Vissza
Eszünk

Bárkert a Várkertben

2019.03.14. | Barossné Koós Andrea
„Gasztro-oázis” a budai vár lábánál” – olvasható a Bárkert bistro közösségi oldalán. Szeretjük az oázisokat, már csak ezért is kíváncsiak voltunk a 2017 májusában nyitott budapesti vendéglátóhelyre…
 


Várkert bazár. Kis hazánkban kétségkívül alig van olyan ember, akiben e név hallatán nem dereng fel a 2014-es év, amikor a teljes felújítást követően többször is sikerült átadni az épületegyüttest. Mint ismeretes, az Ybl Miklós tervei alapján, neoreneszánsz stílusban megalkotott komplexum az 1984-es bezárást követően a teljes pusztulás útjára lépett. A felújítás 2013-ban kezdődött meg, majd egy évvel később jött az átadást övező bonyodalom, de úgy tűnik, mostanra minden a helyére került. Az újjáépítésnek köszönhetően kényelmes lépcsőkön sétálhatunk fel az alsó rakpartról a budai várba, az újjávarázsolt bazár pedig a budai Duna-part egyik legnépszerűbb rendezvényhelyszínévé vált.


 
Ebben az épületben nyitotta meg kapuit a Bárkert bistro, ahol a vendégek tágas, világos térben, zöld növények között fogyaszthatják el az első pillantásra kissé szokatlan, ám mégis ismerős fogásokat. És hogy minek köszönhető ez a kettősség? A Bárkert konyhájában a tradicionális magyar ételeket markáns nemzetközi ízekkel házasítják össze, ennek köszönhető, hogy ami a tányérra kerül, egyszerre hagyományos és meglepő. Ez a kettősség az étterem kialakításában is tetten érhető: a modern belső térben például megtaláljuk a régi várfal egyes részleteit.


 
Az étteremben kellemes zene szól, a pincérek kedvesen hellyel kínálnak, az ember azonnal úgy érzi, jobb helyre nem is jöhetett volna egy hosszú séta után. Jólesik itt megpihenni, böngészni az étlapot, és a meleg étteremből csodálni a Duna-part látványát.
 
Olyan ételeket igyekszünk választani, amelyekben a nemzetközi és a hazai vonal egyaránt jól érvényesül. Marhatatárt és csirkepörköltet rendelünk, és kíváncsian várjuk, mi kerül majd a tányérunkra. Az előbbinek az étlap szerint a savanyított zöldség, az utóbbinak a füstölt paprikás galuska ad majd sajátos karaktert. Bízunk benne, hogy ezek a fogások jól tükrözik a hely elképzelését a vendéglátásról.


 
Már a marhatatár láttán sejtjük, hogy jól választottunk, pincérünk ugyanis a Magyarországon elterjedt, darált húsból készült verzió helyett rusztikusan szeletelt, magvas dijoni mustárral megbolondított marhahúst tesz elénk. Ez a változat sokkal inkább követi a nemzetközi trendet, mint a magyar hagyományokat. A mellé kínált házilag savanyított vörös retek és lila hagyma enyhe savassága remekül belesimult a mustáros ízbe. Mellette a kellemesen roppanós chips kifejezetten könnyed hangulatúvá varázsolja az ételt. Sokan úgy gondolják, hogy a tatár megterhelő a gyomornak, de a jól megválasztott savak és textúrák játéka sokat lágyít ezen az érzésen.


 
A csirkepörkölt Magyarországon szent dolog. Ez az egyik olyan étel, amivel nem lehet viccelni, amiről mindenkinek megvan a maga véleménye, és természetesen mindenki azt szereti a legjobban, amit a nagymamája főzött, az udvaron előző nap még kapirgáló csirke minden alkatrészét felhasználva.
 
A Bárkert csirkepörköltjénél már a tálalás is meglepő, hiszen a hús gombócméretű galuskák kíséretében érkezik, a csirkecombokat kicsontozva formálták újra, és húsos, füstölt szalonnával körbetekerve helyezték a tányérra. Ez utóbbi fantasztikus plusz ízt ad az ételnek, külön kiemelve a füstölt paprikás galuskát. Igazi ízbomba robban a szánkban, az erőteljes fűszerezést lágy tejfölhab ellensúlyozza. Tökéletes volt, nagyvonalú és emlékezetes. Egyetlen morzsányit sem hagytunk a tányéron, és elégedett mosollyal dőlünk hátra. Desszertre most sajnos nem maradt időnk, pedig a túrógombóc nagyon vonzónak látszott, legközelebb azt is kipróbáljuk.


 
Az Ybl Miklós tér környékén van már néhány étterem, valójában nem is értettük, miért van szükség egy újabbra, de a hely barátságos hangulata és az ételek minősége meggyőzött bennünket. Szívesen térünk be ide máskor is, hiszen most már tudjuk, hogy jó kezekben leszünk.
 
Fotó:
facebook
Barossné Koós Andrea

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

Ausztria (3) Badacsony (9) bajnoksag (3) Balaton (49) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (9) bor (240) borbar (21) borfesztivál (17) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (17) Borshanta (11) borterasz (7) borteszt (7) bortúra (11) borvacsora (7) borvendéglő (3) borverseny (9) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (141) cava (7) CEWI (10) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (34) édes szamorodni (4) Eger (24) egészséges (3) espresso embassy (3) étterem (97) Etyek (7) Etyeki Kúria (5) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (41) Furmint Február (6) Gizella Pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (6) heimann (4) húsvét (7) interjú (42) kadarka (9) karácsony (11) kave (37) kavezok (8) kekfrankos (4) kéknyelű (5) kenyér (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (52) Kovács Nimród Winery (4) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (6) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (21) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (4) Mór (4) művészinterjú (6) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (35) piac (12) pinot noir (7) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (67) rozé (16) saláta (3) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (7) sommelier (7) Soproni borvidék (7) sor (36) sós (30) Spanyolország (5) specialty kave (8) st andrea (6) Super 12 (3) sütemény (17) süti (12) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (17) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) tanfolyam (3) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) Taschner Kurt (3) tavasz (6) tea (8) tenger gyümölcsei (4) terasz (3) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (75) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (30) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (15) vacsora (3) verseny (8) Villányi borvidék (27) vörösbor (8) vylyan (7) WSET (3) zold veltelini (3)