Vissza
Eszünk

Fondü Jeremyvel

2018.03.12. | Szabó Edit
A világlátott francia szakács, Jeremy Cayron hangulatos fondüestekkel kápráztatja el a magyar főváros közönségét. A Grand Café Budapest csütörtökönként az olvasztott és a sült sajtok birodalmává alakul. Érdemes betérni…
 

Az Oktogon sarkán működő Grand Café Budapest első látásra szolid kávéháznak látszik, a kis kerek asztalokon gőzölög a fekete, vonzó a reggeli kínálat, itt készül a város egyik legjobb egg benedictje, az édességek kedvelői a Desszert Neked sütijei közül válogathatnak, de akkor is jó választás a hely, ha bruncholni támad kedvünk.



Jeremy Cayron konyhafőnök és csapata azonban nem elégedett meg ennyivel. A különlegességek kedvelői számára izgalmas tematikus gasztronómiai esteket szerveznek, így csütörtökönként beülhetünk hozzájuk egy jó fondüre, péntekenként algériai származású szakácsuk, Hadia Rebahi vezetésével kuszkuszvacsorát szolgálnak fel, szombaton pedig a kagylók jutnak főszerephez. Mi a fondüt választottuk a kínálatból, és igen kellemesen töltöttük az estét.



Az étteremben látványkonyhát alakítottak ki, így miközben választott fehérborunkat kortyolgatjuk, végignézhetjük, hogyan készül a vacsoránk a szakértő kezek között. Az alapanyagokat is megcsodálhatjuk: a sonkák, kolbászok, szalámik, sajtok és egyéb finomságok ízlésesen elhelyezve várakoznak a pulton. Jeremy Cayron a magyar alapanyagok őszinte híve. A sajtok és a sonkák ugyan Franciaországból érkeznek, de a séf folyamatosan bővíti a magyar beszállítói kört.



„A szalámit mindig Légrádi Árpádtól vásároljuk, a kis babócsai húsüzem az egyik legjobb partnerünk, a kenyerünket az À Table! süti, nagy örömmel használom a jó minőségű magyar szarvasgombát, de rajongok a kiváló magyar borokért is” – vallja meg Jeremy, aki akkor került közelebbi ismeretségbe a magyar alapanyagokkal, amikor néhány évvel ezelőtt a Sofitel Budapest Chain Bridge konyhafőnöke volt.

A séf egyébként szívesen társalog a vendégekkel, készségesen válaszol a kérdésekre, bár magyarul sajnos még nem beszél.



A tematikus fondüesten háromféle olvasztott sajtvariáció közül választhatunk – mindegyik ementáli, comté és beaufort keverékéből készül. A klasszikus savoyard a francia Alpok hangulatát idézi, ez az alap, amit kérhetünk szarvasgombás és trombitagombás változatban is. Mi a szarvasgombás világra szavazunk, és nem bánjuk meg. A sajt sima és lágy, a szarvasgomba pedig épp azt a leheletnyi fűszert adja hozzá, amitől kicsit különlegesnek érezzük az estét. A kenyér friss és ropogós, az olvasztott sajtot alul mécsessel melegíthető edényben szolgálják fel, mellé gyöngyhagymát, uborkát, és egy felvágottakkal pazarul megrakott tálat rendelünk. Az asztal majdnem kicsinek bizonyul, sakkozni kell a tányérokkal, hogy minden elférjen.



A vacsora tökéletes. Fondüt enni az egyik legjobb közösségi élmény, a friss kenyérre tapadó folyékony sajt íze isteni, a szalámi, a gyöngyhagyma és a csemegeuborka pedig remek kiegészítőnek bizonyul.

Mellettünk egy asztalhoz nagy adag raclette érkezik éppen, az is nagyon vonzónak tűnik. Míg a fondü olvasztott, addig a raclette sült sajt, de nem kevésbé ízletes, mint olvasztott párja. Szintén felvágottakkal, burgonyával és uborkával kínálják. Legközelebb ezt is megkóstoljuk, a szomszéd asztalnál láthatóan nagy sikert arat.



Úgy tűnik, a Grand Café Budapest fondüestjei igen népszerűek. Már az est elején foglalt volt minden asztal, és közülük nem egynél már a második társaság rendelt, mire a vacsoránk végére értünk. Legközelebb tanácsos lesz asztalt foglalni. Mert lesz legközelebb, az nem kérdés: szeretnénk közelebbi ismeretséget kötni Jeremy raclette-jével is.
 
Fotó:
Totisz Balázs Tamás

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

Badacsony (7) bajnoksag (3) Balaton (31) bikaver (12) Bocuse d'Or (7) bor (195) borbar (16) borfesztivál (8) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (5) bortúra (6) borvacsora (4) borvendéglő (3) borverseny (6) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (110) cava (6) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (16) espresso embassy (3) étterem (74) fesztival (14) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (4) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (12) kadarka (5) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) Keszthely (3) koktel (5) könyv és kávé (3) kostolo (20) Közben esznek (8) London (3) Mád (9) magnamatra (7) Mátra (14) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (3) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (5) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (6) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (3) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (3) pezsgő (19) piac (8) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (10) Rácz Jenő (3) recept (30) rozé (11) sauvignon blanc (6) Somló (3) sommelier (5) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (3) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (14) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (66) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (21) tokaji aszú (13) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (18) vörösbor (8) zold veltelini (3)