Vissza
Eszünk

Édes kísértés

2017.11.10. | Szabó Edit
Az egész egy vidéki cukrászdával indult a 90-es évek elején. A cukrászdából aztán csokiműhely lett, és a Demeter Chocolate kézzel készített szaloncukrai és különleges bonbonjai egy csapásra meghódították az újdonságra éhes vásárlók szívét…
 

A kakaóvajillatba burkolózó kiskunlacházai üzem udvarán mosolygó pár fogad. Demeter Zoltán cukrász és felesége, Zsuzsi szívesen mesél a kezdetekről. „Volt két ambiciózus fiatal, akik többet akartak, mint a szüleik. A férj cukrász volt, hát nyitottak egy cukrászdát, és szorgalmasan látogatták a szakkiállításokat, vásárokat, hogy minél több újdonsággal lephessék meg a vásárlóikat” – kezdi a mesét a feleség. „1999-ben egy német kiállításon rátaláltam egy konyakmeggyet gyártó gépre – folytatja a történetet Zoltán. – Megvettük, és nekiálltunk a kísérletezésnek. Az általunk készített konyakmeggy végül olyan népszerű lett, hogy nem győztük a munkát, be kellett zárnunk a cukrászdát, és édesipari üzletet nyitottunk a helyén.”



A technológiát folyamatosan tökéletesítették, újabb és újabb berendezéseket szereztek be, de az igazi váltás csak 2011-ben történt. „Elmentünk az első Édes Napok rendezvényre – mondja Zsuzsi – és tátva maradt a szánk. Attól a perctől a csoki a mindenünk.” Tanultak mindenhol és mindenkitől, ahol és akitől csak lehetett. A csokoládékészítés csínját-bínját Budapesten és Belgiumban sajátították el, és megértették, hogy mindennek a titka a minőségi alapanyag. Jó csokoládé nélkül nincs jó bonbon, szaloncukor, de még konyakmeggy se, az ember el se hinné, hogy csoki és csoki között mekkora lehet a különbség.



A konyakmeggy azóta is nagyon kedves számukra, tizenhat éve készítik töretlen lelkesedéssel, ám öt éve megjelent az újabb szerelem, a szaloncukor, amelynek gyártási folyamatába is volt szerencsénk bepillantani.



A csoki pasztilla formájában érkezik külföldről, a legjobb nevű forgalmazóktól. A megolvasztott csokipasztilla átható, édes illata megül a teremben, alig várjuk, hogy kóstolhassunk. A folyamat egyszerű: a formákba öntött, megszárított csokihüvelybe kerül a töltelék, aztán egy újabb csokiréteggel bezárják a formát, végül újra szárítják, és már kezdődhet is a csomagolás. Minden munkafolyamatot kézzel végeznek, így nem csoda, hogy a karácsony közeledtével 16 ember dolgozik két műszakban, hogy ki tudják elégíteni az igényeket.



A 21-féle ízesítéssel készülő szaloncukorból mindenki ki tudja választani a számára legkedvesebbet. Demeter Zoltán azt mondja, a legnagyobb kedvenc még mindig a zselés, de egyre többen keresik a különlegességeket. Sós karamellás, mákkrémes, fahéjas szilvás, vörösboros, zserbós, de még szatmári szilvapálinkás variáció is szerepel a kínálatban, nem könnyű dönteni.



Demeter Zoltán folyton keresi, kutatja, milyen ízkombinációkkal lehetnének bonbonjai még egyedibbek, még különlegesebbek. A szokatlan variációkat a szakemberek is nagyra értékelik: nem véletlen, hogy a zserbós bonbont 2017-ben, a szatmári szilvapálinkás bonbont pedig 2016-ban jutalmazta csillaggal a Great Taste Awards zsűrije.



Az egzotikus hatású, rendkívül frissítő málnás-citomfüves bonbon tavaly kapott bronz minősítést az International Chocolate Awards versenyen, az almasajtos szaloncukor pedig a Magyar Kézműves Remek minősítést érdemelte ki. Az étcsokoládé burokban fűszeres almasajt bújik meg, amelyet a monori Csúzi Szabolcs készített. Nagyon kellemes ízű, érdemes megkóstolni, akárcsak a liofilizált virágokkal és gyümölcsökkel megbolondított táblás csokoládékat, amelyek nemcsak finomak, de rendkívül látványosak is.



A Demeter Chocolate igazi családi vállalkozás. Ma már Zsuzsi és Zoltán mindkét gyermeke ott dolgozik az üzemben, ottjártunkkor Ádám épp a csokihüvelyeket készítette nagy műgonddal.



A kézzel készült csokoládé nem olcsó mulatság, de a minőségnek bizony ára van. Viszont szerencsére egyetlen kocka csokoládé, egyetlen precízen elkészített bonbon is elég, hogy a különleges ízeknek, a váratlan, ám szokatlan harmóniáknak örülni tudjunk. Engedjünk a kísértésnek!

 
Fotó:
Borsmenta - honlap

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

Badacsony (7) bajnoksag (3) Balaton (31) bikaver (12) Bocuse d'Or (7) bor (195) borbar (16) borfesztivál (8) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (5) bortúra (6) borvacsora (4) borvendéglő (3) borverseny (6) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (110) cava (6) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (16) espresso embassy (3) étterem (74) fesztival (14) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (4) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (12) kadarka (5) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) Keszthely (3) koktel (5) könyv és kávé (3) kostolo (20) Közben esznek (8) London (3) Mád (9) magnamatra (7) Mátra (14) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (3) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (5) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (6) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (3) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (3) pezsgő (19) piac (8) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (10) Rácz Jenő (3) recept (30) rozé (11) sauvignon blanc (6) Somló (3) sommelier (5) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (3) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (14) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (66) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (21) tokaji aszú (13) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (18) vörösbor (8) zold veltelini (3)