyamatosan figyeli, hogy merre halad a világ, milyen újdonságok vannak külföldön, és mindig olyan édességeket igyekszik kreálni, amikkel tökéletesen azonosulni tud. Éppen úgy, ahogyan a csokiüzem minden négyzetcentiméterével.



Minden munkafolyamatot, minden alapanyagot megmutat, mi meg elalélunk a liofilizált (fagyasztva szárított) gyümölcsök koncentrált ízétől, az ehető aranyportól, a magvaktól – amikből tíz tonnát használnak el minden évben, szóval nemcsak a virágszirmokat rendelik nagy tételben. Ottjártunkkor 133-féle chocoMe termék volt éppen kapható, de ez a szám folyamatosan változik, és a kreációk minden képzeletet felülmúlnak. Mi például teljesen beleszerettünk a szőkecsokoládéba, amit a világhírű francia csokoládégyár, a Valrhona dobott piacra 2012-ben, és a minden újdonságra nyitott Mészáros Gábor természetesen ezzel is elkezdett kísérletezni. Mára ebből egy egész szőkecsoki-kollekció lett, olyan ízkombinációkkal például, mint a szőkecsokoládé-füstölt só-pekándió-liofilizált karamell, ami valami egészen elképesztő. Ennek a csokinak hihetetlenül jól áll, ha sóval párosítják. Van emellett kávés, fűszeres, magvas, virágos tábláscsokoládé-kollekció is, de a termékpaletta már messze nem csak erről szól.



 A drazsék például annak köszönhetően születtek, hogy a 2010-ben újdonságnak számító virágos-magvas feltétes táblás csokoládék sikerén felbuzdulva sok új csokikészítő kezdett hasonlót gyártani, és nekik akarták megmutatni, hogy a sokkal bonyolultabb drazsékból is ki lehet hozni egyedi ízkombinációkat – például egy szicíliai mandula Arabica kávéval ízesített étcsokoládéval bevonva, kardamommal. Ugye, milyen izgalmasan hangzik? Szerencsénk volt bepillantani a drazsékészítő boszorkánykonyhába is, és megértettük, hogy valóban nem olyan egyszerű az előállítása, nem csoda, hogy ebben már kevesen követik őket.



Készítenek még csokoládéba mártott, kandírozott citrushéjakat, csokoládéval bevont gyümölcszseléket, és a napokban készült el a szaloncukor-válogatásuk, amiben van többek között mandula- és mogyorópraliné szárított palacsintatésztával.

Számtalan különlegesség van tehát a chocoMe édességpalettáján, és mind-mind az elérhető legjobb alapanyagból. A maximalizmus ráadásul az íz mellett a külső megjelenésre is jellemző. Nem csoda, hogy az elmúlt hét évben több mint 50 nemzetközi díjat gyűjtöttek össze, és a nemzetközi versenyeken bíráló csokoládékészítő szakemberek és kritikusok mára a chocoMe-t tartják a világ egyik legjobb csokoládéjának. Kérdeztük Gábort, hogy milyen tervekkel indult. Azt mondja, az első kalkulációk szerint úgy gondolta, hogy havi ezer darab csokit jó lenne eladni. Az idén a csúcsidőszakban nagyjából havi 150 ezer csokoládé készül az angyalföldi üzemben…



Arra a kérdésre, hogy mire a legbüszkébb, pillanatnyi gondolkodás után rávágja: arra, hogy mindezt a semmiből hozta létre. Hogy nem egy többgenerációs csokoládékészítő családba született, mára mégis – nemzetközi szinten is – ott említik a legjobbak között. Meg arra, hogy az emberek nap mint nap boldogok attól, ami kikerül a kezei közül. Ezt mi is tanúsíthatjuk. Ha valaki a boldogságot keresi, ezeket a csokicsodákat felírnánk neki receptre!
 
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (39) bikaver (13) Bocuse d'Or (7) bor (224) borbar (18) borfesztivál (14) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (5) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (119) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (18) espresso embassy (3) étterem (81) Etyek (5) Etyeki Kúria (3) fesztival (20) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (10) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (20) kadarka (7) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) kéknyelű (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (33) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (3) kunsagi borvidek (3) London (3) Mád (10) magnamatra (8) Mátra (16) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (4) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (21) piac (9) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (13) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (3) recept (34) rozé (15) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (5) sommelier (7) Soproni borvidék (3) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (72) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (14) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (19) vörösbor (8) vylyan (3) zold veltelini (3)