Vissza
Eszünk

Egyszerű, mint a rigófütty

2017.08.24. | Szabó Edit
Pilisszentlászló gyönyörű völgye fölött idilli természetességgel (és névadóját meghazudtolóan csendesen) ücsörög a Kisrigó. Immáron harminchat éve…
 

Ahogyan a majd’ két évtizede hűségesen kitartó felszolgálótól megtudtuk, véletlenül épp a harminchatodik születésnapon tévedtünk be hozzájuk. (Jó, azért előre elhatározott odatévedés volt ez!) És milyen jól tettük.

A Kisrigó vendéglő a javából, valahogy nehezünkre is esne a kissé merevebb „étterem” névvel illetni. Az éhes vendég betérhet kirándulás előtt, helyett vagy után – bár a felszolgált adagok ismeretében leginkább az utóbbi változatot javasoljuk.Noha két hangulatos termében (az egyik hatalmas ablakaiból a fél Pilist belátni) jó lehet elücsörögni, a hely fő vonzereje a jókora terasz, ahol az ember tekintete a tányérról, illetve a vacsorapartneréről minduntalan a tájra siklik. Alig képzelhető el olyan év- vagy napszak, amikor ne volna érdemes kiülni ide, amikor ne volna miben gyönyörködni egy pohár üdítő vagy egy komolyabb ebéd/vacsora mellett.

A hely járművel könnyen megközelíthető, de túrázóknak is ideális: a kéktúra vonaláról le sem kell térni, szó szerint a terasz mellett halad el a jelölt út.A választék, a tányér és a tálalás egybecsengően mutat vissza egy-két-három évtizednyit. Nem nosztalgikusan, nem csöpögősen és főleg egyáltalán nem szegényesen. A legnagyobb természetességgel hozza vissza ifjúkorunk kertvendéglőinek hangulatát. Az ételek minősége ugyanakkor felébreszti a gyanút: a nyolcvanas években kevés helyen ehettünk volna ilyen hibátlanul elkészített fogásokat.

Levesből szerencsére kis adagot rendeltünk, a fő fogást legyűrni így sem volt könnyű, a desszertnek pedig egyszerűen nem maradt hely. Azért majd kénytelenek leszünk visszamenni.

Felséges táj, „békebeli” – értsd: ismerősen békés – hangulat, egyszerűen finom ételek, barátságos vendéglátás. A legkívánatosabb összhang.

