Vissza
Eszünk

Csodálatos csokoládék csatája

2017.10.06. | Szabó Hajnalka
Október elején Londonban kerül sor az International Chocolate Awards világdöntőjére, a régiós döntőkön éremmel jutalmazott csokoládégyártók csatájára. A kelet-európai döntőt az idén Budapesten rendezték…
 

Az ötlet hat évvel ezelőtt született: az Egyesült Királyságból, Olaszországból és az Egyesült Államokból származó partnerek azzal a céllal alapították a díjat, hogy támogassák a kézműves csokoládékészítőket. Ha növekszik a piac, azzal a kakaóbab mágusai, maguk a minőségi termesztők és a fogyasztók is nyernek. Az induláskor még egészen kicsi volt a verseny, de az eltelt évek alatt folyamatosan nőtt az érdeklődés – olyannyira, hogy 2012 óta a bírálók 90.000 mintát kóstoltak végig, hogy ezek közül kiválasszák a legjobbakat. Nem elírás, a kilences mögött valóban négy nulla van. Gombóc Artúr valószínűleg a fejét kapkodná, hiszen ezek között valóban van kerek csokoládé, szögletes csokoládé, hosszú csokoládé, rövid csokoládé, gömbölyű csokoládé, lapos csokoládé, csomagolt csokoládé, meztelen csokoládé… A többit most fel sem soroljuk. A budapesti díjátadón az egyik alapító, Monica Meschini adta át az érmeket, és nagyon örült, hogy végre arcokat is tud társítani a fantasztikus minőségű édességekhez. Azt is elmondta, hogy szereti azokat az embereket, akik helyi termékeket használnak, és azt ajánlja mindenkinek, hogy ha tehetik, a jó minőségű magyar alapanyagokkal dolgozzanak. Mesélt arról, hogy nemzetközi iskolájukban tananyag a csokoládé és a kakaóbab kóstolása, így akik hozzájuk beiratkoznak, számtalan, a hagyományostól eltérő, máshol nem kóstolható csokoládéval találkozhatnak.

Különleges csokikból a budapesti versenyen sem volt hiány, hiszen még az elvakult édességimádók sem kóstolhatnak naponta zölddió-likőrös bonbont, madagaszkári vadborsos drazsét, vagy éppen Maldon sóval, fekete szezámmal és szicíliai mandulával ízesített szőkecsokoládét.A bírák összesen tizennyolc kategóriában osztottak érmeket. A legtöbb elismerést a soproni Harrer Chocolat  narancsgines táblája és gyógynövényes étcsokoládéja kapta, de sokak szívét meghódította a gyulai Cadeau Bonbon Manufaktúra fekete szilvás és yuzu-karamell ízesítésű bonbonja is.Nem sokkal maradt el mögöttük a chocoMe és a ChocoCard sem. Az előbbi olyan különlegességekkel indult, mint a fekete sóval, pekándióval és kesudióval ízesített szőkecsokoládé vagy a makadámdióval és tonkababbal ízesített szőkecsokoládés drazsé, míg az utóbbi a fekete ribizlis-ibolyás és a madagaszkári vadborsos drazséval hódította meg a közönséget.

A zsűrit elvarázsolta továbbá az etyeki Gingalló Csokoládéműhely szilvapálinkás kockája, a Lady Lavender zölddió-likőrös bonbonja, a Zangio Kézműves Csokoládé Bergamot csokoládéja, és nagy sikerük volt a SWEETic, a Chocofacture, a CsoKiss és a Maya Chocolate által készített finomságoknak is. A magyar nevezőkön kívül cseh, szlovák, bolgár és észt csokoládékészítők is szép érmeket kaptak a megmérettetésen.Gratulálunk a versenyzőknek, és köszönjük, hogy megédesítik a mindennapjainkat!
 
Fotó:
facebook
Pintér Árpád

bornaptár.hu
A boros eseményajánló