Vissza

Irodalom a tányérban

2016.04.27. | Szabó Edit

Az irodalmi menü hét végéig még elérhető a Corso étteremben. Ha kisüt a nap, foglaljunk helyet a teraszon, hogy ebéd közben gyönyörködhessünk a panorámában.
 

„Mindig örülök, ha irodalmi művekben gasztronómiáról olvashatok” – mondja Gullner Gergő, az InterContinental Budapest és a Corso étterem konyhafőnöke, aki a költészet napja és a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál tiszteletére április utolsó két hetében magyar irodalmi művek által ihletett menüsort kínál a vendégeknek.

A séf élete egy korábbi szakaszában a Gundel étteremben dolgozott, ahol az akkori tulajdonos, Láng György igen komoly hangsúlyt fektetett a kulturális hagyományok ápolására, a gasztronómia és az irodalom párhuzamának erősítésére. A Gundel legendás konyhafőnöke, Kalla Kálmán oldalán Gullner Gergő is részese volt ennek a munkának, azóta viszont nem találkozott hasonló kezdeményezéssel. Nemrég a kezébe akadt Mikszáth Kálmán egyik novelláskötete, és akkor jutott eszébe, hogy milyen jó lenne ezeket az ételeket újra elkészíteni. Egyébként is rajong a könyvekért, de attól kezdve ilyen szemmel választott magának olvasnivalót, és irodalomtörténészekkel, gasztronómiatörténészekkel is konzultált, míg végül megszületett a menü.

 „Nem volt igazán megkötve a kezünk, mert bár sok támpontot kaptunk az irodalmi művekből, valójában senki nem tudja, hogy pontosan milyenek is voltak ezek az ételek. Ezért a hitelességre törekedtünk ugyan, de néhol szabadjára engedhettük a fantáziánkat is” – meséli a séf, aki végül két jeles írónk, Mikszáth Kálmán és Krúdy Gyula írásai köré szervezte a menüt.

A palóclevesről mindenki hallott már, sőt sokan azt is tudják, hogy nem a Palócföldről származik. A fogást először Gundel János készítette a budapesti István Főherczeg Szálloda konyhájában 1892-ben, Mikszáth Kálmán tiszteletére. Az író állítólag kétszer is szedett a tálból, így ismerve el a jeles szakács érdemeit. A levest a Corsóban bárányhúsból készítik, és tejfölösen tálalják.

A brézói ludak emlékét Gullner Gergő menüsorában a Brézói kacsamell kelti életre, amit a mai kor ízlése szerint rozéra sütnek, viszont a hagyományos körettel, kolbászos kenyérfelfújttal, párolt almával és lekvárral tálalnak. A lekvár kicsit furcsán hangzik ebben az összeállításban, de nem kell tőle megijedni, remekül kiegészíti az ízeket.

A Tót atyafiak haluskája nem más, mint rengeteg szalonnakockával elkészített, igazi juhtúrós sztrapacska, amit a séf hagyományosan, cukros-ecetes lével készült fejes salátával tálal. „Ez a saláta nekünk, magyaroknak annyira természetes, hogy szinte fel sem tűnik; akkor tanultam meg értékelni, amikor külföldön dolgoztam. Angolul az igen előkelő Boston lettuce névre hallgat” – mondja Gullner Gergő.

„Ulrikról azt szokták mondani, hogy őkelme nagy »levesbarát«.” – kezdi Krúdy Gyula A rákleves című novelláját, amely teljes terjedelmében nevezett Ulrik úr és a petrezselymes rákleves történetét tárja elénk, a Krúdytól megszokott szellemességgel. Nos, ha Ulrik úr valóban úgy szerette a ráklevest, ahogyan azt a Corso étteremben tálalják, akkor nagy igazsága volt. Mert ez a petrezselymes rákleves a menü egyik fénypontja, selymes és izgalmas, pikáns és előkelő.

A vadpecsenye kalandja vadasan készített őzsült formájában van megfogalmazva a tányéron, savanykás mártással és szalvétagombóccal, klasszikusan, némi idényjellegű, illatos gombával. A hús omlós és igen ízletes.

Az ételekhez illő desszerttel nem készült a séf, helyette viszont igazi különlegességet mutat. Elkészült a ház tortája, neve még nincs, íze annál inkább, lágy csoki és ízes mangókrém, hozzá kiegészítésül helyben készült bonbonok. Parádés befejezés.

Az irodalmi menü hét végéig még elérhető a Corso étteremben. Ha kisüt a nap, foglaljunk helyet a teraszon, hogy ebéd közben gyönyörködhessünk a panorámában. Ha viszont a héten már nem érünk oda, készüljünk újabb izgalmakra. Május elejétől kitör a spárgaláz, és reméljük, hogy vele együtt végérvényesen beköszönt a tavasz is.
 













bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)