Vissza
Eszünk

Csodálatos csokoládék csatája

2017.10.06. | Szabó Hajnalka
Október elején Londonban kerül sor az International Chocolate Awards világdöntőjére, a régiós döntőkön éremmel jutalmazott csokoládégyártók csatájára. A kelet-európai döntőt az idén Budapesten rendezték…
 

Az ötlet hat évvel ezelőtt született: az Egyesült Királyságból, Olaszországból és az Egyesült Államokból származó partnerek azzal a céllal alapították a díjat, hogy támogassák a kézműves csokoládékészítőket. Ha növekszik a piac, azzal a kakaóbab mágusai, maguk a minőségi termesztők és a fogyasztók is nyernek. Az induláskor még egészen kicsi volt a verseny, de az eltelt évek alatt folyamatosan nőtt az érdeklődés – olyannyira, hogy 2012 óta a bírálók 90.000 mintát kóstoltak végig, hogy ezek közül kiválasszák a legjobbakat. Nem elírás, a kilences mögött valóban négy nulla van. Gombóc Artúr valószínűleg a fejét kapkodná, hiszen ezek között valóban van kerek csokoládé, szögletes csokoládé, hosszú csokoládé, rövid csokoládé, gömbölyű csokoládé, lapos csokoládé, csomagolt csokoládé, meztelen csokoládé… A többit most fel sem soroljuk. 



A budapesti díjátadón az egyik alapító, Monica Meschini adta át az érmeket, és nagyon örült, hogy végre arcokat is tud társítani a fantasztikus minőségű édességekhez. Azt is elmondta, hogy szereti azokat az embereket, akik helyi termékeket használnak, és azt ajánlja mindenkinek, hogy ha tehetik, a jó minőségű magyar alapanyagokkal dolgozzanak. Mesélt arról, hogy nemzetközi iskolájukban tananyag a csokoládé és a kakaóbab kóstolása, így akik hozzájuk beiratkoznak, számtalan, a hagyományostól eltérő, máshol nem kóstolható csokoládéval találkozhatnak.

Különleges csokikból a budapesti versenyen sem volt hiány, hiszen még az elvakult édességimádók sem kóstolhatnak naponta zölddió-likőrös bonbont, madagaszkári vadborsos drazsét, vagy éppen Maldon sóval, fekete szezámmal és szicíliai mandulával ízesített szőkecsokoládét.



A bírák összesen tizennyolc kategóriában osztottak érmeket. A legtöbb elismerést a soproni Harrer Chocolat  narancsgines táblája és gyógynövényes étcsokoládéja kapta, de sokak szívét meghódította a gyulai Cadeau Bonbon Manufaktúra fekete szilvás és yuzu-karamell ízesítésű bonbonja is.



Nem sokkal maradt el mögöttük a chocoMe és a ChocoCard sem. Az előbbi olyan különlegességekkel indult, mint a fekete sóval, pekándióval és kesudióval ízesített szőkecsokoládé vagy a makadámdióval és tonkababbal ízesített szőkecsokoládés drazsé, míg az utóbbi a fekete ribizlis-ibolyás és a madagaszkári vadborsos drazséval hódította meg a közönséget.

A zsűrit elvarázsolta továbbá az etyeki Gingalló Csokoládéműhely szilvapálinkás kockája, a Lady Lavender zölddió-likőrös bonbonja, a Zangio Kézműves Csokoládé Bergamot csokoládéja, és nagy sikerük volt a SWEETic, a Chocofacture, a CsoKiss és a Maya Chocolate által készített finomságoknak is. A magyar nevezőkön kívül cseh, szlovák, bolgár és észt csokoládékészítők is szép érmeket kaptak a megmérettetésen.



Gratulálunk a versenyzőknek, és köszönjük, hogy megédesítik a mindennapjainkat!
 
Fotó:
facebook
Pintér Árpád

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (32) bikaver (12) Bocuse d'Or (7) bor (206) borbar (16) borfesztivál (11) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (6) bortúra (8) borvacsora (4) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (113) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (16) espresso embassy (3) étterem (76) Etyek (3) fesztival (18) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (7) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (13) kadarka (6) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) Keszthely (3) koktel (5) könyv és kávé (3) kostolo (21) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (3) London (3) Mád (9) magnamatra (7) Mátra (14) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (3) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (5) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (6) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (4) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (3) pecs (3) pezsgő (21) piac (8) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (10) Rácz Jenő (3) recept (31) rozé (11) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (3) sommelier (6) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (3) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (70) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (26) tokaji aszú (13) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (18) vörösbor (8) zold veltelini (3)