Spanyol stand up vacsoraesten jártunk

2023.11.26. | Nádasi Eszter
Spanish Affair címmel hirdetett vacsoraestet egy novemberi csütörtök estére a budapesti Tapas Fino. A rendezvény házigazdája Czinege Tamás volt, a főszereplői pedig a cava és az olíva…


A Duna-parton található Tapas Fino spanyol tapaszbár izgalmas vacsoraestet szervezett a Gastro-Hack csapatával karöltve. Czinege Tamás, az est házigazdája sok-sok érdekességgel készült; ő kérdezte az olaj és bogyó variációt biztosító Tóth Gusztáv olívászt is. Az ötfogásos vacsorát Sipos András executive chef és Pipacs Ádám head-chef komponálta és készítette – az ételsorhoz pontosan öt spanyol pezsgőt, azaz cavát kóstoltunk.

Spanyol stand up vacsoraesten jártunk - Czinege Tamás, Gastrohack - borsmenta.hu


 
Kezdő kombinációk

Elsőként az Albet i Noya Cava Brut Nature Gran Reserva 2019-et. Chardonnay, macabeu és xarel-lo alapú tétel, organikus művelésű, kézzel szüretelt szemekből. Ízében, illatában citrom, juzu, zöldalma, birsalma és egy kis frissen vágott fű – könnyed, hosszan buborékozó cava.

Spanyol stand up vacsoraesten jártunk - Czinege Tamás, Gastrohack - borsmenta.hu

Iberico sonkatálat kapunk mellé, péksüteménnyel és olívaolajjal. Az utóbbi egy katalán fajta, Toletum Arbequina, korai szüretelésű delikátolaj: „kedves és behízelgő” – mondják rá.

Tóth Gusztáv, az első magyar olívász lassan 20 éve foglalkozik ezzel a területtel, szerinte az olívaolajokról pont azt a három, t betűvel kezdő dolgot kell tudni, ami a boroknál is fontos: termelő, terroir, típus. Az olajba mártott kenyér kóstolásakor Czinege Tamás a lassítás fontosságára hívja fel a figyelmet: legyen idő megfigyelni, hogy mit hoz ki a szénhidrát az olívából. Ha ez az érzet megvan, akkor ismételjünk egy korty cavával kiegészítve. Aztán jöhet a sonka. Mindenkit a szabad felfedezésre és asszociációkra biztatnak, nincsenek kötelezően kikóstolandó ízjegyek, de támpontokat, orientációkat adnak. Ilyen a sonka földimogyorósságára és az olaj virágos, füves, reszelt almás, nem túl érett banános jegyeire való rámutatás.

Spanyol stand up vacsoraesten jártunk - Czinege Tamás, Gastrohack - borsmenta.hu

Még van mindenből, amikor érkezik a második fogás: nagyszemű Gordal olívabogyó és egy tál felkockázott manchengo sajt, amelynek tengeri sós ízét a magnum bogyók édeskéssé teszik, a második cava viszont animalitást hoz ki belőle. A pohárban ekkor már a Joseph Masachs La Mítica Cava Brut Reserva Organic NV gyöngyözik, kézi szüretelésű macabeo, parellada és xarel-lo házasításából: seprőn érett, karakteresen fűszeres, kakukkfüves, bazsalikomos. Kombinációs lehetőségeink megsokszorozódnak: az asztalra kerül a következő olaj + bogyó kör. Előbbi nemrég kapott 100/100 pontos értékelést: toledói „maszkulin” olaj, rukkolás csípősséggel. A bogyók színe a halvány rózsaszínes-lilástól az egészen sötétliláig változik. A herbális ízek erősített borokat – vermutot, sherryt – idéznek; olajjal és cavával összekóstolva viszont előjönnek a fahéjas, cseres, negrós jegyek. Ekkor mutatja meg magát igazán a cava levendulás utóíze is: Szabó Edittel egészen beleszeretünk, az est italsorából ez a kedvencünk. Szinte sajnálom kiinni az utolsó kortyot, de ki kell, mert jön egy több mint 10 éves tétel.

Spanyol stand up vacsoraesten jártunk - Czinege Tamás, Gastrohack - borsmenta.hu
 
Kimaxolt kavalkád

Az Albet i Noya El Corral Cremat 2012-ben készült, xarel-lo szőlőből. Érlelt, krémes és elegáns tétel, kekszes, zabos, élesztős, fanyar jegyekkel. Utóíze enyhén kesernyés, vágott füves, ami fajtajegy. Míg ismerkedünk vele, azt a tanácsot kapjuk, hogy a következő fogást mindenképp kóstoljuk majd meg olívaolajba mártott evőeszközzel kanalazva. Amin elvégezhetjük ezt a kísérletet, az Salmorejo paradicsomleves fürjtojással és serrano sonkával – nemcsak ezek miatt gazdag, hanem a leve is sűrű, füstös ízvilágú.

