Vissza

Amikor 600 vitorlás elindul

2019.07.30. | Barossné Koós Andrea
A Kékszalag rajtja lenyűgöző. Óriási élmény nézni a partról, ahogyan a hajók egyszerre kezdik szántani a Balaton vizét. Ennél már csak az izgalmasabb, ha valaki éppen rajta ül az egyiken. Cikkünk szerzője a Blue Aqua kapitányaként vágott neki a kalandnak…
 


A balatoni táj elképzelhetetlen lenne a vízen ringatózó vitorlások nélkül. A kecsesen suhanó hajók tekintélyt parancsolnak, ámulattal csodáljuk őket a vízpartról. A Balaton és a vitorlások legnagyobb, legrangosabb versenye, a Kékszalag 1934 óta tartja lázban a tó és a hajók szerelmeseit. Régi hagyomány, hogy a tengeri versenyek leggyorsabb hajója kék szalagot viselhet az árbócán. A vitorlás sport elterjedésével az európai tavakon megrendezett erőpróbák is átvették a tengeri szokást, innen kapta a balatoni verseny a Kékszalag nevet.


 
A verseny távja légvonalban mintegy 160 km, a hajók Balatonfüredről indulva, az óramutató járásnak megfelelő irányban kerülik körbe a tavat. A kétnapos kihívás alatt közel 600 hajó küzd meg egyszerre az ellenfelekkel és az elemekkel, a verseny hossza miatt pedig fontos az előrelátó, alapos felkészülés. Minden évben meglepetést okoz a szél ereje, ezért nehéz előre bármit is megjósolni.
 
De vajon mit lehet enni egy hajón két napon keresztül? Az élelmezés megtervezése legalább olyan fontos egy ilyen hosszú futam alatt, mint maga a taktika. A vitorlás típusától függően tudjuk megpakolni a hajót úgy, hogy mindennek jusson hely. Az emberi energia mellett az ételeket is érdemes beosztani, hiszen egy hosszan tartó, erős, szeles menetben se idő, se lehetőség nincs az evésre.


 
Az idei Kékszalag versenyre egy Bavaria 36 típusú hajóval indultunk, ami kifejezetten túrahajónak számít. Vitorlásunk nem rendelkezik versenyfelszereléssel, és a csapat tagjai se profi versenyzők, csupán a hajózás szerelmesei, ezért elsődleges célunk az volt, hogy a távot szintidőn belül teljesítsük. A közel 11 méter hosszú hajóban 2 külön szoba, nappali, konyha, fürdő és vécé található, összesen 6 ember tud benne nyugodtan aludni. Az étkezéssel kapcsolatos készülődést már hetekkel korábban megkezdtük, megálmodtuk az ételeket, összeállítottuk a bevásárlólistát.
 
A hideg élelmiszerek (kenyér, felvágott, zöldségek, gyümölcsök) beszerzése mellett fontos szerepet kap a megfelelő mennyiségű folyadék, hiszen a verseny akár a legnagyobb kánikula közepére is eshet, az éjszakai menet fárasztó óráit pedig édeséggel, kávéval vagy energiaitallal lehet leginkább átvészelni.
 
A távolabbról érkező hajók már a rajtot megelőző napon a kikötőben vannak. Az indulás reggelén korán elkezdődik a mozgolódás, a versenyzők általában a közeli boltban szerzik be a friss kávét, és többségük a hajón reggelizik. Nálunk se alakult máshogy a nap indítása, a fedélzeten gyártottuk a szendvicseket, de volt még bőségesen az otthonról hozott fasírtból is. Fontos a kiadós reggeli étkezés, mivel ekkor még nem tudjuk, hogy mikor lesz lehetőségünk legközelebb nyugodt körülmények között enni.


