Vissza

Csodálatos csokoládék csatája

2017.10.06. | Szabó Hajnalka
Október elején Londonban kerül sor az International Chocolate Awards világdöntőjére, a régiós döntőkön éremmel jutalmazott csokoládégyártók csatájára. A kelet-európai döntőt az idén Budapesten rendezték…
 

Az ötlet hat évvel ezelőtt született: az Egyesült Királyságból, Olaszországból és az Egyesült Államokból származó partnerek azzal a céllal alapították a díjat, hogy támogassák a kézműves csokoládékészítőket. Ha növekszik a piac, azzal a kakaóbab mágusai, maguk a minőségi termesztők és a fogyasztók is nyernek. Az induláskor még egészen kicsi volt a verseny, de az eltelt évek alatt folyamatosan nőtt az érdeklődés – olyannyira, hogy 2012 óta a bírálók 90.000 mintát kóstoltak végig, hogy ezek közül kiválasszák a legjobbakat. Nem elírás, a kilences mögött valóban négy nulla van. Gombóc Artúr valószínűleg a fejét kapkodná, hiszen ezek között valóban van kerek csokoládé, szögletes csokoládé, hosszú csokoládé, rövid csokoládé, gömbölyű csokoládé, lapos csokoládé, csomagolt csokoládé, meztelen csokoládé… A többit most fel sem soroljuk. 



A budapesti díjátadón az egyik alapító, Monica Meschini adta át az érmeket, és nagyon örült, hogy végre arcokat is tud társítani a fantasztikus minőségű édességekhez. Azt is elmondta, hogy szereti azokat az embereket, akik helyi termékeket használnak, és azt ajánlja mindenkinek, hogy ha tehetik, a jó minőségű magyar alapanyagokkal dolgozzanak. Mesélt arról, hogy nemzetközi iskolájukban tananyag a csokoládé és a kakaóbab kóstolása, így akik hozzájuk beiratkoznak, számtalan, a hagyományostól eltérő, máshol nem kóstolható csokoládéval találkozhatnak.

Különleges csokikból a budapesti versenyen sem volt hiány, hiszen még az elvakult édességimádók sem kóstolhatnak naponta zölddió-likőrös bonbont, madagaszkári vadborsos drazsét, vagy éppen Maldon sóval, fekete szezámmal és szicíliai mandulával ízesített szőkecsokoládét.



A bírák összesen tizennyolc kategóriában osztottak érmeket. A legtöbb elismerést a soproni Harrer Chocolat  narancsgines táblája és gyógynövényes étcsokoládéja kapta, de sokak szívét meghódította a gyulai Cadeau Bonbon Manufaktúra fekete szilvás és yuzu-karamell ízesítésű bonbonja is.



Nem sokkal maradt el mögöttük a chocoMe és a ChocoCard sem. Az előbbi olyan különlegességekkel indult, mint a fekete sóval, pekándióval és kesudióval ízesített szőkecsokoládé vagy a makadámdióval és tonkababbal ízesített szőkecsokoládés drazsé, míg az utóbbi a fekete ribizlis-ibolyás és a madagaszkári vadborsos drazséval hódította meg a közönséget.

A zsűrit elvarázsolta továbbá az etyeki Gingalló Csokoládéműhely szilvapálinkás kockája, a Lady Lavender zölddió-likőrös bonbonja, a Zangio Kézműves Csokoládé Bergamot csokoládéja, és nagy sikerük volt a SWEETic, a Chocofacture, a CsoKiss és a Maya Chocolate által készített finomságoknak is. A magyar nevezőkön kívül cseh, szlovák, bolgár és észt csokoládékészítők is szép érmeket kaptak a megmérettetésen.



Gratulálunk a versenyzőknek, és köszönjük, hogy megédesítik a mindennapjainkat!
 
Fotó:
facebook
Pintér Árpád

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (15) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)