Spanyol stand up vacsoraesten jártunk - Czinege Tamás, Gastrohack - borsmenta.hu

Sült ördögszekérgomba, hagymalekvár, kakukkfüves jus és tojássárgájakrém követi parmezánszórással; ezt az Albet i Noya Brut 21 Reserva Magnum 2018-hoz párosítják. Ez 50% chardonnay, 50% parellada: elegyük egy testesebb itallá fejlődött a magnum palackban, birsalmás, narancslekváros ízzel. A fő fogások mellé kapunk egy „vicctételt”: ki kell találni, hogy a középzöld, kerek olívabogyók milyen ízre emlékeztetnek. Annyi segítséget kapunk, hogy mozihoz kapcsolódik – és tényleg: sajtos nachosra és pattogatott kukoricára hasonlítanak ezek az édes típusú noccellara bogyók.

Spanyol stand up vacsoraesten jártunk - Czinege Tamás, Gastrohack - borsmenta.hu

Egy kis extra a desszert mellé is kerül: a csokoládékrémmel tálalt fahéjas churros mellé jár egy tányérka serrano sonka és manzanilla olaj is, így játszhatunk az édes-sós variációkkal. A cavasort az Albet i Noya Efecte Brut Rosé Reserva NV zárja: 100% pinot noir cseresznyés, aszalt málnás, földiepres, piros ribizlis jegyekkel.

Spanyol stand up vacsoraesten jártunk - Czinege Tamás, Gastrohack - borsmenta.hu
 
Üzenet az ízlelőknek

Az est egyik kulcsüzenete a szabad kísérletezés volt, a rozés zárás is ennek a jegyében született meg. A másik üzenet pedig a spanyolos ráérősség: vacsorázzunk lassan, kóstolgassunk bátran, próbálgassunk nyitottan, és beszélgessünk arról, hogy ki miben milyen ízeket érez. Az esemény megálmodói az étel-ital sor kiválasztásával és kreatív kombinálásával éppen ezt segítették elő, hiszen így lehet a komfortzónánk határait tágítva új kedvenceket találni.

Spanyol stand up vacsoraesten jártunk - Czinege Tamás, Gastrohack - borsmenta.hu
 
Terveik szerint nem utoljára tették ezt meg: lesznek még tematikus vacsoraestek a Tapas Finóban. Az idén nyílt tapaszbár addig is széles, színes kínálattal várja a vendégeket a Belgrád rakparton.
 
Fotó:
Pintér Árpád

Vendégoldal

Czini úr továbbáll

2017.05.24. | Borsmenta
„Húsz hónap volt, sok vidám pillanattal és olykor kemény menettel. Most elérkezett az ideje, hogy továbbálljak” – írja Czinege Tamás, aki ma várja utoljára törzsvendégeit a Sarki Fűszer…
Eszünk

Gasztro-mi???

2017.10.13. | Varga Anita
Csodaszép őszünk van, ugye? Ilyenkor szívesen megyünk kirándulni, és nemcsak a színes levelű fák közé, mert a nagyváros dzsungele is tartogat meglepetéseket. Például olyasfajta furcsasá…
Eszünk

Gastro-Hack

2017.10.21. | Varga Anita
Bár szívünket-lelkünket átjáróan meseszépek a természet színei ősszel, egy-egy kirándulás után jólesik közelebb bújni egymáshoz… vagy egy nápolyi kemencéhez… vagy egy nagy zöld tojáshoz…
Eszünk

De kik azok a gasztrohackerek?

2017.11.09. | Szabó Hajnalka
A hackerek általában lehetetlennek tűnő dolgokat oldanak meg, kreatívak, nem bírják a korlátokat, az unalmat, és az motiválja őket, ha a megszokottól eltérő utat mutathatnak. És ez nemc…
Eszünk

Oliva, a stabil pont

2022.07.20. | Szabó Edit
Veszprém gyönyörű óvárosában egymást érik a nyári programok, de jó vendéglőt már nem olyan könnyű találni. Az Olivába évek óta visszajárunk, és most sem okozott csalódást…
Eszünk

Egy darabka Spanyolország Budapest szívében

2023.07.27. | Szabó Edit
Hamisítatlan spanyol hangulat, ínycsiklandó falatok, átgondolt italválaszték és mediterrán életérzés – ezt nyújtja az UnoMas Tapas & Bar Budapest 13. kerületében, a Margit-híd pesti…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (120) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)