 
A rajtot könnyedén vesszük, a szél nekünk kedvez az első órákban, majd a balatonkenesei fordulóhoz érve csökken a sebességünk. Az előrejelzéseket bújva rájövünk, hogy hosszú verseny elé nézünk, a hajónk folyamatosan lassul. A körülmények megfelelőek, nekilátunk a főzésnek. A vitorlás belsejében ott a tűzhely és a sütő, igaz, a felszerelés meglehetősen speciális. Az eszköz különlegessége, hogy nem követi a hajó dőlését, folyamatosan vízszintben marad, ráadásul a gázrózsák előtt egy vékony védőkeret és egy kitámasztó „villa” vigyáz az edényekre. Első napra csülökpörkölt készül körömmel, amit friss kenyérrel fogyasztunk. Az alapanyagokat előre felaprítottuk, így főzéskor már egyszerű a dolgunk. Finom egytálételünk lassan rotyog a fazékban, miközben lépésben haladunk előre. Kisebb csoportokban, felváltva ebédelünk, nem szabad elfelejtenünk, hogy versenyen vagyunk. Több főzés ma nincs, aki megéhezik, a későbbiekben kénytelen hideg ételekkel beérni. Azért így sincs okunk panaszra, szendvics, fasírt, ropogtatnivaló, apróra felkockázott, füstölt, főtt császárszalonna, lila hagyma, friss gyümölcs vár bennünket a hűtőben.


 
A váltott éjszakai „műszak” sajnos eseménymentesre sikerült, továbbra is komótosan haladunk. Az időjárás reggel is változatlan, ezért virslifőzéssel vigasztalódunk. Darált kávé hiányában be kell érnünk az instant változattal, pedig a kotyogós kávéfőző ott lapul az edények között. Jövőre erre is figyelnünk kell majd.
 
Az idő repül, a hajónk sajnos már kevésbé. A gyenge szélben arra is lehetőségünk van, hogy beszélgessünk, viccelődjünk a szomszédos hajók utasaival, sőt még egy kisebb „háziversenyt” is megrendeztünk a magunk szórakoztatására. Aki még nem volt ilyen helyzetben, el se tudja képzelni, mekkora öröm, amikor másfél óra alatt sikerül az ellenfelünket megelőzni, aztán kínunkban együtt nevetünk vetélytársunkkal az elért sikeren.


 
Közeledik az ebédidő, az apró főzőfülkében most bolognai ragu készül tésztával, reszelt sajttal. Örömmel látunk neki, a mellettünk ácsorgó, kisebb testű hajók legénységének irigy pillantásától kísérve.



Konyha híján számukra az elmúlt két nap étkezése elsősorban hűtést nem vagy csak részben igénylő ételekből, energiaszeletekből állt. Idősebb vitorlás ismerősünk azt meséli, hogy ők annak idején lefagyasztott zacskós tejeket tettek a hűtőtáska aljára, így biztosítva a megfelelő hőmérsékletet a hűtést igénylő élelmiszerek számára. Aztán amikor a romlandó ételek elfogytak, nagy élvezettel kortyolták a melegben a már felolvadt, de még mindig hűvös tejet. A táskát ezután elcsomagolták, ezzel is növelve a szabad területet a vitorlás belsejében. Hiába, sok minden múlik a hajó adottságain, de ebből is láthatjuk, hogy az emberi találékonyságnak nincs határa.


 
Az idei Kékszalag a kitartásról szólt: csupán ebben a két napban nem fújt a szél a Balatonon. A távot sajnos a mezőny nagyobb része nem tudta teljesíteni, mi is ezt a tábort erősítettük. Szívből gratulálunk a győzteseknek és minden résztvevőnek, mert nagyszerű teljesítményt nyújtottak! Mi pedig élveztük a vitorlázást, és kellemes órákat töltöttünk együtt. Jövőre találkozunk!
 
Fotó:
Barossné Koós Andrea

Kapcsolódó hírek

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

badacsony (9) balaton (52) bikavér (13) bio (6) bocuse d'or (9) bor (247) borbár (21) borfesztivál (19) bori mami (5) borkorcsolya (18) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (13) bortúra (11) borvacsora (9) borverseny (10) bott pince (24) bottszerda (21) budapest (153) cava (7) CEWI (10) csirke (5) csokoládé (7) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (39) édes szamorodni (4) eger (24) étterem (102) etyek (8) etyeki kúria (6) fesztivál (23) franc&franc (4) furmint (43) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (51) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (6) kéknyelű (5) koktél (8) kóstoló (52) kovács nimród winery (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (5) kunsági borvidék (4) london (7) mád (10) magnamátra (10) mátra (24) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (8) nyár (8) nyaralás (4) olaszország (9) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pécs (7) pezsgő (37) piac (13) pinot noir (7) portugália (5) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (78) rozé (21) saláta (4) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (7) sör (37) sós (38) spanyolország (5) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (17) süti (12) svét (11) szekszárd (17) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (4) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) tészta (4) tokaj (78) tokaj-hegyalja (33) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (16) vacsora (6) verseny (9) villányi borvidék (28) vörösbor (8) vylyan (7)