Iható ételek, ehető koktélok

2016.11.15. | Raab Zsuzsanna
Játék az ízekkel és a textúrákkal. November 19-én nyílik a NANO, a molekuláris gasztronómia bohém hangulatú fellegvára Budapesten…
 

Az egykori Code Zero helyén hamarosan megnyíló NANO bar&restaurant valami merészen újra vállalkozott: a molekuláris gasztronómiára építve kínál különleges étel- és italkompozíciókat. Az ételek Huszák Zoltán séf kreativitását dicsérik, míg a koktélok a molekuláris gasztronómiában szintén nem kevésbé jártas Keresztes Ferenc bártender alkotásai. Az önmagát „kísérleti konyhaként” jellemző NANO tányérjain kizárólag kiváló alapanyagok találhatóak – már amennyiben felismerjük az összetevőket… 

A Borsmenta a nyitás előtti bemutatkozó vacsorán járt.



Az étterembe lépve kicsit futurisztikus, ugyanakkor barátságos térbe jutunk. Berendezését tekintve inkább bár, mint étterem: az ügyesen elhelyezett lokális fények és a megszokottnál kisebb méretű asztalok laza, oldott hangulatot teremtenek. Megállapítjuk, hogy a hely meglehetősen tágas és levegős, emelet is van.

Nincs túl sok időnk körbenézni, hiszen vendéglátóinktól máris üdvözlőitalt kapunk, egy Testarossa pezsgőkoktél formájában, a tetején levendulahabbal, a pohár alján eperkaviárral. Hűs, zamatos welcome drink – jó választás.

„Az itthon jelenleg egyedinek számító bárétterem bohém hangulatát szeretnénk a szélesebb közönséggel megkedveltetni. Az elitista fine dining vonal helyett nálunk a lazaság és a kísérletező kedv kerül középpontba” – jellemzi a helyet a séf és a bártender.

Asztalhoz ülünk, és kezdetét veszi a kötetlen hangulatú vacsora. Étvágygerjesztőként libamájas rétest kínálnak, amely tulajdonképpen egy könnyed textúrájú krém, enyhén citrusos felhanggal és a libamáj ízének minden jellegzetességével.

Az első fogás a „disznóságok és uborkatextúrák” fantázianevet kapta – a tányéron a legváltozatosabb színű és halmazállapotú anyagok fordulnak elő: van itt disznósajtnyalóka, egy kevés baconhomok, és hideg uborkaespuma is. A szokatlan külső ellenére az ízek és a textúrák meglepően harmonizálnak egymással, kifejezetten magyaros fogás.



Hagyományosnak nem nevezhető leves érkezik: gőzölt fogasfilé lilakáposzta-gazpachóval. Az élénk színű levet mi magunk öntjük a tányérba – szokatlan, de figyelemreméltó megoldás. Itt főként a káposzta íze dominál, a fogas csak mellékszereplő.

A NANO újszerűsége abban rejlik, hogy az ételek és az italok különleges párosítással, együtt jelennek meg a tányéron. Vacsoránk minden egyes fogásához más-más italt szolgálnak fel, melyeket Keresztes Ferenc töretlen lelkesedéssel prezentál az asztaltársaságnak.



Az este egyik leglátványosabb eleme a három komponensből álló italkompozíció. Három koktél, három halmazállapot, három szín, három textúra. A cseresznyés mojito kemény zselé formájában jelenik meg, mellette ír whiskyhab friss fügével, és végül a legütősebb résztvevő: zselészerű whiskypasztilla, amely belül teljesen folyékony, igazi erős, kiadós mennyiségű whiskyt rejt. 

A főétel már-már hagyományosnak mondható az eddigi fogásokhoz képest: a bélszín szilárd halmazállapotú, hozzá gusztusosan elrendezett zöldségpüré, burgonya, lencseszuflé és laskagomba társul, vörösborfátyollal. A borfátyol 2015-ös szekszárdi kadarkából készült, az étel mellé kapunk is egy pohárral. A hús puha és ízletes, kiválóan illenek hozzá a zöldségek. Laktató fogás.

Igencsak meglepődünk, amikor a desszert egy kémcsőben érkezik: rózsahab és guavajuice, pannacottagyöngy, liofilizált málna, aranyszínű robbanócukorkával. Játékos ötlet, az ízét tekintve kellemesen édes.

A degusztációs menüsort kávé zárja, amolyan „NANO-s” módra. Keresztes Ferenc „varázsol” nekünk: egy rendkívül látványos kémiai folyamatnak lehetünk szemtanúi. Ferenc kicsit matat az előtte elhelyezett edény körül, majd hirtelen füstölni kezd a tál – mint utóbb kiderül, a folyékony nitrogén miatt. Így készül a „kávé hópihével”, azaz hagyományos espresso hűvös kávépehellyel. Kissé bizonytalanok vagyunk az első kóstolásnál, de az íze kellemes, leginkább a fagylalthoz hasonlít.

Egy biztos: a NANO-ban semmi sem az, aminek látszik, és minden fogás tele van meglepetésekkel. Aki ellátogat a bárétterembe, számíthat rá, hogy talán az ételeket kortyolja majd, és az italokat harapja, de semmi pánik: az ízek összhatása és a friss, fiatalos helyszín izgalmas élményt tartogat a vállalkozó kedvű gasztroőrülteknek.



A NANO bar&restaurant november 19-től kétféle degusztációs menüvel várja vendégeit, de a hely bárként is nyitva áll az érdeklődők előtt. Ha szeretnénk egy italt fesztelen, laza hangulatban elfogyasztani, bármelyik este benézhetünk egy pohár valóban folyékony pezsgőre, vagy akár egy extravagáns, ehető koktélra. 


Frissítés: Sajnálattal értesítjük olvasóinkat, hogy az étterem 2017-ben bezárt.
 



bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (15) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)