Vissza

Francia ínyencségek tárháza

2017.02.14. | Szabó Hajnalka
A budapesti  Francia Intézetben másfél éve megnyílt Le Gourmet de Bordeaux Franciaország ízeit varázsolja az asztalunkra…
 

Francia és gasztronómia – a két szó kéz a kézben jár. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy 2010-ben a francia gasztronómia felkerült az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára. A franciáknak fontosak a minőségi ételek, ezért a nagyüzemi termékek helyett igyekeznek kistermelőktől vásárolni, de arra is gondosan figyelnek, hogy vacsorájuk mellé milyen bor kerüljön az asztalra. „Jó étel – jó élet” – vallja Clarence Joubert du Cellier, a francia ínyenc, akinek köszönhetően mi, Budapesten élők is bármikor a konyhánkba varázsolhatjuk a francia életérzést.


 
Clarence 2008-ban érkezett Magyarországra egy szerelem miatt – valljuk be, már ez is olyan bohókásan franciás... Nem beszélte a nyelvünket, pénzügyi területen dolgozott, így rajta kívül talán senki nem gondolta volna, hogy egyszer majd francia gourmet üzlete lesz Budapesten. Az első három év után kezdett megfogalmazódni benne, hogy nem igazán azt az életet éli, amire vágyik. Volt egy régi, dédelgetett álma, hogy egyszer majd nyit egy pékséget, így hát rövid időre visszatért szülőhazájába, hogy kitanulja a bagettsütés minden csínját-bínját.


 
Visszatérve aztán bele is vágott az üzletbe, ám kapcsolatok, befektető, na meg (akkor még) a magyar szokások ismerete nélkül a próbálkozását nem koronázta siker. Így 2012-ben arra jutott, hogy pénzügyi ismereteit és a gasztronómia iránti szeretetét ötvözve indít egy webshopot és egy nagykereskedést. Két céggel indult, így a vállalkozás komolyabb sikerrel kecsegtetett, bár voltak melléfogásai. Eleinte úgy gondolta, hogy itthon is olyan keresettek lesznek majd a francia sajtok, mint hazájában, de ez a számítása sajnos nem jött be. A kínálat így is szépen bővült, egyre több szörp, csoki és bor került a szortimentbe.


 
A budapesti Francia Intézet 2015-ben úgy döntött, hogy a falain belül francia gourmet boltot nyit. Az üzemeltetésre pályázatot hirdettek, Clarence pedig jelentkezett és nyert. Mindannyiunk szerencséjére, a kis üzlet ugyanis a legnagyobb ínyencek álmait is valóra váltja. Halomban állnak a gasztronómiai különlegességek, a francia pástétomok, zöldségkrémek, kolbászok, sajtok, mustárok, szörpök, ecetek, csokik, lekvárok, borzselék, borok... Az áru közel 90%-a délnyugat-franciaországi Perigord-ból érkezik, abból a régióból, ahol Clarence felnőtt, így nemcsak az árut, de a termelőket is személyesen ismeri, szinte minden egyes üvegcse tartalmának tudja az eredetét. A borkínálat pedig lefedi a francia borrégiókat, így egészen szép képet kaphatunk a francia gasztronómiáról.


 
Ha belépünk a Fő utcai üzletbe, legszívesebben mindent azonnal megkóstolnánk, hiszen nem túl gyakran kerül az asztalunkra petrezselymes csigakrém, eredeti francia sajt vagy sauvignonból készült borzselé valódi aranypelyhekkel. Ha nem is minden nap, de egyszer-egyszer érdemes a megszokott ízek közé néhány szokatlanabbat csempészni. Most, hogy már enyhül a tél, és végre álmodozhatunk a tavaszról, mi is azonnal összeállítottunk egy képzeletbeli piknikkosarat. Került bele vaddisznókolbász, portóis nyúlterrine, bazsalikomos articsókakrém, no meg egy palack jó bor. Szívesen eltöltenénk mellette egy délutánt valahol a Budai-hegyekben. Ha viszont főzni támad kedvünk, arra is van megoldás. Az előre megrendelt friss halat, kagylót, minőségi húsokat konyhakészen, szuvidolva kapja a vásárló.


 
Aki járt már Párizsban, az ismeri a teraszokon elfogyasztott reggelik hangulatát, a roppanós francia péksüteményeket. Ezt az élményt könnyedén idevarázsolhatjuk, hiszen a kis bolt fagyasztott bagettet, croissant-t is kínál, amit reggel pár perc alatt frissen kisüthetünk, és megbolondíthatunk egy kis ibolyalekvárral, sós karamellel vagy biomogyorókrémmel, ami különösen ízletes.
 
A választék egyszerűen zavarba ejtő, és a borokról még szó sem esett. A franciák sok bort isznak, de nem az alkoholfogyasztás kedvéért, sokkal inkább csak azért, mert számukra így teljes egy étkezés. Ha tanácstalanok vagyunk, és nem tudjuk, hogy melyik palackot is kellene leemelnünk a polcról, az üzlet munkatársai szívesen segítenek az ízlésünkhöz, hangulatunkhoz és pénztárcánkhoz illő bort választani a bőséges készletből.


 
Clarence tervezi, hogy tovább bővíti a kínálatot. Az igazi gasztrománok örülni fognak, mert lesz majd kaviár és champagne is, de arról sem mondott le, hogy egyszer majd megnyissa azt a bizonyos francia pékséget, ki tudja, talán egy étteremmel, vagy borbárral együtt, de erre még várnunk kell.  Ahogy ő fogalmaz: „Nem akarok sürgetni semmit, amikor itt lesz az idő, csinálni fogom!” Addig viszont élvezzük mindazt, amit a Fő utcában létrehozott – a különleges ízekre fogékony közönség legnagyobb örömére.
 
 
Fotó:
facebook
Szabó Hajnalka

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (118) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (22) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (106) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (85) furmint február (15) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (14) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (20) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (243) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (50) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (19) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (17) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (15) utazás (77) utazási tippek (37) utazunk (40) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)