Csészeharmónia 1: Erőleves májgombóccal. Az alaplé zöldséges-húsos ízei természetesen érettek – semmi nem tolakszik előre –, a répakockák épp még roppannak, a csészényi leveshez képest igen méretes májgombóc pedig mintaszerű: lágy, de megfelelően szilárd, semmi felesleges adalék, semmi oda nem illő fűszer.Csészeharmónia 2: Gulyásleves. Sűrű, sötét, kissé zsíros is: régről ismerős ízélmény. A kanálban békésen fér meg együtt a nagyobbacska kockákra vágott hús, a krumpli és a galuska. Nincs túlsózva, mint a magyarosnak mondott éttermi levesek többsége, a kömény íze ott a jó ízlés határán mozog, de nem billen túl. Jólesik minden cseppje. Szinte kiált a majdani desszert – egy adag ízes palacsinta – után, legközelebb az sem marad el.Tányérakkordok 1: Kacsacomb almamártással öntve, dióval megszórva, burgonyakrokett. A kacsacombot el sem lehet rontani? Ugyan már, dehogynem! Ez mindenesetre életünk egyik legfantasztikusabbja volt: lágyan zsíros, ízesen szaftos, húsa csöppet sem szálkásodott, de tökéletesen átsütött, az egész visszafogottan, de értőn (ismét csak: fölösleges túlzások nélkül) fűszerezett. A bőre pedig enyhén – nem karcosan! – ropogós, épp, ahogy kell. A belül lágy krokett gyengéden roppanós sült kérge is készségesen hozza a nagy könyv előírásait. Az almaszósz – és főleg a mindennek tetejébe nagy darabokban szórt dióbél – elsőre fölöslegesnek tűnik, de nem az. Nélküle is teljes lett volna az élmény, de kifejezetten érdekes ellenpontot képez. Hogy ne feledjük: a kacsacomb esetünkben két (kettő) teljes combot jelentett (vagy ez csak az étterem „születésnapjának” szólt volna?), ami a fogás leküzdését szinte teljesen lehetetlenné tette. Csodák csodája, végül nem maradtunk alul.Tányérakkordok 2:  Rántott velő, tartár, sült krumpli. Kezdjük a végén. Bizony, nem valamiféle regulázott egyenburgonya volt ez, hanem rendes, kézzel szabálytalanra vágott, gondosan megfelelőre sütött krumpli. (Alap? Persze, hogy az, de mindannyian tudjuk, hány helyen nem az mégsem…) A tartárra szót sem érdemes vesztegetni: nem lehetett fogást találni rajta. A velő pedig két igazán gusztusos – ámde a szánkhoz képest hatalmas – buciformaként jelent meg a tányéron. Panír, kéreg, ropogósság? Jeles. Belső lágyság, kellő krémesség, megfelelő átsütöttség? Kitűnő! Mit mondhatnánk még róla? Olyan tökéletesen működött együtt a néhány köznapi – ám remekül elő- és elkészített – alapanyag, hogy a mellé rendelt káposztasalátáról időről időre szinte meg is feledkeztünk.Mélyen szuszogva következőképp foglalhatjuk össze az élményt. Sem az étlapon, sem a tányéron nem láttunk olyat, ami ne lehetett volna ott akár húsz-huszonöt évvel ezelőtt is. Ámde nem is hiányzott. Amiképp a modern tálalást sem igényelné ez a tájba simuló (nem „odaszerkesztett”) vendéglő. Minden a legmagasabb fokon teljesítette azt, amit ígért, és ennél aligha kaphatnánk többet.

Csak az a desszert, csak az fért volna még belénk!

Lecsengésképp néhány szó a vendéglátásról. A felszolgálók mind kedvesek és előzékenyek voltak, de nem tolakodóak (frivol képzavarral azt mondhatnánk: teljes összhangban az ételek hasonlóképp ízléses és visszafogott fűszerezésével).

Még a fő ételre vártunk, amikor a szomszéd asztalnál egy jó karban lévő, középkorú úr fizetett. „Most egy évig nem terhelem magukat, külföldre vezényelnek, jó messzire” – köszönt el. „Ó, nem szokott terhelni bennünket – jött a nyilvánvalóan törzsvendégnek szóló válasz –, de ha hiányzik a Marshall-máj, csak szóljon, küldjük!”Az egyik fogás rendelésénél volt egy kis félreértés, ám ezt zokszó nélkül és villámgyorsan korrigálták, alig néhány percnyi „késedelmet” okozva (addig is ott volt a völgy látványa). Ennek ellenére a végén ragaszkodtak hozzá, hogy az italok erejéig a Kisrigó vendégei legyünk. Őszinte tiltakozásunkra magától értetődően jött a válasz: „Nálunk ez így szokás.”

Habár hasonló kompenzációra egyáltalán nem vágyunk, csakis azt tudjuk kívánni: az Ég tartsa meg az összes jó szokásukat.
 
Fotó:
Upor László

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

Badacsony (7) bajnoksag (3) Balaton (31) bikaver (12) Bocuse d'Or (7) bor (195) borbar (16) borfesztivál (8) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (5) bortúra (6) borvacsora (4) borvendéglő (3) borverseny (6) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (110) cava (6) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (16) espresso embassy (3) étterem (74) fesztival (14) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (4) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (12) kadarka (5) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) Keszthely (3) koktel (5) könyv és kávé (3) kostolo (20) Közben esznek (8) London (3) Mád (9) magnamatra (7) Mátra (14) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (3) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (5) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (6) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (3) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (3) pezsgő (19) piac (8) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (10) Rácz Jenő (3) recept (30) rozé (11) sauvignon blanc (6) Somló (3) sommelier (5) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (3) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (14) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (66) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (21) tokaji aszú (13) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (18) vörösbor (8) zold veltelini (3)