Vissza
Eszünk

Dezsőnek meg kell(ett) halnia!

2018.01.19. | Bőti László
De csak azért, hogy aztán szebb és nagyobb formában, immáron konyhával és izgalmas étlappal kiegészülve újranyithasson pár lépéssel odébb…
 

Ja, igen, ezúttal nem Bacsó Péter klasszikusáról, A tanú című filmről és annak már-már sztárrá vált sertéséről, hanem a hetedik kerület egyik kultikus helyéről, a kisüzemi söröket kínáló Neked Csak Dezső nevű egységről van szó.


 
A náluk tett látogatásunk apropója nem más, mint hogy a nyár folyamán elhagyták régi, Dohány utcai helyüket, és átköltöztek szembe, a Rókus templom sarkához. A költözést már hónapokkal korábban rebesgették, és bár elsőre meglepő volt, hogy megválnak a jól megszokott, bejáratott helyiségtől, azért lehetett magyarázatot találni a döntésre. Az már az egyszeri szemlélő számára is nyilvánvaló volt, hogy kinőtték a rendelkezésre álló teret, hiszen – más, kedvelt kisüzemi kocsmákhoz hasonlóan – sokszor átlagos hétköznap estéken sem lehetett kilenc után ülőhelyet találni. A helyhiányon túl valószínűleg a kerületben egyre fokozódó vendéglátóhely-ellenes hangulat és az annak nyomán felmerülő, a nyitva tartást is szigorúbb korlátok közé szorító szabályozási tervezetek is sokat nyomhattak a latban. Bármi is húzódott a döntés hátterében, szerintünk jókor és jót léptek, már csak azért is, mert így egy új, jó ebédmenüt is kínáló hellyel gazdagodott a környék. És ezt tapasztalatból mondjuk!


 
Csütörtök kora délután érkeztünk, így górcső alá vehettük az ebédmenüt és az étlapot is, merthogy annak fogásai már a déltől egészen fél négyig tartó ebédidőben is kérhetőek, így nem kell attól tartanunk, hogy az 1790 Ft-ért kínált menüben nem lelünk semmi fogunkra valót. A fenti árért egyébként két, hetente változó elő- és főétel közül választhatunk, italt viszont sajnos nem tartalmaz az ajánlat.


 
Kis tanakodás után a fokhagymás spenóttal és fenyőmaggal kísért habart tojásos rétest, valamint a bajor burgonyasaláta társaságában érkező rántott sertéstarját választottuk, a rendes étlapról pedig egy gombapaprikást rendeltünk. A hely szellemének megfelelően természetesen sörrel kísértük az ebédet, ami ezúttal a ház búzasörét jelentette. Utóbbi hamar meg is érkezett, a többire viszont – ebédmenühöz képest – sokat kellett várni, de ezt egyrészt betudtuk a kezdeti nehézségeknek, másrészt az első falatoknál meg is bocsátottuk.



Az előétel éppen annyira újszerű és rafinált, amennyire kell, a főétel pedig annyira korrekt, mint egy osztrák mérnök. Tisztességes adag, roppanós panír, jó állagú hús, nagyon eltalált krumplisaláta, ami pontosan annyira hagymás, hogy – ha nem is rögtön – utána még egy meetingre is be lehet ülni. A gombapaprikás hasonlóan jól vizsgázott, hiszen a többféle gomba, a tejföl, a spätzle és a nagyon enyhe csípősség négyese igazán ízes-szaftos egészet alkotott. Mindezt ráadásul kellemes, óriási, sétálóutcára néző ablakoktól világos, ízlésesen berendezett, kényelmes környezetben fogyaszthattuk el, lelkesek vagyunk hát a hellyel kapcsolatban!


 
Kérdés persze, hogy egy irodaházakban viszonylag szegény környéken mennyire fogja egy ilyen jellegű és árú ebédmenü megtalálni a közönségét, valamint hogy a harminckét (!) sörcsap kínálatából mennyire lehet naprakészre tréningezni a személyzetet, de megelőlegezzük a bizalmat. Egyet kérünk csak, kedves Dezső: csapjatok az ebédmenühöz egy pohár ingyen szódát, esetleg egy kancsó vizet, vagy legalább egy kedvezményes sörajánlatot, és akkor rendszeres látogatók leszünk!
 
Fotó:
Upor László
Bőti László

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (34) bikaver (12) Bocuse d'Or (7) bor (211) borbar (16) borfesztivál (11) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (6) bortúra (8) borvacsora (4) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (113) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (16) espresso embassy (3) étterem (78) Etyek (3) fesztival (19) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (9) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (15) kadarka (6) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) Keszthely (3) koktel (5) könyv és kávé (3) kostolo (21) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (3) London (3) Mád (9) magnamatra (7) Mátra (15) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (3) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (5) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (5) pezsgő (21) piac (8) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (10) Rácz Jenő (3) recept (31) rozé (11) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (3) sommelier (6) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (3) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (70) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (26) tokaji aszú (13) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (18) vörösbor (8) zold veltelini (3)